Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2015

Υπονομεύουν την απεργία στη ΔΕΗ οι παρατάξεις του κυβερνητικού - εργοδοτικού συνδικαλισμού

Τους εργοδοτικούς - κυβερνητικούς συνδικαλιστές των ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΜΕΤΑ στη ΓΕΝΟΠ, τον «Σπάρτακο», τα Εργατικά Κέντρα που κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους όχι για να είναι επιτυχημένη η απεργιακή κινητοποίηση, αλλά για το πώς θα μεγαλώσει η απεργοσπασία, καταγγέλλει η «Αγωνιστική Συνεργασία» του Σωματείου Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας ΔΕΗ «Σπάρτακος».
Σε ανακοίνωσή τους επισημαίνουν:

«Δεν είναι τυχαία αυτή τους η στάση. Συμφώνησαν και συμφωνούν με την πολιτική της ιδιωτικοποίησης/απελευθέρωσης και του ανταγωνισμού που επέβαλαν οι πολιτικές της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων, που είχαν σαν αποτέλεσμα το χάσιμο χιλιάδων θέσεων εργασίας, μείωση μισθών, αύξηση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας κ.ά. Είναι αυτοί που διαφήμιζαν τη μετοχοποίηση, δέχτηκαν την τριχοτόμηση και συνέβαλαν στο να περάσει αυτή η πολιτική με τις λιγότερες αντιδράσεις. Συνδέουν τα δικαιώματα των εργαζόμενων με τα συμφέροντα της εργοδοσίας και του κράτους (π.χ. για τη ΣΣΕ στα οκτάμηνα καλούσαν τους εργαζόμενους σε αναμονή για τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης, καλλιεργώντας αυταπάτες για μια κυβέρνηση που διαπραγματεύεται δήθεν για τα συμφέροντά τους. Σήμερα που η διαπραγμάτευση τέλειωσε με τα γνωστά σε όλους αποτελέσματα σφυρίζουν αδιάφορα).
Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ, που τις τελευταίες μέρες πήρε βήμα στα ΜΜΕ ως εκπρόσωπος της εργοδοσίας και ανακοινώνει το κόψιμο ρεύματος αντί να αξιοποιήσει την παρουσία του σαν εκπρόσωπος των εργαζόμενων για να αναδείξει τα τεράστια προβλήματα των εργαζομένων του κλάδου. Δεν βρήκε κουβέντα να πει για την απλήρωτη δουλειά στις εργολαβίες, για τους μισθούς πείνας στα οκτάμηνα, τη σφαγή στο Ασφαλιστικό, τα ελλιπή μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς και την ανάγκη επιτυχίας της απεργίας.
Είναι το μακρύ χέρι της εργοδοσίας και του κράτους στο εργατικό κίνημα. Βάζουν βούτυρο στο ψωμί της κυβέρνησης που θέλει διασπασμένο το λαό με τα "ισοδύναμα" που μεταφέρουν τα βάρη από το ένα τμήμα του σε άλλο. Αντί να μπουν μπροστά και να καλέσουν το σύνολο της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων ενάντια στην κόλαση που μας φέρνουν, ζητάνε δήθεν να εξαιρεθεί το τακτικό προσωπικό της ΔΕΗ ΑΕ από τα μέτρα και να επιβαρυνθούν άλλα τμήματα του λαού συμβάλλοντας στον κοινωνικό αυτοματισμό.
Διαφημίζουν τα 30 αργύρια του τροφείου που δεν το παίρνουν όλοι, για να κρύψουν ότι στη ΣΣΕ αποδέχτηκαν τους μνημονιακούς μηχανισμούς περικοπής των μισθών. Προετοιμάζουν τους εργαζόμενους να αποδεχτούν το νέο κύμα απελευθέρωσης/ ιδιωτικοποίησης που είναι υπογραμμένο στο μνημόνιο.
Οι εκλεγμένοι της "Αγωνιστικής Συνεργασίας" στο "Σπάρτακο" ζήτησαν να συνεδριάσει το ΔΣ με θέμα την απεργία και την καλύτερη οργάνωσή της. Η πλειοψηφία αρνήθηκε ακόμα και να συζητηθεί το θέμα με επιχειρήματα όπως “Δεν μπορούμε να καλέσουμε τους εργαζόμενους να χάσουν ένα μεροκάματο σε αυτές τις συνθήκες” τη στιγμή που οι εργαζόμενοι χάνουν χιλιάδες μεροκάματα από την αντιλαϊκή πολιτική. Στόχος τους είναι η μικρότερη συμμετοχή στην απεργία που νομίζουν θα εντείνει την απογοήτευση και την αποστράτευση, θα διατηρήσει το κίνημα στα μέτρα που τους βολεύουν. Γι' αυτό δεν προχωράνε σε συνεδριάσεις ΔΣ των σωματείων για να συζητηθεί η απεργία και η καλύτερη οργάνωσή της, δεν προχωράνε σε μαζικές διαδικασίες (συνελεύσεις, συσκέψεις) στους χώρους δουλειάς για ενημέρωση των εργαζομένων και οργάνωση του αγώνα. Καλλιεργούν την άποψη ότι τίποτα δεν γίνεται, τα πάντα είναι δρομολογημένα από το μνημόνιο.
Καλούμε τους εργαζόμενους να βγάλουν τα συμπεράσματά τους και να δώσουν αγωνιστική απάντηση με τη μαζική συμμετοχή στην απεργία στις 12 Νοέμβρη. Είναι η καλύτερη απάντηση σε αυτούς που υπονομεύουν τους αγώνες των εργαζομένων, να γίνει το πρώτο βήμα στην αλλαγή συσχετισμών, να τελειώνουμε με τους εκπροσώπους της εργοδοσίας και του κράτους στα σωματεία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger