Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2015

Μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι τα νέα θύματα του τρίτου μνημονίου. Η εναλλακτική πρόταση της ΛΑ.Ε..



 Το νέο Μνημόνιο που ψήφισε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με στήριξη των κομμάτων του παλαιού μνημονιακού τόξου (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι) και τις ευλογίες των κέντρων εξουσίας της Ευρωζώνης, θα πλήξει με τα υφεσιακά μέτρα, που προωθεί, την οικονομία και τα λαϊκά εισοδήματα, ενώ θα αυξήσει την ήδη εκρηκτική ανεργία ιδιαίτερα των νέων. Μεγάλο πλήγμα θα υποστούν οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι.

Μέτρα-λαιμητόμος του Μνημονίου σε βάρος των αγροτών και κτηνοτρόφων είναι οι νέες απαιτήσεις των δανειστών.
Τα μέτρα του νέου Μνημονίου σε βάρος των αγροτών αφορούν: α) αύξηση φορολογικού συντελεστή εισοδήματος από 13% στο 26% το 2016 και αμέσως μετά 29%. β), διπλασιάζεται η προκαταβολή φόρου στο 55% και μάλιστα αναδρομικά για τα εισοδήματα του 2014 και βαθμιαία στο 75% και στο 100%. γ), καταργείται σταδιακά η επιστροφή φόρου (επιδότηση) στο αγροτικό πετρέλαιο. δ), αυξάνεται ο ΦΠΑ στο 23% για όλα τα καλλιεργητικά μέσα, εφόδια, υπηρεσίες (φάρμακα, λιπάσματα, σπόροι κλπ) με αποτέλεσμα την αύξηση του κόστους παραγωγής. ε), τριπλασιάζονται οι εισφορές στον ΟΓΑ. στ), περικόπτονται οι αγροτικές συντάξεις.
ζ), μονιμοποιείται ο ΕΝΦΙΑ για αγροτικά σπίτια, αγροτεμάχια κά.. η) υιοθετείται η απελευθέρωση των ημερών φρέσκου γάλακτος που πλήττει εγχώριους παραγωγούς και καταναλωτές, ενώ ευνοεί τις εισαγωγές από βόρειες χώρες της ΕΕ.
Αυτή η λαίλαπα μέτρων, θα συνθλίψει ότι έχει μείνει ακόμα όρθιο στον αγροτικό τομέα και στην ελληνική ύπαιθρο.


Αναγκαία η παραγωγική ανασυγκρότηση στον αγροτικό τομέα
Ο αγροτικός τομέας είναι κρίσιμης σημασίας, τόσο από την άποψη εξασφάλισης των αναγκαίων τροφίμων για την ελληνική κοινωνία, όσο για την απασχόληση και επιβίωση των αγροτών, καθώς την προμήθεια πρώτων υλών σε διάφορους κλάδους της μεταποίησης, τη διατήρηση ζωντανών οικισμών στην περιφέρεια κά.
Για τη Λαϊκή Ενότητα προτεραιότητα έχει η εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης εθνικής αγροτικής πολιτικής με στόχο την ενίσχυση της διατροφικής επάρκειας, της οικολογικής διαχείρισης των φυσικών πόρων, της ενίσχυσης των δημόσιων υποδομών, την αύξηση της αγροτικής απασχόλησης, τη βελτίωση της θέσης των αγροτών και ιδιαίτερα των νέων αγροτών.
Η προώθηση αυτής της πολιτικής συνδέεται με την εφαρμογή εξειδικευμένων προγραμμάτων αγροτικής ανάπτυξης και ποιοτικής γεωργίας, κτηνοτροφίας και αλιείας, με στόχο την παραγωγή επώνυμων πιστοποιημένων προϊόντων. Απαιτεί το συντονισμό και τη συνεργασία των κρίκων της παραγωγικής αλυσίδας από τον παραγωγό ως τον καταναλωτή, ώστε να διασφαλίζονται καλύτερες τιμές και να περιοριστεί η δράση των μεσαζόντων. Προϋποθέτει την προστασία και πιστοποίηση ντόπιων ποικιλιών και αυτόχθονων φυλών ζώων και απαιτεί νομοθετική απαγόρευση της χρήσης «γενετικά τροποποιημένων οργανισμών» στην παραγωγή αγροτικών προϊόντων.
Η Λαϊκή Ενότητα αντιτίθεται στις αντιαγροτικές ρυθμίσεις της νέας ΚΑΠ και ζητά αναδιανομή κονδυλίων υπέρ των μεσογειακών προϊόντων και των μικρομεσαίων αγροτών.
Η Λαϊκή Ενότητα αγωνίζεται για πολύπλευρη στήριξη των αγροτών, κυρίως της οικογενειακής γεωργίας και της κτηνοτροφίας, με την παροχή συμβουλευτικών και υποστηρικτικών υπηρεσιών, εξασφάλιση χαμηλότοκης τραπεζικής χρηματοδότησης, δημιουργία τράπεζας αγροτικού σκοπού, ρύθμιση αγροτικών χρεών, αποζημιώσεις για φυσικές καταστροφές, δίκαιη φορολογική μεταχείριση, καθιέρωση φθηνού αγροτικού πετρελαίου και μειωμένου τιμολογίου ΔΕΗ. Δίνει επίσης ιδιαίτερη σημασία στην εγκατάσταση νέων αγροτών στην ύπαιθρο, στην αναζωογόνηση και ίδρυση βιώσιμων αγροτικών συνεταιρισμών, ομάδων παραγωγών και άλλων μορφών κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας. Τέλος θεωρεί αναγκαία τη στήριξη των εξαγωγικών προσπαθειών με διακρατικές εμπορικές συμφωνίες, επαναφορά του θεσμού του εμπορικού ακόλουθου στις πρεσβείες και εφαρμογή μιας πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής ισότιμης συνεργασίας με όλες τις χώρες.

Προφανώς οι προτάσεις της Λαϊκής Ενότητας για τον αγροτικό τομέα, συνδέονται με τους γενικότερους στόχους της παραγωγικής ανασυγκρότησης, κατάργησης της λιτότητας, διαγραφής μεγαλύτερου μέρους του χρέους, εθνικοποίηση τραπεζών, κά, τα οποία δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν στα όρια της ευρωζώνης. Η ανάκτηση του ελέγχου των βασικών μοχλών οικονομικής πολιτικής είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την εξασφάλιση προοδευτικής εξόδου από την κρίση προς όφελος των λαϊκών στρωμάτων και της νεολαίας.
Ο έλληνας αγρότης και κτηνοτρόφος έχει πολλούς λόγους να αποδοκιμάσει παλιά και νέα μνημονιακά κόμματα, αλλά έχει κύριο λόγο να στηρίξει τη ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ, ως συνεπή και μαχητική αντιμνημονιακή δύναμη που ανοίγει ελπιδοφόρες προοπτικές στην ελληνική κοινωνία.

Τσανής Νίκος – υποψήφιος με την ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger