Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2015

Οι συζητήσεις του 41ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή»


Εχουμε μπει στην τελική ευθεία για την έναρξη του 41ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», που θα γίνει στις 8, 9 και 10 Οκτώβρη, στο πάρκο «Αντ. Τρίτσης», στο Ιλιον, με σύνθημα δανεισμένο από τους στίχους του Τούρκου κομμουνιστή ποιητή Ναζίμ Χικμέτ «Την ορμή μας την έχουμε απ' τους αιώνες... Θα βγούμε νικητές κι ας είναι οι θυσίες μας βαριές».
Οι τριήμερες εκδηλώσεις θα κορυφωθούν το Σάββατο με την ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, στις 20.45, ενώ την ίδια μέρα, νωρίτερα, στις 20.30, χαιρετισμό θα απευθύνει ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Θοδωρής Χιώνης.
Το Φεστιβάλ είναι γνωστό για τις συναυλίες, τις εκδηλώσεις του, τα γνήσια λαϊκά και νεανικά γλέντια, είναι όμως κυρίως και ένα μεγάλο νεανικό πολιτικό γεγονός. Χιλιάδες νέοι και νέες δίνουν τα ραντεβού τους κάτω από τα γιγαντοπανό με τα συνθήματά του, ανοίγουν πηγαδάκια συζητήσεων μπροστά από τις εκθέσεις και τα περίπτερά του, έρχονται σε επαφή με την ιστορία και την κοσμοθεωρία του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.

Μαζί με όλα αυτά τα στοιχεία, φέτος, εντάσσονται στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ και έξι οργανωμένες συζητήσεις που θα γίνουν στους χώρους του, με κεντρική πολιτική συζήτηση, αυτή για το συσχετισμό δύναμης και τις βουλευτικές εκλογές που θα γίνει την Παρασκευή στη Λαϊκή Σκηνή.
Αναλυτικά, οι συζητήσεις που έχουν προγραμματιστεί είναι:
Την Πέμπτη 8 Οκτώβρη
Στις 19.30, στη Διεθνούπολη, θα γίνει συζήτηση με θέμα: «"Who is the world?" - NATO: Το οπλισμένο χέρι του ευρωαμερικάνικου ιμπεριαλισμού κατά των λαών». Ομιλητής: Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γενικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης.
Στις 19.30, στο χώρο Πανεπιστημίων - ΤΕΙ, θα γίνει εκδήλωση με καλωσόρισμα πρωτοετών και συζήτηση με θέμα «Για ποιο σκοπό σπουδάζουμε;», με τον Δημήτρη Κοιλάκο, μέλος του Τμήματος Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ του ΚΚΕ.
Στις 20.00, στο Στέκι Νέων Εργαζομένων και Γυναικών, θα γίνει συζήτηση με θέμα: «Οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις ΕΕ - ΗΠΑ - ΝΑΤΟ ξεριζώνουν και δολοφονούν λαούς. Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και μετανάστες!». Ομιλητές θα είναι: Η Λίνα Κροκίδη, μέλος της ΚΕΟΕ του ΚΚΕ, υπεύθυνη του Τμήματος Δικαιοσύνης, Λαϊκών Ελευθεριών και Μεταναστών της ΚΕ του Κόμματος, και ο Θεόδωρος Ασλανίδης, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λέσβου.
Την Παρασκευή 9 Οκτώβρη
Στις 19.30, στο Στέκι Πολιτισμού, θα γίνει εκδήλωση και συζήτηση για τη ζωή και το έργο του κομμουνιστή λογοτέχνη Θέμου Κορνάρου, με τίτλο: «Για να μην κατακλύσει η ζούγκλα τους ανθρώπινους συνοικισμούς». Θα μιλήσει η Ελένη Μηλιαρονικολάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνη του Τμήματος Πολιτισμού. Αποσπάσματα από έργα του θα διαβάσουν οι ηθοποιοί Λίλα Καφαντάρη και Δημήτρης Τζουμάκης.
Στις 20.00, στη Λαϊκή Σκηνή, θα γίνει η κεντρική συζήτηση με θέμα: «Ο συσχετισμός δύναμης στην Ελλάδα και διεθνώς και οι αστικές κοινοβουλευτικές εκλογές». Θα μιλήσει ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, υπεύθυνος του Τμήματος Οικονομίας και της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ.
Στις 21.00, στο Μαθητικό Στέκι, θα γίνει συζήτηση με τίτλο: «Κάθε εκπαιδευτικό σύστημα... μεταδίδει τις αρχές και τις αξίες του υπάρχοντος κοινωνικού συστήματος κι έτσι λειτουργεί ως παράγοντας αναπαραγωγής του» (απόσπασμα από το βιβλίο της Πολιτικής Παιδείας Β' Λυκείου). Τι μαθαίνουμε τελικά στο σχολείο; Ομιλητής θα είναι ο εκπαιδευτικός Ανδρέας Καργόπουλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger