Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2015

Με χιλιάδες κενά το πρώτο κουδούνι

Από τη χτεσινή κινητοποίηση εκπαιδευτικών στο υπουργείο Παιδείας
Από τη χτεσινή κινητοποίηση εκπαιδευτικών στο υπουργείο Παιδείας
Σε χιλιάδες μετρώνται και φέτος τα κενά με τα οποία ανοίγουν σήμερα τα σχολεία. Το υπουργείο Παιδείας κάνει λόγο για 6.500 κενά που η κάλυψή τους εκκρεμεί, ενώ κανένας αναπληρωτής δεν πρόκειται να βρίσκεται σε σχολείο πριν από τις 21 Σεπτέμβρη, αφού η διαδικασία αιτήσεων για πρόσληψη είναι ακόμα σε εξέλιξη.
Σε συνέντευξη Τύπου, η υπηρεσιακή υπουργός Παιδείας, Αγγελική - Ευφροσύνη Κιάου, παρουσίασε χτες τις ενέργειες που έγιναν το τελευταίο δεκαήμερο, προκειμένου να ετοιμαστεί η νέα σχολική χρονιά. «Στα πλαίσια του εφικτού και λαμβάνοντας υπόψη τις οικονομικές συνθήκες της χώρας μας, είμαστε σε παρά πολύ καλό δρόμο» δήλωσε χαρακτηριστικά. Αυτό που θα βιώσουν για μια ακόμα χρονιά μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί, είναι σχολεία χωρίς εκπαιδευτικούς και εργασιακές σχέσεις - «λάστιχο» στην Εκπαίδευση.

Οπως είπε η υπηρεσιακή υπουργός, για τη στελέχωση των σχολείων έχουν εξασφαλιστεί 12.000 πιστώσεις αναπληρωτών μέσω ΕΣΠΑ, 3.000 από τον τακτικό προϋπολογισμό και 4.000 από τη μεταφορά πόρων του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων στο υπουργείο Παιδείας. Σημείωσε, ωστόσο, πως ο αριθμός αυτός δεν αρκεί για την κάλυψη των αναγκών, επειδή τα χρήματα δίνονται από το ΕΣΠΑ με συγκεκριμένους όρους και περιορισμούς, αυξήθηκαν οι ανάγκες λόγω 3.500 συνταξιοδοτήσεων και παραμένει η ανάγκη για 6.000 αναπληρωτές ειδικά στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και την Ειδική Αγωγή. Σημειώνεται πως τα κενά αυτά υπολογίζονται με βάση την οδηγία για πληθωρικά τμήματα και με βάση τις ανάγκες, όπως αυτές τις καθορίζει η κυρίαρχη πολιτική.
Το υπουργείο Παιδείας έχει καλέσει τις κατά τόπους Διευθύνσεις να πάρουν μέτρα για ν' ανοίξουν τα σχολεία και σε αυτό το πλαίσιο προωθεί το μέτρο των «εθελοντικών μετακινήσεων» εκπαιδευτικών από σχολείο σε σχολείο. Ηδη, η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Πελοποννήσου έχει καλέσει «λόγω της εξαιρετικά δύσκολης κατάστασης από την έλλειψη διδακτικού προσωπικού» να αναζητηθεί από τις όμορες σχολικές μονάδες «η εθελοντική μετακίνηση εκπαιδευτικών για την εξυπηρέτηση της υπηρεσίας». Την ίδια στιγμή, σήμερα, μια σειρά σχολεία δε θ' ανοίξουν, όπως τα Ειδικά Δημοτικά Σχολεία Αχαρνών και Ωρωπού, ενώ εικόνα ελλείψεων φτάνει απ' όλη τη χώρα.
Χτες το μεσημέρι, έγινε στο υπουργείο Παιδείας παράσταση διαμαρτυρίας από πρωτοβάθμια σωματεία εκπαιδευτικών της Αττικής, την ΟΛΜΕ και τη ΔΟΕ, ενώ τις επόμενες μέρες προγραμματίζονται παραστάσεις διαμαρτυρίας σε κατά τόπους Διευθύνσεις Εκπαίδευσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger