Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2015

Άμεση ενίσχυση του Λιμεναρχείο Αλοννήσου Ζητά με ερώτηση ο Βουλευτής Μαγνησίας Χρήστος Μπουκώρος

            Την άμεση ενίσχυση του Λιμεναρχείου Αλοννήσου με προσωπικό και εξοπλισμό ζητά με ερώτηση προς τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης ο Βουλευτής Μαγνησίας Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος.
            Η ερώτηση του Βουλευτή αναφέρει τα εξής: «Τους τελευταίους μήνες η Αλόννησος έχει γίνει πύλη εισόδου μεταναστών και προσφύγων, με αποτέλεσμα να απαιτείται διαρκής φύλαξη και επαγρύπνηση εκ μέρους των στελεχών του Λιμενικού. Εντούτοις, οι δυνάμεις του Σώματος είναι σημαντικά περιορισμένες, καθώς μόλις εφτά άτομα καλούνται να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες ανάγκες τις περιοχής.  Ιδιαίτερα τη θερινή περίοδο, η επιβατική κίνηση του νησιού είναι αυξημένη μιας και  η Αλόννησος αποτελεί καταληκτικό σταθμό των δρομολογίων από Βόλο, Άγιο Κωνσταντίνο αλλά και από την Κύμη Ευβοίας. Παλαιότερα το Λιμεναρχείο Αλοννήσου αριθμούσε 23 στελέχη προκειμένου και είχε τη δυνατότητα να ανταπεξέλθει στις αυξημένες υποχρεώσεις του.
            Επιπροσθέτως, η ύπαρξη του θαλάσσιου πάρκου, με το ειδικό καθεστώς λειτουργίας του, έχει επιφορτίσει τους λιμενικούς με επιπλέον καθήκοντα, χωρίς όμως να έχουν στη διάθεσή τους τον απαραίτητο εξοπλισμό, προκειμένου να ανταποκριθούν σε αυτά.

            Αξίζει να σημειωθεί πως ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Αλοννήσου έχει στη διάθεσή του ένα πολυεστερικό σκάφος, το «ΑΛΟΝΝΗΣΟΣ Ν.Σ. 05», έτους κατασκευής 2009. Το εν λόγω σκάφος είχε αγοραστεί μέσω ευρωπαϊκού προγράμματος Ε.Π.ΠΕΡ., συγχρηματοδοτούμενο κατά 80% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (Ε.Τ.Π.Α.) και κατά 20% από εθνικούς πόρους στο πλαίσιο του Γ’ Κ.Π.Σ.
            Το  Δ.Σ. του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Αλοννήσου Βορείων Σποράδων αποφάσισε να παραχωρήσει το παραπάνω σκάφος στο Λιμενικό Σώμα προκειμένου να δραστηριοποιείται εντός της θαλάσσιας περιοχής που ορίζει το πάρκο, πράγμα που θα διευκόλυνε τη δράση του Λιμεναρχείου Αλοννήσου, παρόλα αυτά όμως η απόφαση αυτή έμεινε μια ευγενής πρόθεση, η οποία δεν υλοποιήθηκε ποτέ.   
            Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία που διέπει τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα, το σκάφος έπρεπε για τουλάχιστον πέντε χρόνια να εξυπηρετεί τους σκοπούς της Πράξης μέσω της οποίας έγινε η προμήθειά του, δηλαδή την προστασία και διαχείριση του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Αλοννήσου. Δυστυχώς, όμως ο Φορέας λόγω έλλειψης προσωπικού για το χειρισμό του σκάφους αλλά και πόρων για τη λειτουργία και τη συντήρησή του, δεν μπορούσε να το συντηρεί με αποτέλεσμα εδώ και περισσότερο από τρία χρόνια να παραμένει παροπλισμένο στο καρνάγιο της Αγίας Κυριακής στο Τρίκερι, με ότι αυτό συνεπάγεται για την  κατάστασή του.
Κατόπιν τούτων,
Ερωτάται ο  κ. Υπουργός,
1.      Πώς προτίθεται να καλύψει τα λειτουργικά κενά που υπάρχουν στο Λιμεναρχείο Αλοννήσου προκειμένου να το ενισχύσει ;
2.      Εάν προτίθεται να γνωμοδοτήσει θετικά για την παραχώρηση του σκάφους «ΑΛΟΝΝΗΣΟΣ Ν.Σ. 05»  του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου προς το Λιμεναρχείο Αλοννήσου, ώστε να ενισχυθεί με ένα σύγχρονο πλωτό μέσο;» καταλήγει η ερώτηση του Βουλευτή Μαγνησίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger