Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2015

Αντίθετοι με την κατάργηση του 7ημερου της διάρκειας ζωής του παστεριωμένου γάλακτος οι παραγωγοί. Ζητούν υποχρεωτική αναγραφή της χώρας προέλευσης

Αντίθετοι με την κατάργηση του 7ημερου της διάρκειας ζωής του παστεριωμένου γάλακτος οι παραγωγοί. Ζητούν υποχρεωτική αναγραφή της χώρας προέλευσης
Ζήτημα ημερών είναι η θέσπιση των αλλαγών για το παστεριωμένο γάλα βάσει της εργαλειοθήκης ΟΟΣΑ. Σύμφωνα με αυτές - που έχουν ήδη ψηφιστεί το καλοκαίρι από τη Βουλή, αλλά εκκρεμεί η έκδοση σχετικών υπουργικών αποφάσεων - καταργείται το επταήμερο της διάρκειας ζωής του παστεριωμένου γάλακτος και οι παρασκευαστές πλέον θα ορίζουν ελεύθερα την ημερομηνία λήξης. Η εξελίξη αυτή έρχεται πριν ακόμα οι καταναλωτές συνηθίσουν τις ορολογίες γάλα ημέρας, γάλα ολίγων ημερών και γάλα μακράς παστερίωσης, που καθιερώθηκαν (με βάση τις προηγούμενες αλλαγές που όριζε η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ), επί υπουργίας του κ. Αθανάσιου Τσαυτάρη.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει  το άρθρο 12 του 3ου Μνημονίου  «η διάρκεια συντήρησης του παστεριωμένου γάλακτος θα καθορίζεται πλέον από τον παρασκευαστή, δίνοντας την δυνατότητα  να παραμένει στα ράφια ως και 11 ημέρες, ενώ θα υπόκειται σε ελέγχους των αρμοδίων αρχών του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης».

Όπως είναι φυσικό οι γαλακτοπαραγωγοί - κτηνοτρόφοι αντιδρούν σε αυτή τη νέα αλλαγή. Ειδικότερα, ο Γιώργος Κεφαλάς, Πρόεδρος του Συνδέσμου Αγελαδοτρόφων Ελλάδας, μας τονίζει: «επειδή αυτό συνοδεύεται και με άλλα μέτρα, πιστεύω ότι θα δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα. Προσωπικά πιστεύω ότι θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε μια υγιή βάση μόνο αν γινόταν κάτω από προϋποθέσεις, όπως για παράδειγμα την αναγραφή της προέλευσης του προϊόντος».
Την αντίθεση του με τις αλλαγές στη διάρκεια ζωής του παστεριωμένου γάλακτος εκφράζει μέσω του ΑγροΤύπου και ο Πρόεδρος της Ένωση Φυλής Χολστάϊν Ελλάδας, κ. Αθανάσιος Βασιλέκας, ο οποίος συμπλήρωσε: «το βασικό για εμάς είναι η ελληνικότητα του γάλακτος. Θα έπρεπε ο υπουργός, όπως είχε υποσχεθεί, να επαναφέρει με νομοθετική ρύθμιση την υποχρεωτική αναγραφή της χώρας προέλευσης. Από εκεί και πέρα οι επτά ημέρες θα έπρεπε να διατηρηθούν».
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), κ. Παναγιώτης Πεβερέτος, τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι η νέα αυτή αλλαγή στο παστεριωμένο γάλα θα σημάνει πρώτα από όλα τον αποπροσανατολισμό του καταναλωτή. «Οι καταναλωτές δεν θα μπορούν να καταλάβουν πλέον τι είναι φρέσκο γάλα, τι είναι παστεριωμένο και τι όχι. Επίσης οι παρασκευαστές θα μπορούν να εισάγουν γάλα από οπουδήποτε, βάζοντας ημερομηνίες που θα ορίζουν μόνοι τους. Αυτό σημαίνει ότι το γάλα που παστεριώνεται στους 71,6 C – όπως αναφέρει το κείμενο της συμφωνίας – μπορεί να πωλείται και μετά τις 6 ημέρες φθάνοντας μέχρι τις 11 ημέρες. Τέτοιο γάλα όμως υπάρχει και είναι αυτό της υψηλής παστερίωσης. Για αυτό ο καταναλωτής σας λέω ότι θα αποπροσανατολίζεται».
Και προσθέτει: «Με τις αλλαγές στην διάρκεια ζωής του φρέσκου είχαμε πάει από τις 5 ημέρες στις 7. Όμως οι συνεταιριστικές τουλάχιστον οργανώσεις δεν ξεπέρασαν τις 6. Τότε μας έλεγαν ότι από αυτές τις αλλαγές θα βγουν κερδισμένοι οι καταναλωτές. Όμως όλο αυτό το διάστημα δεν είδαμε καμία μείωση των τιμών στο ράφι».
Τέλος, ο κ. Πεβερέτος αναφέρθηκε και στις επιπτώσεις που θα έχει η νέα αυτή πραγματικότητα στους παραγωγούς γάλακτος (κτηνοτρόφους), σημειώνοντας: «Μετά την απελευθέρωση της παραγωγής γάλακτος, δηλαδή την κατάργηση των ποσοστώσεων, ουσιαστικά οι χώρες που έχουν μεγάλες δυνατότητες παραγωγής γάλακτος και όχι μόνο οι γνωστές (όπως η Γερμανία) αλλά και άλλες όπως η Πολωνία και η Λιθουανία (με χαμηλό κόστος παραγωγής) θα μπορούν να εξάγουν γάλα στην χώρα μας, αφού τους «παίρνει» ο χρόνος πια, «χτυπώντας» την ελληνική παραγωγή. Αυτό θα είναι ένα ακόμα μεγάλο χτύπημα στην αγελαδοτροφία της χώρας».
Χρήστος Διαμαντόπουλος
xdiam@agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger