Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2015

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΔΕΗ ΑΕ Απειλούν τα λαϊκά νοικοκυριά με μαζικές διακοπές ρεύματος

Στους εκβιασμούς για τα χαράτσια και τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια των χρεωμένων λαϊκών νοικοκυριών προστίθενται και αυτοί για τα χρέη προς τη ΔΕΗ...
Μπροστά στον κίνδυνο να μείνουν δίχως ηλεκτρικό ρεύμα είναι χιλιάδες εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά, καθώς κυβέρνηση και ΔΕΗ ΑΕ φαίνεται πως προετοιμάζουν το έδαφος για μαζικές διακοπές παροχής ηλεκτροδότησης. Σκοπός τους η ένταση των εκβιασμών απέναντι στα χρεωμένα λαϊκά νοικοκυριά, ώστε πέρα από τα χαράτσια προς την εφορία και τις δόσεις των δανείων προς τις τράπεζες, να κόψουν κι από τις πιο στοιχειώδεις δαπάνες διαβίωσης για να έχει λαμβάνειν η ΔΕΗ, οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί προς την οποία ξεπερνούν πλέον τα 2,2 δισ. ευρώ.
Και όπως συνήθως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, στην επιχείρηση αυτή αξιοποιείται η χιλιοειπωμένη επιχειρηματολογία περί «μπαταχτσήδων» καταναλωτών, που... «διαβιούν πολυτελώς» από τους οποίους θα ξεκινήσουν οι πρώτες 100.000 (!) διακοπές ρεύματος.

Ταυτόχρονα, χρησιμοποιεί ένα ακόμη πρόσχημα ότι εάν δεν προχωρήσει σε διακοπές ρεύματος σε εκείνους που «έχουν αλλά σκόπιμα δεν πληρώνουν», τότε θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε νέες αυξήσεις τιμολογίων. Η αλήθεια βέβαια είναι πως από το 2008 μέχρι σήμερα οι αυξήσεις στα οικιακά τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, συνυπολογίζοντας τις αυξήσεις σε ΦΠΑ, τέλη ΑΠΕ, αυξήσεις Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας και μια σειρά άλλες χρεώσεις, πρέπει να ξεπερνάνε το 70%. Πάντως, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Οργανισμού Συνεργασίας Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας (ACER) και του Συμβουλίου Ρυθμιστικών Αρχών Συνεργασίας Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας (CEER) η αύξηση του ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα το διάστημα 2008 - 2013 είχε φτάσει το 60%.
Οι απλήρωτοι λογαριασμοί λοιπόν των λαϊκών οικογενειών, των αυτοαπασχολούμενων και της φτωχομεσαίας αγροτιάς, συνδέονται άμεσα με τις αυξήσεις στα τιμολόγια - σε συνδυασμό βεβαίως με την γενική επίθεση στο λαϊκό εισόδημα - και όχι το αντίστροφο, όπως επιθυμεί να παρουσιάσει η διοίκηση της ΔΕΗ ΑΕ και κατά προέκταση η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και η κυβέρνηση. Κι όλα αυτά, την ίδια ώρα που και επί συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συνεχίζονται και διευρύνονται οι κάθε είδους εκπτώσεις και μειώσεις στις χρεώσεις για τη λεγόμενη «ενεργοβόρο» βιομηχανία και τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έχουν δημοσιοποιηθεί, τα χρέη προς τη ΔΕΗ από καταναλωτές χαμηλής τάσης, δηλαδή κατοικίες και μικρές επιχειρήσεις αποτιμώνται στα 1,6 δισ. ευρώ, ενώ 300 εκατ. ευρώ είναι τα χρέη από καταναλωτές μέσης και υψηλής τάσης, των μεγάλων επιχειρήσεων και των βιομηχανιών δηλαδή, και περίπου 250 εκατ. ευρώ είναι τα χρέη δημόσιων οργανισμών και επιχειρήσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger