Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2015

Ο Όμιλος Ανάπτυξης Νησιών υιοθέτησε το ψήφισμα της Σκιάθου για την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ

unnamed (1)
Στον Επιμελητηριακό Όμιλο Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών (ΕΟΑΕΝ) μετέφερε το Επιμελητήριο Μαγνησίας το ψήφισμα του Δήμου Σκιάθου σχετικά με την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, αποσπώντας αφ’ ενός την υιοθέτησή του από τα μέλη του Ομίλου, αφ’ ετέρου τη δέσμευση ότι άμεσα θα ζητηθεί συνάντηση με το Υπουργείο Οικονομικών και θα υποβληθεί αίτημα για συζήτηση του θέματος στην ειδική υποεπιτροπή της Βουλής για τα νησιά.

Ο Πρόεδρος και ο Γενικός Γραμματέας του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, κ. κ. Αριστοτέλης Μπασδάνης και Βασίλης Ζαχείλας, συμμετείχαν στην 38η Γενική Συνέλευση του ΕΟΑΕΝ που πραγματοποιήθηκε στη Ζάκυνθο στις 10 Οκτωβρίου. Στις εργασίες συμμετείχαν Πρόεδροι και μέλη των διοικήσεων νησιωτικών Επιμελητηρίων – μελών του ΕΟΑΕΝ, καθώς και η αναπληρώτρια Υπουργός Τουρισμού κ. Έλενα Κουντουρά, ο γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γ. Γιαννέλης κ.α.
Την Ελλάδα το φετινό καλοκαίρι επισκέφτηκαν 25 εκατ. άτομα και κεφαλαιοποιήθηκαν 14,5 δισ. ευρώ τουριστικό συνάλλαγμα, ανέφερε στην τοποθέτησή της η κ. Κουντουρά, ενώ από την πλευρά του κ. Γιαννέλης σημείωσε ότι γίνονται προσπάθειες για την χάραξη και εφαρμογή μιας ενιαίας νησιωτικής πολιτικής, με προτεραιότητα στην εφαρμογή των διατάξεων του ν. 4150/2013 που προβλέπουν τη «ρήτρα» νησιωτικότητας, τη λειτουργία Συμβουλίου Νησιωτικής Πολιτικής και την ίδρυση Ερευνητικού Ινστιτούτου Νησιωτικής Πολιτικής.
Στο πλαίσιο της 38ης Γενικής Συνέλευσης του ΕΟΑΕΝ πραγματοποιήθηκε φόρουμ με θέμα τις «Προοπτικές ανάπτυξης τουρισμού των ελληνικών νησιών – επιχειρηματικότητα – τεχνολογία – καινοτομία». Το φόρουμ απασχόλησαν το άνοιγμα επιχειρηματικών συνεργασιών με την Τουρκία στον τομέα του Τουρισμού, η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας με νέα τεχνολογικά και χρηματοδοτικά εργαλεία και οι τρόποι αξιοποίησης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της νησιωτικότητας.
Όπως προαναφέρθηκε, οι εκπρόσωποι του Επιμελητηρίου Μαγνησίας κατέθεσαν το ψήφισμα του Δήμου Σκιάθου σχετικά με την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, το οποίο υιοθέτησε η Γενική Συνέλευση.
Στην Γ.Σ. του ΕΟΑΕΝ, επίσης, συζητήθηκαν τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνικοοικονομική ζωή των νησιών και ο τουρισμός στα νησιά του Αιγαίου με αιχμή την Λέσβο και την Κω από την ανεξέλεγκτη ροή προσφύγων, ενώ αποφασίστηκε να συνεχιστούν οι παρεμβάσεις του ΕΟΑΕΝ προς κάθε κατεύθυνση για να ελαχιστοποιηθούν οι αρνητικές συνέπειες καθώς και η διοργάνωση ημερίδας στη Αθήνα για τις επιπτώσεις στις νησιωτικές επιχειρήσεις.
Τέλος, έγινε ενημέρωση από διαπιστευμένους τραπεζικούς διαμεσολαβητές για βιώσιμες λύσεις σχετικά με ρυθμίσεις/αναδιαρθρώσεις δανείων και προστασία από Τράπεζες. Σύντομα, δε, όπως ανακοίνωσε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Αριστοτέλης Μπασδάνης, θα διοργανωθεί και στο Βόλο ενημερωτική ημερίδα με θέμα τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια, στην οποία θα κληθούν να συμμετάσχουν ειδικοί τραπεζικοί διαμεσολαβητές που θα λύσουν απορίες των επαγγελματιών και θα τους προτείνουν βιώσιμες λύσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger