Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2015

Γιατί ήταν μεγάλες οι καταστροφές εταιρειών και επαγγελματιών στη Σκόπελο

Δύο λόγοι ενέτειναν τις τεράστιες ζημιές στη Σκόπελο
Ραντεβού με την ατυχέστερη συγκυρία που μπορούσε να προκύψει στη δίνη μιας βαθιάς οικονομικής κρίσης, είχαν στις 22 Σεπτεμβρίου δεκάδες εταιρείες και επαγγελματίες στη Σκόπελο.
Οι ζημίες που υπέστησαν πολλές επιχειρήσεις ήταν τεράστιες και δύσκολα θα μπορέσουν οι ιδιοκτήτες τους να επαναφέρουν τις εταιρείες τους στη χρονική περίοδο πριν τον καταστροφικό κατακλυσμό που κατέβασε μεγάλο μέρος από το νησί στη θάλασσα.

Οι αποζημιώσεις που διεκδικούνται, είτε από την κρατική διοίκηση είτε από ασφαλιστικές είναι μεγάλες καθώς δύο σημαντικές παράμετροι συνετέλεσαν στην αύξηση του συντελεστή ζημιών.
Οπως τονίζουν στον «ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ» οικονομικοί παράγοντες του νησιού, πολλές επιχειρήσεις που είχαν μεγάλη ρευστότητα λόγω της τουριστικής περιόδου, φοβούμενες το κούρεμα των αποθεματικών που είχαν στις τράπεζες, αποφάσισαν να μετατρέψουν το μεγαλύτερο μέρος των αποταμιεύσεων σε εμπορεύματα.
Η εφαρμογή των capital controls ενέτεινε αυτή την πολιτική με συνέπεια μεγάλες ποσότητες προϊόντων, κυρίως λιανικού εμπορίου, ειδών διατροφής κ.α. να μεταφερθούν σε αποθήκες της Σκοπέλου ώστε οι επιχειρήσεις να έχουν δίπλα τους το εμπόρευμά τους και όχι τα αποθεματικά τους στις τράπεζες με τον κίνδυνο κουρέματος και απώλειας μεγάλου μέρους των διαθεσίμων τους.
Ο δεύτερο λόγος για τον οποίο, πολλές επιχειρήσεις κατέγραψαν υψηλές ζημιές, ήταν η επικείμενη κατάργηση του προνομιακού ΦΠΑ -30% και στους τρεις συντελεστές.
Στη Σκόπελο, όπως και στη Σκιάθο, αρκετοί γνώριζαν πως τα δύο νησιά, θα βρεθούν στην πρώτη ομάδα των περιοχών όπου θα επιβληθεί εναρμόνιση συντελεστών ΦΠΑ με την ηπειρωτική χώρα.
Η κυοφορούμενη αύξηση του ΦΠΑ, συνέβαλε σε μεγαλύτερη κατηγορία επιχειρήσεων, να προχωρήσει επίσης σε πρωτοφανείς αγορές ειδών προκειμένου να προκύψουν από τη διαφορά ΦΠΑ μεγαλύτερη κέρδη, εξισορροπώντας στη συνέχεια, όσο ήταν εφικτό, την επιβάρυνση από την αυξημένο ΦΠΑ.
Με τις δύο συγκεκριμένες πολιτικές, οι οποίες δεν ήταν δυνατόν να προγραμματιστούν με εκτίμηση κινδύνου για καταστροφική βροχόπτωση, πολλές επιχειρήσεις έχασαν στην ουσία διαθέσιμα εκατομμυρίων ευρώ καθώς τα ορμητικά εισέβαλαν σε καταστήματα, αποθήκες κ.α., καταστρέφοντας τα πάντα στο πέρασμά τους.
Οι πληγέντες τελικά από την κακοκαιρία και όχι από τα capital controls ή κάποιο «κούρεμα» αποθεματικών, στρέφουν πλέον τις ελπίδες τους για αποζημιώσεις στην Πολιτεία αν και οι κανονισμοί της Ε.Ε. για αποζημιώσεις από ακραία καιρικά φαινόμενα είναι πολύ σαφείς και κ.α. με αυστηρές προϋποθέσεις (ύψος ζημιών 1,8% του ΑΕΠ κ.α.).
Μια λύση, όπως αναφέρουν, θα ήταν η κατ’ εξαίρεση δημιουργία άξονα δράσης στο νέο ΕΣΠΑ για την αναβάθμιση εξοπλισμού, ανακατασκευές υποδομών κ.α. με μηδενική συμμετοχή των ωφελουμένων ώστε να ενισχυθούν στις εργασίες επισκευής, προμήθειας νέου εξοπλισμού και άλλες επιλέξιμες δαπάνες που θα μπορούσαν να προσδιοριστούν στο πρόγραμμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger