Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015

Σποράδες Παραμένουν ακόμη στο βυθό δεκάδες οχήματα μετά τις πλημμύρες της Σκοπέλου



Δεκάδες οχήματα συμπαρέσυραν στη θάλασσα τα ορμητικά νερά της βροχής
Για κίνδυνο περιβαλλοντικής μόλυνσης μιλούν οι φορείς της Σκοπέλου
Επείγουσα προτεραιότητα αποτελεί για τους φορείς της Σκοπέλου η άμεση ανέλκυση των 26 οχημάτων που παραμένουν θαμμένα στο βυθό της θάλασσας, μετά τη θεομηνία της 22ας Σεπτεμβρίου, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος μόλυνσης του περιβάλλοντος. Ο κίνδυνος, ο οποίος είναι ορατός, λόγω της παραμονής των οχημάτων στο βυθό της θάλασσας, στο τμήμα του λιμανιού της Σκοπέλου που έχει υποστεί ζημιά, επισημαίνεται στα ενημερωτικά υπομνήματα που απέστειλαν τόσο ο Λιμενάρχης όσο και ο δήμαρχος Σκοπέλου σε όλα τα συναρμόδια υπουργεία. Επιπροσθέτως, ο δήμαρχος Σκοπέλου απέστειλε προ δεκαημέρου έγγραφο στο Γαλάζιο Ταμείο, ζητώντας χρηματοδότηση, προκειμένου να καταστεί δυνατή η ανέλκυση των οχημάτων με πλωτό γερανό.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ
Κοινή θέση των φορέων και των κατοίκων του νησιού, είναι ότι ελλοχεύει κίνδυνος περιβαλλοντικής μόλυνσης εάν παραμείνουν θαμμένα τα οχήματα στο βυθό της θάλασσας.
Στόχος είναι, κατά συνέπεια, να επιτευχθεί η ανέλκυση των οχημάτων με τη συνδρομή του πλωτού γερανού ο οποίος βρίσκεται στη γειτονική Αλόννησο, στο πλαίσιο των λιμενικών έργων που εκτελούνται στο αλιευτικό καταφύγιο Βότση, μόλις το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες.
Οπως ανέφερε ο δήμαρχος Σκοπέλου Χρήστος Βασιλούδης, μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ «έχουμε ενημερώσει τους πάντες για το συγκεκριμένο πρόβλημα, τους υπουργούς Ναυτιλίας και ΥΠΕΧΩΔΕ, καθώς επίσης και το Γενικό Γραμματέα Λιμενικών Υποδομών, προκειμένου να καταστεί δυνατή η άμεση ανέλκυση των οχημάτων που παρασύρθηκαν στη θάλασσα, λόγω της θεομηνίας του περασμένου Σεπτεμβρίου».
Ανάλογες πρωτοβουλίες ανέλαβε από την πλευρά του και ο Λιμενάρχης Σκοπέλου, Γιώργος Γκάρας, ο οποίος επεσήμανε παράλληλα ότι «έχουμε απευθύνει έγγραφο στο υπουργείο Ναυτιλίας και το δήμο Σκοπέλου, τονίζοντας ότι πρέπει να κάνει τις απαιτούμενες διαδικασίες για να ανασυρθούν τα οχήματα από τη θάλασσα, με τη δική μας συνδρομή, ως προς το θέμα των δυτών».
Το κώδωνα του κινδύνου κρούει παράλληλα ο Βαγγέλης Δρόσος, γενικός γραμματέας του Ναυτικού Ιστιοπλοϊκού και Κολυμβητικού Ομίλου Σκοπέλου, ο οποίος επεσήμανε ότι «είναι επιτακτική ανάγκη να απομακρυνθούν τα οχήματα από το λιμάνι, για να αποτραπεί ο κίνδυνος μόλυνσης του περιβάλλοντος».
Στο μεταξύ, οι επικεφαλής του δήμου Σκοπέλου αναμένουν την υλοποίηση της προφορικής υπόσχεσης που δόθηκε από την κυβέρνηση για χρηματοδότηση της προσπάθειας κάλυψης των αναγκών του νησιού.
«Δυστυχώς δεν έχουμε λάβει ακόμη χρηματοδότηση για να καλύψουμε τις άμεσες ανάγκες του νησιού, που περιλαμβάνουν την αποκατάσταση των ζημιών, την εκπόνηση μελετών, την καταβολή των οφειλόμενων στους ιδιώτες που εργάστηκαν με τα μηχανήματά τους για την αποκατάσταση των ζημιών» όπως υπογράμμισε ο κ. Βασιλούδης.
Στόχος είναι να εκπονηθούν το συντομότερο δυνατό οι μελέτες που περιλαμβάνονται στο υπόμνημα, το οποίο έχει κατατεθεί από το δήμο Σκοπέλου σε όλους τους αρμόδιους φορείς.
Τα αιτήματα είναι πολλά και περιλαμβάνουν την αποκατάσταση των τμημάτων των λιμανιών της Σκοπέλου και του Αγνώντα που έχουν υποστεί ζημιά, του δρόμου προς την περιοχή Στάφυλος, στο Λιμνονάρι, τον Αγνώντα, τα αντιπλημμυρικά του Αγνώντα αλλά και το επαρχιακό δίκτυο του νησιού. Τα αιτήματα είναι πολλά και επείγοντα, ενώ η αγωνία και ο προβληματισμός της τοπικής κοινωνίας αυξάνεται κατακόρυφα ενόψει της χειμερινής περιόδου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger