Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2015

«Επρεπε να είχαμε χρεοκοπήσει»

Δεν μετανιώνει για τη θητεία του στο ΥΠΟΙΚ ο Γιάνης Βαρουφάκης
«Η Ελλάδα αντιμετωπίστηκε σαν πιόνι από σκάκι» δηλώνει ο Γιάνης Βαρουφάκης προσθέτοντας ότι «είχαμε την ευκαιρία να χρεοκοπήσουμε, αλλά τη χάσαμε».
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών εξηγεί πως η Ελλάδα έπρεπε να έχει χρεοκοπήσει. «Με αυτόν τον τρόπο θα έκαναν πίσω και θα είχαμε μια συμβιβαστική συμφωνία, αλλά δεν μου επετράπη να χρησιμοποιήσω αυτό το όπλο. Δυστυχώς όπως έχει τώρα η κατάσταση κάτι τέτοιο δεν συνάδει με τα συμφέροντα των ευρωπαϊκών κρατών».

Ο Γιάνης Βαρουφάκης τονίζει, μέσω του Guardian, ότι δεν μετανιώνει για τίποτα στη διάρκεια της θητείας του στο ΥΠΟΙΚ και πιστεύει ότι έκανε τις σωστές κινήσεις.
«Με το πλεονέκτημα της ύστερης γνώσης κάποιος θα μπορούσε να αλλάξει τις πράξεις του. Θα μπορούσα να δώσω μια μακρά λίστα εάν ήξερα εκ των προτέρων τι θα συνέβαινε. Αλλή η γενικότερη στρατηγική ήταν σωστή. Ανέλαβα ως υπουργός Οικονομικών 15 μέρες πριν χρεοκοπήσουμε. Το δάνειο δεν ήταν βιώσιμο και μέρος της πολιτικής της "επέκτασης και υποκρισίας". Δεν ήθελα να λάβω μέρος σε κάτι τέτοιο και είχαμε σκληρή γραμμή» δηλώνει χαρακτηριστικά.
«Οι πιστωτές όμως ενδιαφέρονταν περισσότερο ώστε να δείξουν το αποτέλεσμα της συντριβής μιας κυβέρνησης, η οποία τόλμησε να τους εναντιωθεί, ώστε να τρομοκρατήσει άλλες χώρες όπως η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Γαλλία» προσθέτει ο Γιάνης Βαρουφάκης.
Μιλώντας σε συνέδριο στην Αυστραλία παραδέχθηκε ότι δεν έχει λύση για το προσφυγικό, ωστόσο, σημειώνει ότι «Η Ευρώπη έχει να απολογηθεί για πολλά. Χώρες όπως το Ιράκ και η Συρία είναι δημιουργίες του δυτικού ιμπεριαλισμού και της εκμετάλλευσης της περιοχής από τη Δύση».
Ο Γιάνης Βαρουφάκης φροντίζει για ακόμη μια φορά να τονίσει ότι οι Ευρωπαίοι είναι διχασμένοι από ένα κοινό νόμισμα. Η κρίση του ευρώ έχει κατακερματίσει την Ευρώπη στρέφοντας τους Έλληνες κατά των Γερμανών, τους Ιρλανδούς κατά των Ισπανών κλπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger