Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2015

ΣΥΡΙΖΑ Διαβεβαιώσεις στο κεφάλαιο για κατά γράμμα τήρηση του μνημονίου

Επιχειρεί να τραβήξει κάλπικες διαχωριστικές γραμμές για να κρύψει τη σύμπλευσή του με όλες τις δυνάμεις που μοιράζονται την αντιλαϊκή στρατηγική της ΕΕ και του κεφαλαίου
Διαβεβαιώσεις στην αστική τάξη ότι την επομένη των εκλογών θα υπάρξει κυβέρνηση για να διαχειριστεί την υλοποίηση των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων του τρίτου μνημονίου μοιράζει ο Αλ. Τσίπρας. «Θα πάρω τη διερευνητική εντολή αν δεν έχω αυτοδυναμία και μέσα σε τρεις μέρες θα έχουμε κυβέρνηση (...) Ολοι γνωρίζουμε ότι αυτός που θα έρθει πρώτος θα σχηματίσει κυβέρνηση. Κανένας δεν θα πάρει το κόστος να οδηγήσει τον τόπο ξανά σε εκλογές», υποστήριξε σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ.
Πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεργαζόταν ευχαρίστως εκ νέου με τους ΑΝΕΛ, όχι όμως με τη ΝΔ, αναφέροντας ότι μια τέτοια συνεργασία θα ήταν «παρά φύσιν». Επιχειρεί να τραβήξει, δηλαδή, ψεύτικες διαχωριστικές γραμμές μεταξύ κομμάτων που μοιράζονται κοινό μνημονιακό
πρόγραμμα και να συντηρήσει μια αντιπαράθεση βολική για το δίπολο του αστικού πολιτικού συστήματος. Με την ίδια στόχευση και προσπερνώντας ότι διαπραγματεύτηκε για λογαριασμό του κεφαλαίου, μη διστάζοντας να φορτώσει στο λαό ένα ακόμα μνημόνιο, ο Αλ. Τσίπρας μίλησε για δυνάμεις που επιδιώκουν «την παλινόρθωση του πολιτικού και κοινωνικού κατεστημένου» και οι οποίες «δίνουν την τελευταία μάχη οπισθοφυλακής για να ανακόψουν την πορεία του λαού και του ΣΥΡΙΖΑ προς την εξουσία και να ξεκόψουν τον ΣΥΡΙΖΑ από τις ταξικές και κοινωνικές ρίζες του με τα σενάρια για κυβερνήσεις "μεγάλου συνασπισμού", δήθεν "εθνικής ενότητας", κυβερνήσεις ειδικού σκοπού - και ό,τι άλλο μηχανεύονται για να ξεμπερδέψουν με τον ΣΥΡΙΖΑ μια για πάντα».
Ορθάνοιχτο, πάντως, άφησε το ενδεχόμενο συνεργασίας με ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι, παραπέμποντας στα ίδια να απαντήσουν αν θα συνεργάζονταν με τον ΣΥΡΙΖΑ. Οπως είπε, ο ΣΥΡΙΖΑ, αν έρθει πρώτος, «θα ανοίξει μια συζήτηση για το σχηματισμό μιας προοδευτικής κυβέρνησης με εθνική ευθύνη για να βγάλει τη χώρα από τα αδιέξοδα».
«Μπορεί καλύτερα» για λογαριασμό του κεφαλαίου
Ο Αλ. Τσίπρας διαβεβαίωσε ακόμα το κεφάλαιο ότι θα τηρήσει τις δεσμεύσεις του μνημονίου, μοιράζοντας ταυτόχρονα αυταπάτες στο λαό, όπως ότι είναι δυνατόν να «αμβλυνθούν» οι συνέπειές του. Μάλιστα, με συνέντευξή του στο «Εθνος» επιχείρησε να φιλοτεχνήσει και το προφίλ του καλύτερου διαχειριστή. «Αποδείχτηκε ότι μπορούμε καλύτερα επειδή βάζουμε πάνω από όλα τα συμφέροντα της κοινωνικής πλειοψηφίας», ισχυρίζεται.
Πιο καθαρές δεσμεύσεις αναλαμβάνει με άρθρο του στην εφημερίδα «Αγορά», όπου απευθυνόμενος στην αστική τάξη χαρακτηρίζει κρίσιμες τις εκλογές για «τον προσανατολισμό της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας τις επόμενες δεκαετίες» και τους ρυθμούς με τους οποίους αυτή θα επιτευχθεί. Συστήνει καθαρά στο κεφάλαιο να εμπιστευτεί τον ΣΥΡΙΖΑ για να διευθύνει αυτή τη «διαδικασία», επειδή μπορεί να χειραγωγεί το λαό ώστε η ανάπτυξη να μην οδηγήσει στην «πολιτική και οικονομική αποσταθεροποίηση», μπορεί να αξιοποιεί τα πλεονεκτήματα της χώρας για να βασιστεί πάνω τους η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, να διανείμει καλύτερα την πίτα ανάμεσα στους διάφορους επιχειρηματικούς ομίλους. «Το δίλημμα επομένως αυτών των εκλογών συνοψίζεται στο εξής: Θα επιτρέψουν οι ζωντανές και παραγωγικές δυνάμεις της ελληνικής κοινωνίας την επιστροφή στο μοντέλο της ευνοιοκρατίας, της διαπλοκής, της διαφθοράς και των καρτέλ που λυμαίνονται την αγορά ή θα δώσει την δυνατότητα στον ΣΥΡΙΖΑ να εφαρμόσει μια πολιτική εκκαθάρισης των πραγματικών στρεβλώσεων της ελληνικής οικονομίας αλλά και της δημόσιας διοίκησης με σοβαρό παραγωγικό σχεδιασμό, αξιοκρατική αξιοποίηση των ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων και στήριξη των καινοτομικών πρωτοβουλιών;», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Προς ενίσχυση των «συγκριτικών πλεονεκτημάτων» του κόμματός του έναντι της ΝΔ, προβάλλει τα πεπραγμένα του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, όπως η εκκίνηση του νέου ΕΣΠΑ, η ολοκλήρωση του νέου αναπτυξιακού νόμου, που «μπορεί άμεσα να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή μετά τις εκλογές», και υπόσχεται την αποκατάσταση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία επικαλούμενος και σχετικές συμφωνίες αποδέσμευσης ευρωενωσιακών κονδυλίων, δημιουργία αναπτυξιακής τράπεζας κ.λπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger