Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2015

Ο κ. Σώρρας, ο κ. Σταϊκούρας, ο ροφός και ο χάννος

Είναι γνωστή η ρήση ότι όσο μεγαλύτερο είναι ένα ψέμα τόσο πιο εύκολα γίνεται πιστευτό και όσο πιο συχνά επαναλαμβάνεται τόσο πιο εύκολα θα επιτευχθεί ο στόχος. Είναι επίσης γνωστές στο ευρύ κοινό οι ιστορίες ψαράδων και κυνηγών που διηγούνται ψεύτικες επιτυχίες τους με τεράστιες υπερβολές. Είναι πιθανότερο πάντως κάποιοι να πιστέψουν έναν ψαρά που ψάρεψε ένα χάννο ενός κιλού (5,5 φορές το μέγιστο βάρος), παρά έναν ψαρά που ψάρεψε ένα ροφό 50 κιλών (2 φορές το μέγιστο βάρος του σε ελληνικές θάλασσες, ενώ μπορεί να φτάσει έως και 60 κιλά σε ανοικτές θάλασσες).

Ο κ. Αρτέμης Σώρρας εμφανίστηκε στα media ως ο άνθρωπος που εκπροσωπούσε την οργάνωση End National Debt, η οποία είχε υποτιθέμενα συσταθεί από Ελληνοαμερικανούς επενδυτές και με ένα ομόλογο 600 δισ. €, το οποίο υποτιθέμενα κατείχαν, θα αποπλήρωναν ελληνικό και κυπριακό χρέος.
Η απίθανη αυτή ιστορία πήρε τεράστιες διαστάσεις, προκαλώντας σχετικό ερώτημα των ελληνικών αρχών προς τις αμερικανικές για την ύπαρξη του συγκεκριμένου ομολόγου. Αν ο κ. Σώρρας μιλούσε για 600 εκατ. €, η ιστορία δεν θα είχε γίνει τόσο πιστευτή και θα είχε πάρει λιγότερες διαστάσεις.
Ο κος Χρήστος Σταϊκούρας παρουσίασε, σε συνέντευξη Τύπου, το οικονομικό κόστος της 7μηνης διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. Διαβάζοντας το κείμενο της παρουσίασής του, όπως παρουσιάστηκε από τον οικονομικό Τύπο, διανθισμένο με κάποια διαγράμματα, ασυναίσθητα ένιωσα τη γεύση της ρώσικης σαλάτας. Στη συνέχεια μου φάνηκε μια ιδιαίτερα πρωτότυπη προσέγγιση και είχα την αίσθηση ότι θα μπορούσα να το προχωρήσω επιστημονικά, προσεγγίζοντας ένα νέο τομέα της φυσικής, αθροίζοντας χιλιόμετρα αποστάσεων κατ’ εκτίμηση, με ντεσιμπέλ από εμπειρική παρατήρηση, κιλοβάτ κατανάλωσης ρεύματος με βάση το μέσο όρο προηγούμενων καταναλώσεων, με πιθανούς βαθμούς Κελσίου την επόμενη τριετία σε μια τυχαία περιοχή και προβλεπόμενους μέσους βαθμούς κλίμακας Ρίχτερ το τρέχον έτος σε μια άλλη τυχαία περιοχή.
Το τελικό αποτέλεσμα της μελέτης του κ. Σταϊκούρα ανερχόταν σε 66 δισ. €, αριθμός που μας παραπέμπει επιστημονικά στον τρομακτικό αριθμό 666, αν αθροιστεί με τα 600 δισ. € του κ. Σώρρα, ο αριθμός του τέρατος, το οποίο δεν είναι άλλο από τη συγκυβέρνηση των 7 μηνών. Κάνοντας χρήση του δικαιώματος που του δίνει το αξίωμα του μεταβατικού προέδρου της Ν.Δ., ο κ. Μεϊμαράκης ανέβασε τον αριθμό σε 90 δισ. €, χωρίς να αναγκαστεί να καταφύγει σε αντίστοιχες αθροίσεις με τον κ. Σταϊκούρα (επί το επιστημονικότερον, τα 24 δισ. € κερασμένα από εμένα).
Ας επανέλθουμε στο πώς προκύπτουν τα 66 δισ. €. Αθροίζοντας sui generis το αποτέλεσμα αφαίρεσης που προκύπτει από διαφορετικές προβλέψεις των δύο προηγούμενων κυβερνήσεων ως προς τη μεταβολή του ΑΕΠ, εκ των οποίων η πρώτη δεν θα επιβεβαιωθεί ποτέ, ενώ όλες οι αντίστοιχες προηγούμενες έχουν διαψευστεί, με το αποτέλεσμα τυχαίας μεταβολής στο κόστος βραχυπρόθεσμου δανεισμού που προέρχεται και από τις μεταβολές στο εξωτερικό περιβάλλον, με το κόστος μέτρων περιόδου (χωρίς να υπολογίζεται το κόστος μέτρων αν ήταν διαφορετική η κυβέρνηση), με τις απώλειες του Ελληνικού Δημοσίου από μεταβολή τιμών χρηματιστηρίου (ουδέποτε στο παρελθόν έχει δημοσιοποιηθεί ένα τέτοιο μέγεθος, καθώς οι τιμές μεταβάλλονται ανοδικά και καθοδικά καθημερινά), με απώλειες προϋπολογισμένων εσόδων (όπως πάντα υπήρχαν), καθώς και με τις μη καταγεγραμμένες, αλλά μέγιστες εκτιμώμενες επιπτώσεις της κρίσης στον τραπεζικό τομέα, μεταξύ άλλων.
Χρειάζεται πολύς χώρος για να μπορέσει κάποιος να αναδείξει κανείς τι γίνεται σε αυτό το συνονθύλευμα. Ας σταθούμε σε λίγα σημεία, κυρίως στον τραπεζικό τομέα.
Πρώτον, ο κ. Σταϊκούρας μας λέει ότι η 7μηνη διακυβέρνηση προκάλεσε μια κεφαλαιακή ανάγκη στις τράπεζες 25 δισ. €. Αυτό σημαίνει ότι στις 25/1/2015 οι ανάγκες ήταν μηδενικές. Δεν ξέρω αν προκαλεί περισσότερο τους πρώην συναδέλφους του τραπεζικούς ή τη λογική, αυτό είναι δικό του θέμα. Η ουσία είναι την τελευταία 8ετία οι τράπεζες έχουν πραγματοποιήσει περισσότερες από 4 αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και ότι σύμφωνα με την εφημερίδα «Κεφάλαιο», η οποία ανήκει στο ιδεολογικό στρατόπεδο του κ. Σταϊκούρα, θα πραγματοποιηθεί έρευνα από την ΕΚΤ για το που έχουν διοχετευθεί 83 δισ. € που έχουν αντλήσει οι τράπεζες κυρίως από το Δημόσιο, αλλά και από τον ιδιωτικό τομέα, καθώς και αν καλύπτονταν πραγματικές απώλειες μέσω αναχρηματοδοτήσεων προς συγκεκριμένους πιστούχους.
Πέραν τούτου, θα ήταν εξαιρετικά σημαντικό αν ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ποιες ήταν οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών στις 25/1, προκειμένου να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης, όπως επίσης αν υπάρχει και άλλη περίπτωση στην Ευρώπη, στην οποία το 50% των υφιστάμενων κεφαλαίων των τραπεζών προέρχεται από αναγνώριση αναβαλλόμενου φόρου, κοινώς σε ζημία του Δημοσίου, με πρωτοβουλία του τελευταίου.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο αναβαλλόμενος φόρος αφορά έμμεση κεφαλαιακή ενίσχυση, με μελλοντική ζημία για το Δημόσιο, πέραν των άμεσων κεφαλαιακών ενισχύσεων που έχουν προηγηθεί, τη ζημία των οποίων τεχνηέντως προσπαθεί να επιρρίψει στην προηγούμενη κυβέρνηση μέσω των σημερινών χρηματιστηριακών τιμών, ενώ το μόνο βέβαιο είναι ότι οι προηγηθείσες της τελευταίας κεφαλαιακές ενισχύσεις είχαν απωλεστεί οριστικά επί των ημερών των κυβερνήσεων που προηγήθηκαν της τελευταίας. Το κράτος επιχειρούσε να γεμίσει ένα κουβά χωρίς πάτο, ενώ κατηγορεί τον τελευταίο επιστάτη ότι άδειασε το νερό από τον κουβά.
Η άθροιση του ELA (ρευστότητα), με κεφαλαιακές ανάγκες, αλλά και με την επίπτωση της μεταβολής των χρηματιστηριακών τιμών είναι πραγματικά συγκινητική και παραπέμπει στην παραπάνω αντιστοίχιση με το παράδειγμα της φυσικής. Σήμερα, πρέπει να υποβάλλει αναθεωρημένο κείμενο, γιατί έχουν ανέλθει οι τιμές των μετοχών, όπως και έχει μειωθεί λίγο η εξάρτηση από τον ELA. Για το ζήτημα της φυγής των κεφαλαίων είναι επίσης συγκινητική η προσπάθεια της κυβέρνησής του, καθώς και των προηγουμένων, να προειδοποιήσουν για τους κινδύνους της εξαγωγής κεφαλαίων σε αγνώστους προορισμούς, όπως και αυτούς που ενέχει η τήρηση μεγάλων ποσών σε στρώματα, καθώς επίσης αξιοσημείωτα είναι και τα μέτρα που ελήφθησαν για την επιστροφή των κεφαλαίων στις τράπεζες.
Ο κ. Σταϊκούρας επίσης μας αναφέρει ότι οι καταθέσεις μειώθηκαν από τον Δεκέμβριο του 2014 έως τον Ιούλιο (της κρίσης των capital controls), κατά 40 δισ. €, ενώ το ELA έφθασε στα 86 δισ. € από 0. Θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμο αν είχε προσθέσει από πού αντλούνταν τα υπόλοιπα 46 δισ. € τον Δεκέμβριο, όπως επίσης και τι μέρος των 40 δισ. € αναλώθηκε σε κάλυψη φόρων λόγω τεκμηρίων ή ΕΝΦΙΑ, ή λοιπών υποχρεώσεων, εξαιτίας της μείωσης των εισοδημάτων.
Μια ακόμη απόδειξη της ορθότητας του αποτελέσματος είναι ότι άλλα μεγέθη αφορούν ένα έτος και άλλα τριετία. Επίσης, άλλα μεγέθη προσεγγίζουν περισσότερο το χώρο της μαντείας, όπως οι ποσοτικοποιημένες υστερήσεις εσόδων από τη μη υλοποίηση μεταρρυθμίσεων. Είναι εξαιρετικά κουραστικό να περάσουμε και σε όλα τα υπόλοιπα μεγέθη που υπολογίζει και πρωτοποριακά αθροίζει. Ας σταθούμε στην ουσία.
Αν ξεπεράσουμε όλα τα προηγούμενα και για λίγο τη λογική και δεχθούμε την παραδοχή ότι οι υπολογισμοί του κου Σταϊκούρα βρίσκουν μια θέση στο χώρο του πραγματικού, τίθεται το εξής αδήριτο ερώτημα. Αν η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει κοστίσει 66 δισ. € αυτά δεν θα πρέπει να προστεθούν στο υφιστάμενο χρέος, εκτοξεύοντάς το κοντά στα 400 δισ. €; Ένα δεύτερο ερώτημα που προκύπτει είναι ποιο είναι το ποσό των υποχρεώσεων από αναχρηματοδότηση υφιστάμενου δανεισμού την επόμενη τριετία και τι ποσό θα δανειστούμε; Τα 66 δις. € που χάνονται;
Όπως καταλάβαμε, μυθο-τροφοί υπάρχουν. Οι χάννοι και οι ροφοί πόσοι είναι;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger