Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2015

Περιοδεία στην πληγείσα Σκόπελο η περιφερειακή σύμβουλος και αντιπρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου Θεσσαλίας Τζούλια Τσαλίκη.


Τζούλια Τσαλίκη: Ανάγκη επίσπευσης των διαδικασιών για τις αποζημιώσεις πολιτών και επιχειρήσεων στη Σκόπελο
Την αναγκαιότητα επίσπευσης των διαδικασιών καταγραφής των ζημιών σε κατοικίες και επιχειρήσεις στη Σκόπελο, αλλά και την κατάθεση αιτήσεων στα αρμόδια υπουργεία, δήλωσε η περιφερειακή σύμβουλος και αντιπρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου Θεσσαλίας Τζούλια Τσαλίκη.

Οπως τόνισε, στη διάρκεια επίσκεψής της στο νησί, μαζί με τον επικεφαλής Πολιτικής Προστασίας Μαγνησίας Χρ. Τσαμπάζη, «η καταγραφή των ζημιών και ο τρόπος που γίνεται είναι το κρισιμότερο μέρος της διαδικασίας και επηρεάζει το τελικό αποτέλεσμα. Την ευθύνη καταγραφής των ζημιών στην οικοσκευή των κατοικιών, την έχει αρμόδια επιτροπή του δήμου, για την καταγραφή των ζημιών των επιχειρήσεων η αντίστοιχη επιτροπή της Περιφέρειας και για τα κτίρια η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Μεταφορών και Δικτύων.
Αν δεν έχει γίνει σωστά η σύσταση και η λειτουργία αυτών των επιτροπών δεν μπορούν να απελευθερωθούν χρήματα. Η πρώτη, η του δήμου, πρέπει να εκτελέσει τις εργασίες εντός διμήνου.
Η δεύτερη, η Επιτροπή της Περιφέρειας που είναι αρμόδια για την εκτίμηση των ζημιών των πληγεισών επιχειρήσεων, έπρεπε να είχε συσταθεί από την πρώτη στιγμή. Η διαδικασία δηλώσεων εκ μέρους των επιχειρήσεων δεν είναι δεσμευτική, αφού σύμφωνα με το Νόμο η αρμόδια για την εκτίμηση της ζημιών επιτροπή δεν δεσμεύεται από την τυχόν δηλωθείσα εκ μέρους των πληγεισών επιχειρήσεων ζημιά.
Επισημαίνω ακόμη ότι η Πυροσβεστική δεν έχει καμία αρμοδιότητα σε σχέση με τις καταγραφές για αποζημιώσεις».
Τονίζει επίσης το ότι ο δήμος Σκοπέλου πρέπει να στηριχτεί ακόμη περισσότερο στη διεκπεραίωση των σχετικών διαδικασιών.
Σε κάθε περίπτωση δηλώνει τη διάθεση και τη συμμετοχή της τόσο προσωπικά, όσο και της Περιφερειακής Παράταξης Θεσσαλών Συμπολιτεία, για την ουσιαστική στήριξη των κατοίκων και της Δημοτικής Αρχής, σε όλη αυτή την προσπάθεια.
Η κ. Τσαλίκη επικοινώνησε από την πρώτη στιγμή με υπηρεσιακούς και παράγοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και με αρμόδιους από τα Υπουργεία Μεταφορών και Δικτύων, από τη Γενική Γραμματεία Πρόνοια και τη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας.
Πραγματοποίησε επίσκεψη στη Σκόπελο κατά τη διάρκεια της οποίας είχε την ευκαιρία να δει από κοντά τις καταστροφικές συνέπειες της πλημμύρας τόσο σε δημόσιες υποδομές, όσο σε σπίτια και επιχειρήσεις. Ταυτόχρονα μίλησε με φορείς του νησιού, ενώ συμμετείχε με παρέμβαση στη σύσκεψη που διοργάνωσε το Επιμελητήριο Μαγνησίας με τον υπό σύσταση Σύλλογο Πληγέντων Σκοπέλου.
Συναντήθηκε επίσης με το δήμαρχο Σκοπέλου κ. Χρήστο Βασιλούδη με τον οποίο είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για τις διαδικασίες αποκατάστασης, αλλά και ευρύτερα ζητήματα βελτίωσης των λιμενικών, οδικών και περιβαλλοντικών υποδομών του νησιού.
Τέλος τονίζει ότι το διάστημα των τριών μηνών για το οποίο έχει κηρυχτεί η Σκόπελος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης είναι ασφυκτικό, ενώ θα μπορούσε να είναι εξάμηνο. Για το λόγο αυτό καλεί την Περιφέρεια να κάνει αίτημα παράτασης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger