Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015

ΤΟΥΡΚΟ-ΣΥΡΙΑΚΑ ΣΥΝΟΡΑ Τουρκικά «F-16» κατέρριψαν ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος

Εντείνονται επικίνδυνα οι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί και ανταγωνισμοί με επίκεντρο τη Συρία
Λήψη από τουρκικό κανάλι που εμφανίζει την πτώση του ρωσικού μαχητικού
Λήψη από τουρκικό κανάλι που εμφανίζει την πτώση του ρωσικού μαχητικού
ΑΓΚΥΡΑ - ΜΟΣΧΑ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--Την επικίνδυνη όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών ήρθε να αναδείξει η χτεσινή κατάρριψη ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους, τύπου «Su-24», από τουρκικά «F-16» στα τουρκο-συριακά σύνορα, σε μια περίοδο που εντείνονται ολόπλευρα οι διπλωματικές αλλά και στρατιωτικές διεργασίες για την κλιμάκωση της επέμβασης στη Συρία.
Το συμβάν αυτό, χτες το πρωί, προκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση των εκπροσώπων των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ, μετά από αίτημα της Τουρκίας (βλ. ένθετο θέμα).
Στην Αγκυρα, ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε ότι η χώρα του διατηρεί το δικαίωμα να προασπίσει τα σύνορά της και να απαντήσει αν ο εναέριος χώρος της παραβιαστεί παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις, τονίζοντας πως η Τουρκία θα κάνει «ό,τι είναι απαραίτητο» για να εγγυηθεί την ασφάλειά της. Στην κατάρριψη συμμετείχαν δύο «F-16S», ενώ ανακοίνωση της τουρκικής Προεδρίας σημείωνε πως «ένα ρωσικό μαχητικό "Su-24" καταρρίφθηκε σύμφωνα με τους κανόνες εμπλοκής, αφού παραβίασε τον τουρκικό εναέριο χώρο παρά τις προειδοποιήσεις».
Να σημειωθεί ότι στην περιοχή όπου καταρρίφθηκε το ρωσικό μαχητικό κατοικούν Τουρκμένοι, τουρκικά φύλα των οποίων την προστασία η Αγκυρα συχνά επικαλείται για να «σπρώξει» τους δικούς της σχεδιασμούς στη Συρία.

«Πισώπλατο χτύπημα» κατήγγειλε ο Πούτιν
Στη Μόσχα, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας επιβεβαίωσε με ανακοίνωσή του ότι «ένα ρωσικό "Su-24" καταρρίφθηκε από τουρκικό "F-16" ενώ κατευθυνόταν στην αεροπορική βάση Hmeymim στο έδαφος της Συριακής Αραβικής Δημοκρατίας». Ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, σε δηλώσεις που έκανε από το Σότσι, όπου βρισκόταν σε συνάντηση με τον Ιορδανό μονάρχη, Αμπντάλα, ανέφερε ότι «δεν θα ανεχτούμε ποτέ εγκλήματα όπως το σημερινό... Οι πιλότοι και το αεροσκάφος μας δεν αποτελούσαν απειλή για την Τουρκική Δημοκρατία, είναι προφανές. Διεξήγαγαν επιχείρηση ενάντια στο "Ισλαμικό Κράτος"». Αντικρούοντας τους ισχυρισμούς για παραβίαση του τουρκικού εναέριου χώρου, ο Πούτιν υποστήριξε ότι «το ρωσικό μαχητικό καταρρίφθηκε πάνω από τη Συρία από έναν πύραυλο ενός τουρκικού "F-16", ενώ βρισκόταν σε ύψος 6.000 μέτρων σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από το τουρκικό μαχητικό», και πρόσθεσε: «Η σημερινή απώλεια συνδέεται με μια μαχαιριά στην πλάτη μας από συνεργούς της τρομοκρατίας. Δεν μπορώ να χαρακτηρίσω διαφορετικά αυτό που έγινε σήμερα».
Παράλληλα, ο Ρώσος Πρόεδρος έσπευσε να επισημάνει ότι «εδώ και καιρό παρουσιάσαμε την έντονη παράνομη διακίνηση πετρελαίου από περιοχές που έχει καταλάβει το "Ισλαμικό Κράτος"», και σημείωσε με νόημα: «Αν και έχουμε υπογράψει συμφωνίες με τους Αμερικανούς εταίρους για την αποφυγή εναέριων περιστατικών και η Τουρκία, όπως είναι γνωστό, συγκαταλέγεται στις χώρες που έχουν δηλώσει ότι δήθεν αντιπαλεύουν την τρομοκρατία μέσα από το συνασπισμό του οποίου ηγούνται οι ΗΠΑ». Σχολιάζοντας την έκτακτη συνεδρίαση του ΝΑΤΟ, ο Πούτιν παρατήρησε ότι μοιάζει με προσπάθεια να τεθεί «η Συμμαχία στην υπηρεσία τρομοκρατών», εκτιμώντας ότι «φαίνεται λες και εμείς καταρρίψαμε τουρκικό αεροπλάνο και όχι το αντίθετο». Κατέληξε λέγοντας: «Σίγουρα θα αναλύσουμε με προσοχή ό,τι έχει γίνει και το σημερινό τραγικό γεγονός θα έχει σοβαρές συνέπειες στις ρωσο-τουρκικές σχέσεις».
Ακόμα, ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, κάλεσε τους Ρώσους πολίτες να αποφεύγουν να ταξιδεύουν στην Τουρκία για τουρισμό ή άλλο λόγο, καθώς η κυβέρνηση εκτιμά ότι «οι τρομοκρατικές απειλές από τα τουρκικά εδάφη μεγαλώνουν».
Συγκεχυμένες ήταν οι πληροφορίες για την τύχη των δύο πιλότων που επέβαιναν στο ρωσικό μαχητικό. Αρχικά, το τουρκικό πρακτορείο «Ντογάν» επικαλέστηκε δηλώσεις Τουρκμένων ανταρτών, που δήλωναν ότι «πυροβολήσαμε τους πιλότους ενώ προσγειώνονταν με τα αλεξίπτωτα». Στη συνέχεια, Τούρκοι αξιωματούχοι δήλωσαν (ανώνυμα) ότι οι δύο πιλότοι ήταν σώοι και η κυβέρνηση διαπραγματευόταν με τους αντάρτες για να φτάσουν ακέραιοι στην Τουρκία. Επίσης, έγινε γνωστό ότι καταρρίφθηκε και ένα από τα δύο ρωσικά ελικόπτερα που έσπευσαν για τη διάσωση των 2 πιλότων.
Τέλος, όπως ήταν φυσικό, η Μόσχα κάλεσε τον στρατιωτικό ακόλουθο της τουρκικής πρεσβείας για να διαμαρτυρηθεί, όπως αντίστοιχα έπραξε και η Αγκυρα.
Επίσης, συριακή στρατιωτική πηγή χαρακτήρισε την κατάρριψη «κατάφωρη επίθεση» εναντίον της εθνικής κυριαρχίας της Συρίας, υπογραμμίζοντας ότι το συμβάν σημειώθηκε στη συριακή επικράτεια ενώ το «Su-24» επέστρεφε από αποστολή εναντίον των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους». Ο Σύρος στρατιωτικός αξιωματούχος επισημαίνει ακόμη πως το συμβάν «αποδεικνύει πέραν πάσης αμφιβολίας ότι η τουρκική κυβέρνηση υποστηρίζει την τρομοκρατία και ότι παρέχει υποστήριξη κάθε μορφής σε τρομοκρατικές οργανώσεις που καταρρέουν κάτω από τις επιθέσεις του συριακού αραβικού στρατού».
Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού στη Βαγδάτη, Στιβ Γουόρεν, ενημερώνοντας χτες βράδυ τους δημοσιογράφους στο Πεντάγωνο, σημείωσε ότι «οι ΗΠΑ άκουσαν όλη την επικοινωνία ανάμεσα στους Τούρκους και Ρώσους πιλότους» προτού καταρριφθεί το ρωσικό αεροσκάφος. Ερωτηθείς εάν επιβεβαιώνει ότι οι Τούρκοι προειδοποίησαν λεκτικά 10 φορές τους Ρώσους πιλότους και ότι οι τελευταίοι δεν αποκρίθηκαν, απάντησε μονολεκτικά «ναι», δίχως να προσθέσει το παραμικρό. Οταν ρωτήθηκε εάν οι ΗΠΑ μπορούν να καθορίσουν από τις εικόνες των ραντάρ εάν το ρωσικό αεροσκάφος εισήλθε στον τουρκικό εναέριο χώρο, ο Γουόρεν είπε πως «οι ΗΠΑ συνεχίζουν να συλλέγουν πληροφορίες».
Σε μια πρώτη αντίδραση από τις Βρυξέλλες, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι, σημείωσε ότι «πρέπει να αποφευχθεί η κλιμάκωση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger