Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2015

Έρχεται η καυτή ατζέντα με φορολογία και ασφαλιστικό αγροτών, με την αξιωματική αντιπολίτευση να βρίσκεται στα πρόθυρα της διάσπασης

Έρχεται η καυτή ατζέντα με φορολογία και ασφαλιστικό αγροτών, με την αξιωματική αντιπολίτευση να βρίσκεται στα πρόθυρα της διάσπασης Με δύο «καυτούς» φακέλους ανοίγει από αύριο ο νέος κύκλος διαβουλεύσεων με τους δανειστές, καθώς επί τάπητος τίθενται οι ανατροπές σε ασφαλιστικό και φορολογία των αγροτών. Κατάργηση και των τελευταίων φοροαπαλλαγών που έχουν απομείνει για φυσικά και νομικά πρόσωπα, νέες φορολογικές κλίμακες για εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες, ενοίκια, κληρονομιές, δωρεές, γονικές παροχές και μεταβιβάσεις ακινήτων, καθώς και την αύξηση της φορολογίας των αγροτών, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το «πακέτο» της επικείμενης φορολογικής μεταρρύθμισης. Και ενώ συμβαίνουν αυτά με το φάσμα της διάσπασης βρίσκεται πλέον η Ν.Δ., αφού η αποτυχία διεξαγωγής της εκλογικής διαδικασίας προκάλεσε σοβαρότατο ρήγμα μεταξύ των υποψηφίων, με όλες τις πλευρές να αφήνουν υπονοούμενα ότι η εξέλιξη ήταν προσχεδιασμένη.

Οι κ.κ. Τζιτζικώστας και Μητσοτάκης κάλεσαν μάλιστα τον πρόεδρο της Ν.Δ., να παραιτηθεί προκειμένου να διασφαλιστεί το αδιάβλητο της νέας διαδικασίας, προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση του κ. Μεϊμαράκη, το περιβάλλον του οποίου διαβεβαιώνει πάντως ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν κανονικά μέσα στις επόμενες δύο ή τρεις εβδομάδες. Η χθεσινή αποτυχημένη προσπάθεια διεξαγωγής των εσωκομματικών εκλογών έχει φέρει τη Ν.Δ. στα πρόθυρα του εμφυλίου, καθώς η γενικευμένη καχυποψία που επικρατούσε στη γαλάζια παράταξη έδωσε τη θέση της σε ευθείες καταγγελίες περί παρασκηνιακής δράσης και απόπειρας πολιτικής επικράτησης ερήμην των ψηφοφόρων.

Φορολογία
Η Αθήνα θα πρέπει να οριστικοποιήσει τη λίστα με τα νέα προαπαιτούμενα που συνδέονται με δόση 1 δισ. ευρώ, προκειμένου να συζητηθεί με το κουαρτέτο των θεσμών που αναμένεται να επιστρέψει στην ελληνική πρωτεύουσα το πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου. Η κυβέρνηση εξασφάλισε τη συναίνεση των δανειστών προκειμένου να μη ληφθούν άλλα φορολογικά μέτρα εντός του 2015. Πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι η φορολογία των αγροτών δεν θα περιλαμβάνεται στη λίστα των προαπαιτούμενων για την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ προς τη χώρα μας, που απομένει από τη δόση των 3 δισ. ευρώ. Όμως εκτός της αύξησης της φορολογίας εισοδήματος στους αγρότες, στο στόχαστρο των δανειστών έχει μπει και η φοροαπαλλαγή για τα αγροτικά κτίρια που εφαρμόζεται στον ΕΝΦΙΑ.

Προτάσεις Υπουργείου Οικονομικών
Το επόμενο έτος αυξάνεται ο συντελεστής φορολόγησης των αγροτών από το 13% στο 20%, ενώ από το 2017 ο συντελεστής φορολόγησης των αγροτικών κερδών θα αυξηθεί περαιτέρω στο 26%. Λόγω των αντιδράσεων πάντως που προκαλούν οι συγκεκριμένες αλλαγές στον αγροτικό κόσμο της χώρας, η κυβέρνηση ψάχνει εναγωνίως ελαφρύνσεις για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες ή διεύρυνση των εκπιπτόμενων δαπανών.

Ασφαλιστικό
Αξίζει δε να σημειωθεί ότι μπορεί το ασφαλιστικό να έχει απεμπλακεί από το δεύτερο «πακέτο» προαπαιτούμενων, όμως παραμένει βασική προϋπόθεση η υλοποίηση των αλλαγών στο ισχύον σύστημα, προκειμένου να ολοκληρωθεί η εν λόγω μεταρρύθμιση πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους, για να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος.
Σταύρος Παϊσιάδης
info@agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger