Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2015

Αντικυκλώνας πάνω από την Ελλάδα



Ρεπορτάζ: Xρήστος Μαζάνης

Απαντήσεις αναφορικά με τις μελλοντικές καιρικές συνθήκες στη χώρα μας, αλλά και στον πλανήτη δίνει μέσω συνέντευξής του στο zougla.gr o διευθυντής του τμήματος μετεωρολογίας και κλιματολογίας του ΑΠΘ, καθηγητής Θεόδωρος Καρακώστας.

Ήδη η ηλεκτρονική μας εφημερίδα στις αρχές του Νοέμβρη σε ρεπορτάζ είχε επισημάνει πως τη φετινή χρονιά, το φαινόμενο Ελ Νίνιο επιστέφει και μάλιστα πιο ισχυρό από ποτέ. Παράλληλα Διεθνή Μέσα Ενημέρωσης, συνεχίζουν να φιλοξενούν τις απόψεις επιστημόνων σχετικά με την επιρροή του φαινομένου αυτού στη θερμοκρασία, στον καιρό αλλά και στο κλίμα του πλανήτη.



Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει το γεγονός πως οι μετεωρολόγοι της χώρας μας παρακολουθούν καθημερινά την εξέλιξη του φαινομένου, ενώ δεν μπορούν να προβλέψουν ακόμα ποιες μπορεί να είναι οι επιπτώσεις του στον καιρό αφού τα δεδομένα αλλάζουν γρήγορα.



Θερμός ο Νοέμβρης λόγω αντικυκλώνα που βρίσκεται πάνω από την Ελλάδα

Ο μήνας αυτός που διανύουμε μέχρι στιγμής είναι θερμός, αφού οι θερμοκρασίες είναι ασυνήθιστες για την εποχή. Πριν από ένα μήνα, κάποιοι περίμεναν έναν ψυχρό Νοέμβρη, κάτι το οποίο μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να ισχύει. Σύμφωνα όμως με τον καθηγητή, ο θερμός Νοέμβρης δεν οφείλεται στο φαινόμενο Ελ Νίνιο αλλά σε ένα άλλο φαινόμενο το οποίο αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη πάνω από τη χώρα μας. Το φαινόμενο αυτό λέγεται αντικυκλώνας ή Ωμέγα μπλοκ.



«Είναι πράγματι αυτές οι μέρες του Νοέμβρη πολύ πιο ζεστές απ' ότι ήταν παλαιότερα σε σχέση με τη μέση τιμή. Είχαμε κι άλλες χρονιές τέτοιες θερμοκρασίες, αλλά όχι τόσο παρατεταμένες και σε διάρκεια. Επίσης τώρα διανύουμε μια περίοδο λειψυδρίας. Ο Νοέμβριος μέχρι στιγμής μας έδινε 55 χιλιοστά νερό για όλον τον μήνα στην περιοχή της Θεσσαλονίκης και μέχρι τώρα δεν έχουμε ούτε ένα χιλιοστό. Θα δούμε πως θα εξελιχθεί αυτή η έλλειψη νερού. Μας έχει προξενήσει το ενδιαφέρον και παρακολουθούμε στενά το φαινόμενο», αναφέρει ο κος Καρακώστας και προσθέτει:

«Το αίτιο όμως που δημιουργεί αυτές τις ασυνήθιστες θερμοκρασίες αυτή την εποχή σε όλη την περιοχή, όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά σε όλη τη Μεσόγειο είναι ότι έχει δημιουργηθεί ένας ισχυρός αντικυκλώνας. Μια ισχυρή βαρομετρική ράχη η οποία μπλοκάρει την κίνηση των ατμοσφαιρικών αερίων μαζών στην ανώτερη ατμόσφαιρα και τις αναγκάζει να κινηθούνε πολύ πιο βόρεια από εμάς. Αυτός ο έντονος αντικυκλώνας αναγκάζει αυτές τις αέριες μάζες να μην περάσουν πάνω από την περιοχή μας και τις κατευθύνει πολύ πιο βόρεια. Πηγαίνουν από την κεντρική και βόρεια Ευρώπη και μετά κατεβαίνουν νοτιοανατολικά, και θα επηρεάσουν την περιοχή της Τουρκίας και τα ανατολικά παράλια του Αιγαίου. Αυτό το μπλοκάρισμα ονομάζεται διεθνώς Ωμέγα μπλοκ. Αυτό το σύστημα όταν συμβαίνει έχει μια διάρκεια ζωής γύρω στις 5 με 6 ημέρες. Αυτήν την περίοδο το σύστημα αυτό δημιουργείται και ξαναδημιουργείται κι έτσι έχουμε πολύ μεγαλύτερη περίοδο υψηλών θερμοκρασιών και ανομβρίας. Αν δεν υπήρχε αυτός ο αντικυκλώνας ο καιρός τώρα θα ήταν πολύ διαφορετικός. Κάθε τρεις ή τέσσερις ημέρες θα άλλαζε».



Έρχονται συνθήκες καιρικής αστάθειας

Το ερώτημα που αυτό το διάστημα απασχολεί χιλιάδες πολίτες είναι αν έχουμε μπροστά μας έναν ψυχρό και ασυνήθιστο χειμώνα λόγω του φαινομένου Ελ Νίνιο. Η απάντηση σύμφωνα με τον καθηγητή είναι ξεκάθαρη.

Η ξηρασία του Νοεμβρίου δεν οφείλεται στο Ελ Νίνιο «Το φαινόμενο Ελ Νίνιο έχει περιοδικότητα από 7 με 8 χρόνια κατά μέσο όρο. Δηλαδή κάθε 7 με 8 χρόνια αλλάζει η ροή της κίνησης των υπόγειων νερών στον Ειρηνικό Ωκεανό κι αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργούνται συνθήκες έντονης θερμότητας στην ατμόσφαιρα. Φέτος το φαινόμενο είναι πάρα πολύ ισχυρό. Θυμίζει το 1998. Τότε ήταν μια πολύ ζεστή χρονιά.Η αέρια μάζα του φαινομένου θα μεταφερθεί και στην Ευρώπη. Μεταφέρεται. Αλλά δεν μπορώ να πω ότι η ξηρασία του Νοεμβρίου οφείλεται τώρα στο Ελ Νίνιο», επισημαίνει.



(Τα δεδομένα για το Ελ Νίνιο όπως τα καταγράφει το Εθνικό Ωκεανογραφικό και Ατμοσφαιρικό Κέντρο των ΗΠΑ)

Πώς θα επηρεαστεί η Ελλάδα

«Παρακολουθούμε το ισχυρό αυτό φαινόμενο κάθε μέρα. Καθημερινά έχουμε νέα δεδομένα και τα αναλύουμε. Δεν περιμένουμε να αλλάξει το κλίμα αλλά ο καιρός. Άλλο το κλίμα κι άλλο ο καιρός. Ο καιρός αλλάζει κι έχει περίοδο αλλαγής με την ημέρα και την ώρα. Το ανησυχητικό είναι ότι μαζί με το Ελ Νίνιο παρουσιάζονται και τα εξής σημαντικά χαρακτηριστικά. Το 2014 ήταν παγκοσμίως το πιο ζεστό έτος στον πλανήτη. Το καλοκαίρι του 2015 ανακηρύχτηκε ως το θερμότερο καλοκαίρι στον πλανήτη. Πάνω σε αυτά τα δύο έρχεται να δουλέψει το φαινόμενο Ελ Νίνιο που έχει την μεγαλύτερη ένταση μέχρι στιγμής. Η συνισταμένη όλων των παραπάνω θα μας δώσει οπωσδήποτε έναν καιρό τουλάχιστον πιο θερμό», τονίζει ο κος Καρακώστας.



Σε κάποιες περιοχές θα έχουμε θέρμανση και σε κάποιες ψύξη


«Δεν μπορούμε να προβλέψουμε τον καιρό παραπάνω από 10 ημέρες. Επομένως επιστημονική πρόγνωση αυτή τη στιγμή είναι δύσκολο να γίνει. Οι ενδείξεις όμως δείχνουν αλλαγή σημαντική του καιρού, ειδικά με το Ελ Νίνιο το οποίο έρχεται να δώσει μεγάλη ένταση, μεγάλη απόδοση ως προς την θέρμανση στην ατμόσφαιρα. Σε κάποιες περιοχές θα έχουμε θέρμανση και σε κάποιες ψύξη. Δεν μπορούμε ακόμα όμως να γνωρίζουμε το που», προσθέτει.


(Η θερμοκρασία σε όλον τον πλανήτη όπως την καταγράφει τον Κέντρο Παρατήρησης για το Ελ Νίνιο στις ΗΠΑ)





(Πρόβλεψη θερμοκρασιών λόγω Ελ Νίνιο από το weathertrends.Mε μπλε ανοιχτό χρώμα οι θερμοκρασίες στην Ελλάδα- Πατήστε πάνω στην εικόνα για μεγέθυνση)



(Η NASA παρακολουθεί το φαινόμενο)

Καταιγίδες, χιονοπτώσεις και χαλάζι ακόμα και στη χώρα μας

«Η θερμή αέρια μάζα από την περιοχή του Ειρηνικού θα μετακινηθεί και θα έρθει και στην περιοχή μας. Από τον Βόρειο Πόλο έχουμε ψυχρές αέριες μάζες. Η μίξη αυτών θα δώσει συνθήκες καιρικής αστάθειας, καταιγίδες, χιονοπτώσεις αλλά και χαλαζοπτώσεις, ακόμα και στη χώρα μας. Θεωρητικά θα γίνει. Θα είναι μια ενδιαφέρουσα χρονική περίοδος από πλευράς καιρού», καταλήγει ο διευθυντής του τμήματος μετεωρολογίας και κλιματολογίας του ΑΠΘ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger