Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2015

ΣΥΡΙΑ Εκκληση Ασαντ για «αντιτρομοκρατικό αγώνα» Ο Ρώσος Πρόεδρος επιβεβαιώνει τη σταθερή του στήριξη

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΜΟΣΧΑ.--
«Είναι αδύνατο να κάνεις οτιδήποτε, όσο έχεις ανθρώπους που δολοφονούνται, όσο δε σταματά να ρέει το αίμα, όσο οι άνθρωποι αισθάνονται ανασφαλείς» σημείωσε χτες, μιλώντας στο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο «Η Ρωσία σήμερα», ο Σύρος Πρόεδρος Μπασάρ Ασαντ, σημειώνοντας ότι ο διάλογος για τον τερματισμό του πολέμου στη χώρα θα πρέπει να συνεχιστεί, «για να φτάσουμε σε μία λύση συναίνεσης, που όμως δε θα μπορεί να εφαρμοστεί εάν δε νικήσουμε την τρομοκρατία στη Συρία». Ο ίδιος απηύθυνε δημοσίως έκκληση σε όλα τα κόμματα της χώρας «να ενωθούν στον αγώνα ενάντια στην τρομοκρατία», υπογραμμίζοντας ότι «μόνο με διάλογο και πολιτική διαδικασία μπορούμε να πετύχουμε πολιτικούς στόχους, που θα καθορίσουν όμως οι ίδιοι οι Σύροι από μόνοι τους».
Ο Σύρος Πρόεδρος τόνισε ότι «αυτό που θέλει κάθε Σύρος σήμερα, είναι ασφάλεια για τον καθένα και για κάθε οικογένεια». Σε επόμενο σημείο πρόσθεσε ότι «οι πολιτικές δυνάμεις είτε εντός είτε εκτός κυβέρνησης, θα πρέπει να ενωθούν γύρω από αυτό που θέλει ο συριακός λαός». Αναφερόμενος στο «μωσαϊκό» εθνοτήτων, φυλών και διαφορετικών θρησκευτικών κοινοτήτων που απαρτίζουν τη Συρία, ο Ασαντ υπογράμμισε ότι δίχως αυτές τις διαφορές θα σπάσει «ο κοινωνικός ιστός» της χώρας.

Στήριξη Πούτιν στον Ασαντ
Ωρες πριν τη συνέντευξη του Ασαντ, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, μιλώντας στη σύνοδο του Οργανισμού της Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας που διεξάγεται στην πρωτεύουσα του Τατζικιστάν, Ντουσαμπέ, ξεκαθάρισε ότι η χώρα του θα συνεχίσει τη στρατιωτική βοήθεια στο συριακό στρατό, υποστηρίζοντας ότι «εάν η Μόσχα δεν είχε στηρίξει τη Συρία, τότε η κατάσταση στη χώρα θα ήταν ακόμη χειρότερη και από την κατάσταση στη Λιβύη και η ροή των προσφύγων θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη». Ο Ρώσος ηγέτης σημείωσε ακόμη ότι οι Σύροι πρόσφυγες δεν εγκαταλείπουν τη χώρα τους λόγω των βομβαρδισμών του συριακού στρατού, αλλά εξαιτίας της δράσης τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους». Δήλωσε ακόμη ότι ο Σύρος Πρόεδρος, Μπασάρ Ασαντ, ετοιμάζεται να προσκαλέσει το «υγιές» τμήμα της αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση.
Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του Kρεμλίνου, Ντίμτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι είναι απαραίτητος ο διάλογος μεταξύ της Μόσχας και της Ουάσιγκτον για την επίλυση της «συριακής κρίσης», καθώς και μία συνάντηση μεταξύ των Προέδρων Ρωσίας - ΗΠΑ, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη.
Στο Παρίσι, πάντως, ο Γάλλος πρωθυπουργός, Μανουέλ Βαλς, δήλωσε ότι η χώρα του θα αποφασίσει «μόνη της» ποιους στόχους θα χτυπήσουν τα γαλλικά αεροσκάφη «σύντομα» στη Συρία, τονίζοντας ότι «θα αποφασίσει και θα δρα με πλήρη αυτονομία». Απέκλεισε, πάντως, οποιοδήποτε ενδεχόμενο γαλλικής χερσαίας επέμβασης στη Συρία.
Τέλος, χτες, τουλάχιστον 13 άνθρωποι σκοτώθηκαν, όταν τζιχαντιστές βομβάρδισαν το Χαλέπι και άλλοι επτά έχασαν τη ζωή τους από βομβιστική επίθεση με τη χρήση αυτοκινήτου στη Χασάκα, στο βόρειο τμήμα της Συρίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger