Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2015

ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ - ΣΥΡΙΖΑ Νο 2 Σε επανάληψη το έργο εξαπάτησης του λαού με αυταπάτες και φρούδες ελπίδες


Eurokinissi
Συρραφή από θέσεις και συνθήματα που ο ΣΥΡΙΖΑ είχε σε πρώτη χρήση μέχρι τις εκλογές του Γενάρη συνιστά η προγραμματική διακήρυξη της Λαϊκής Ενότητας, προσαρμοσμένη βεβαίως στις ανάγκες της επικείμενης εκλογικής αναμέτρησης.Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ εγκαλείται για εγκατάλειψη αυτών των θέσεων, για «βίαιη διάλυση του κοινωνικού συμβολαίου που τη συνέδεε με τη λαϊκή πλειοψηφία» (σ.σ. το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης με τα ψίχουλα στο λαό και τη γενναία ενίσχυση του κεφαλαίου αλλά με διαφορετικό μείγμα καπιταλιστικής διαχείρισης) και για πέρασμα «στην απέναντι όχθη των μνημονιακών δυνάμεων», όπως υποστηρίζεται σε μια προσπάθεια να συντηρηθεί η κάλπικη διαχωριστική γραμμή «μνημόνιο - αντιμνημόνιο».

Δεν κρύβεται, άλλωστε, η φιλοδοξία της ΛΑΕ να αναπτερώσει κάλπικες ελπίδες περί δυνατοτήτων (ανύπαρκτες βεβαίως όπως επιβεβαίωσε η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ) φιλολαϊκής διαχείρισης του καπιταλισμού, προκειμένου να χειραγωγήσει λαϊκές δυνάμεις, συμβάλλοντας στην ενσωμάτωσή τους στο σύστημα του κεφαλαίου, ρόλο που έπαιζε μέχρι πρότινος ο ΣΥΡΙΖΑ. Στο πλαίσιο αυτό, η ΛΑΕ ανακηρύσσεται σε «αφετηρία για το μέτωπο που θα εκπροσωπήσει τη συμμαχία των εργαζομένων, ανέργων, αγροτιάς, αυτοαπασχολούμενων (...) στην κοινή προσπάθεια για να αλλάξει δρόμο η ελληνική κοινωνία».
Βεβαίως, η ...εναλλακτική διαδρομή που προτείνει η ΛΑΕ οδηγεί κι αυτή το λαό στη χρεοκοπία του, που άλλωστε αποτελεί προϋπόθεση για την ανάκαμψη της καπιταλιστικής κερδοφορίας. Το τελευταίο, ως στόχος, διαπερνά την προγραμματική διακήρυξη της ΛΑΕ και υποβάλλει διαμαρτυρίες, όπως ότι απ' τις δόσεις των νέων δανείων ούτε «σταγόνα δεν πέφτει στην πραγματική οικονομία». Αλλά και υπαγορεύει προτάσεις με στόχο αλλαγές στο μείγμα διαχείρισης ώστε να επιτρέπει μεγαλύτερη στήριξη στην καπιταλιστική οικονομία. Ολα αυτά «πασπαλισμένα» με τις γνωστές τετριμμένες υποσχέσεις για στήριξη των αδύναμων, στήριξη μισθών, συντάξεων και κοινωνικών δαπανών. Πρόκειται για τις ίδιες προτάσεις που διακήρυττε ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά έλιωσαν σαν κεράκι στο «καμίνι» του καπιταλιστικού δρόμου και της ΕΕ, τον ίδιο δρόμο που βαδίζει και η ΛΑΕ
Υπηρετεί συμφέροντα ξένα προς αυτά του λαού
Η ΛΑΕ διακήρυξε την πρόθεσή της για παραμονή στην ΕΕ και μόνο εάν το ζήτημα της αποχώρησης «τεθεί εκ των πραγμάτων» να το θέσει σε δημοψήφισμα. Ακόμα και σε ό,τι αφορά την «ανάκτηση της νομισματικής κυριαρχίας και καθιέρωση εθνικού νομίσματος», διευκρινίζει ότι «δεν αποτελούν αυτοσκοπό» ούτε ιδεολογική εμμονή, αλλά «αναγκαία εργαλεία» για τις αλλαγές που επιδιώκει, με στόχο την ανασυγκρότηση της καπιταλιστικής οικονομίας. «Η καθιέρωση εθνικού νομίσματος (...) είναι μια επιλογή που μπορεί να βάλει τη χώρα σε μια νέα, αναπτυξιακή τροχιά», υποστηρίζει η διακήρυξη, και εξηγεί ότι το εθνικό νόμισμα «θα προσφέρει την αναγκαία ρευστότητα στην οικονομία, χωρίς τους επαχθείς όρους των δανειακών συμβάσεων, θα βοηθήσει στην ενίσχυση των εξαγωγών...». Τι θα κερδίσει ο λαός; Ισχυρίζονται ότι το εθνικό νόμισμα «θα ευνοήσει τη δημιουργία θέσεων εργασίας». Αν και κρύβουν ότι αυτές θα είναι με τους όρους που έχουν ήδη διαμορφωθεί στην αγορά εργασίας, ομολογούν ότι για να συμβεί κάτι τέτοιο θα πρέπει να υπάρξει ένα πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων, αναπτυξιακών πρωτοβουλιών κ.λπ. Δηλαδή, θέσεις εργασίας κακοπληρωμένες, με ημερομηνία λήξης κι αυτές με τις «πλάτες» του κρατικού κορβανά.
Απευθυνόμενη στην αστική τάξη, η ΛΑΕ εξηγεί ακόμα ότι η έξοδος απ' το ευρώ «δεν σημαίνει διεθνή πολιτική απομόνωση» αλλά δυνατότητα να υπάρξουν νέες κολεγιές και έξω απ' το «ευρωατλαντικό οικόπεδο», ονομάζοντας π.χ. τις BRICS.
Η προσπάθεια να θολώσουν τα νερά γύρω απ' τον πυρήνα της πολιτικής τους πρότασης και του ότι υπηρετεί συμφέροντα ξένα προς αυτά του λαού, οδηγεί σε αναπαραγωγή θέσεων περί κοινωνικής οικονομίας και ευφυολογημάτων για μια άλλη ανάπτυξη, χωρίς όμως να αμφισβητηθούν η καπιταλιστική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής, ο στόχος του καπιταλιστικού κέρδους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger