Σάββατο 29 Αυγούστου 2015

Πλατέλλας Από την Γ΄ Εθνική… στην Εθνική, μια ποδοσφαιρική ιστορία ζωής

 
Μετά από τους Πέτρο Μάνταλο και Μιχάλη Μπακάκη πέρσι από την Football league, άλλοι δύο παίκτες της ΑΕΚ ετοιμάζονται να χριστούν διεθνείς. Χρήστος Αραβίδης και Βαγγέλης Πλατέλλας είναι στις κλήσεις του Κώστα Τσάνα για τα δύο ματς με Φιλανδία και Ρουμανία και αμφότεροι την Παρασκευή 28 Αυγούστου του 2015 δεν θα την ξεχάσουν ποτέ στην ζωή τους.
Ο Αραβίδης έχει παρουσία παλιότερα στις «μικρές» Εθνικές, όχι όμως και ο Πλατέλλας. Και οι δύο έχουν περάσει πολύ δύσκολες στιγμές στην καριέρα τους και αν πριν τρία χρόνια που ο πρώτος ήταν 25 ετών και ο δεύτερος 24, τους έλεγες πως τον Σεπτέμβριο του 2015 θα ήταν μέλη της Εθνικής Ανδρών, το ερώτημα θα ήταν αν θα έδειχναν κατανόηση για το χιούμορ σου.

Αν για τον Αραβίδη η διετία στον Πανιώνιο πριν από την μεταγραφή του στην ΑΕΚ πέρσι, ήταν μάλλον το καθοριστικό σημείο για να εκτοξεύσει την καριέρα του που ως τότε «καρκινοβατούσε» ανάμεσα σε Α΄ και Β΄ Εθνική, για τον Πλατέλλα, τα πάντα είναι απόλυτα ταυτισμένα με την ΑΕΚ και το νέο της ξεκίνημα από την Γ΄ Εθνική. Μια ιδιαίτερη ποδοσφαιρική ιστορία που βγάζει και μαθήματα ζωής ίσως…
Ο κοντούλης ποδοσφαιριστής από την Κω, έγινε επαγγελματίας στην Καλλιθέα στην οποία έπαιξε για έξι χρόνια, ως τον Δεκέμβριο του 2011. Αριστερό μπακ, αριστερό εξτρέμ, δεξί εξτρέμ, κάποιες φορές στον άξονα.
Ήταν στην ατζέντα διάφορων σκάουτ όλο αυτό το διάστημα, ο ίδιος το πάλευε σκληρά και πάντα το μυαλό του ήταν στο βήμα παραπάνω, αλλά λίγο η δυσπιστία για τα σωματικά του χαρακτηριστικά, λίγο κάποιες κακές επιλογές στην συνεργασία με μάνατζερ, έμοιαζε να έχει… βαλτώσει στο «Ελ Πάσο».
Είδε και απόειδε λοιπόν και τον Δεκέμβρη του 2011, πήρε την ελευθέρας του από την Καλλιθέα και χωρίς μάνατζερ, μέσω κάποιων γνωστών πήγε και … αυτοπροτάθηκε στην Σκόντα Ξάνθη για την οποία ήξερε πως άνθρωποι της τον είχαν παρακολουθήσει κατά καιρούς. Ο Χρήστος Πανόπουλος τον πήρε και στα 24 του ο Πλατέλλας έγινε ποδοσφαιριστής Σούπερ Λίγκας.
Λίγα ματς ως το τέλος εκείνης της σεζόν, περισσότερα στην επόμενη, αλλά το μεγάλο «μπαμ» δεν έδειχνε ικανός να το κάνει. Και το καλοκαίρι του 2013, την ώρα που η ΑΕΚ άρχιζε να φτιάχνει την ομάδα της Γ΄ Εθνικής, ο Δωδεκανήσιος μέσο – επιθετικός έμενε ελεύθερος από την Ξάνθη.
Η τύχη της καριέρας του κρίθηκε σε λεπτομέρειες, αλλά όχι χωρίς να παίξει ρόλο η δική του θέληση. Προτάθηκε στην ΑΕΚ, κατάλαβε άμεσα πόσο μεγάλη ευκαιρία θα του δινόταν αν γινόταν η μεταγραφή, αλλά από εκείνη την στιγμή ως την ολοκλήρωση της στην εκπνοή της μεταγραφικής περιόδου, ταλαιπωρήθηκε πολύ και έζησε στιγμές μεγάλης αγωνίας.
Αιτία, το γνωστό σε όσους ξέρουν τον Μπάγεβιτς,  «κόλλημα» με τους κοντούς ποδοσφαιριστές. Αρκετό για να δημιουργήσει  καθυστερήσεις στην τελική απόφαση. Ο Πλατέλλας είχε έρθει στην Αθήνα για την ΑΕΚ, έμενε σε ξενοδοχείο για σχεδόν δύο εβδομάδες και περίμενε, ενώ μπορούσε να υπογράψει στην Λάρισα, που επίσης τότε έκανε την δική της «επανεκκίνηση» από την Γ΄ Εθνική.
Τελικά τον Πλατέλλα και ίσως και την ΑΕΚ που με το ρόστερ που είχε ως τότε καθόλου απίθανο να είχε προβλήματα στην Γ΄ Εθνική, τον έσωσε το φιλικό με την Νίκη στον Βόλο, παρόντος του Μελισσανίδη.
Η ήττα με 3-1 και η οικτρή εμφάνιση έφεραν συναγερμό στα μεταγραφικά, αποκτήθηκαν πέντε παίκτες και μέσα σε αυτό το ντεμαράζ οριστικοποιήθηκε και του Πλατέλλα, που συνέχιζε να περιμένει τρελαμένος την τελική απόφαση.  Από εκεί και πέρα, η μπάλα ήταν στο δικό του γήπεδο. Και την έπαιξε καλά.
Για την ποιότητα του, ο καθένας μπορεί να έχει την άποψη του. Αυτό που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί και τον οδήγησε ως εδώ, να είναι αρχηγός της ΑΕΚ στην Σούπερ Λίγκα και μέλος και της Εθνικής πλέον, είναι η θέληση και η αποφασιστικότητα του.
Ο Πλατέλλας είναι ένας «μικρός Καραγκούνης», σε ότι έχει να κάνει με το πάθος του για το ίδιο το ποδόσφαιρο. Ζει γι’ αυτό που κάνει. Δεν είναι και πολλοί ειδικά οι Έλληνες ποδοσφαιριστές που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία.
Επίσης όσον αφορά τις ποδοσφαιρικές του ικανότητες, ζει σε ένα δικό του κόσμο θα μπορούσε να πει κανείς, αλλά αυτό του βγαίνει σε καλό. Πιστεύει ότι … τους έχει όλους. Κάποιες φορές μέσα στο γήπεδο το αποδεικνύει, κάποιες άλλες όχι, αλλά για το μόνο που δεν μπορεί να τον κατηγορήσει κανείς είναι πως δεν προσπαθεί.
Θα βρει κίνητρο και στα πιο αδιάφορα παιχνίδια. Πολλές φορές κάνει κατάχρηση με την μπάλα στα πόδια και …δεν βλέπει τους συμπαίκτες του. Πέρσι σε αρκετά ματς που πήγαν σε μεγάλο σκορ χωρίς αυτός να έχει βάλει γκολ, το κυνηγούσε τόσο άγρια που σε έκανες να πιστεύεις πως νόμιζε ότι παίζει μόνος του με τον αντίπαλο και εντελώς… για πάρτη του. Την δίνει αυτή την εντύπωση πολλές φορές, αλλά ο Δέλλας σταδιακά καταφέρνει να του το κόψει.
Διαβάζει φανατικά τι γράφουν γι’ αυτόν οι εφημερίδες και τα σάιτ και ξέρει πολύ καλά πως για αρκετούς ρεπόρτερ της ομάδας, μεταξύ των οποίων και ο υπογράφων, ακόμη είναι αμφίβολο αν στην ΑΕΚ μπορούν να πιστεύουν ότι θα έχουν τύχη για κυνήγι κορυφής στην Σούπερ Λίγκα, με τον Πλατέλλα βασικό. Και όχι μόνο, για να μην τον αδικούμε.
Αλλά και από αυτό βρίσκει κίνητρο απ’ ότι φαίνεται. Τσαντίζεται και του βγαίνει θετικά στο γήπεδο.
Και υπάρχει και η άλλη όψη. Που ίσως εξηγεί και το γιατί ο Πλατέλλας και πέρσι, αλλά και φέτος στο φιλικό με την Σεβίλλη και στην πρεμιέρα στο πρωτάθλημα, αποθεώθηκε με την εμφάνιση του στο γήπεδο για την προθέρμανση. Οι οπαδοί αυτής της ομάδας δεν είδαν … χαΐρι για χρόνια, με διάφορες «βεντέτες» στην σύνθεση της ΑΕΚ. Ποδοσφαιριστές που κάποιοι πίστευαν πως τους πέφτει και λίγη η «Ένωση»… Για τους περισσότερους από αυτούς το μόνιμο παράπονο ήταν πως δεν τα δίνουν όλα, δεν ενδιαφέρονται για την ομάδα.
Ο Πλατέλλας, όπως και κάποιοι άλλοι παίκτες που είναι μαζί του στην ΑΕΚ από πέρσι, είτε έχουν παίξει καλά είτε όχι, σε κάθε ματς που αγωνίζονται με το που τελειώνει σε πείθουν πως τα έχουν δώσει όλα, έκαναν ότι καλύτερο μπορούσαν. Ταυτίζονται με το κλαμπ, σε ένα βαθμό που είχαμε χρόνια να δούμε σε αυτή την ομάδα.
Το γήπεδο θα δείξει αν αυτό είναι αρκετό για να οδηγήσει την ΑΕΚ κάπου φέτος. Και προσωπικά για τον Πλατέλλα, όσες πιθανότητες υπάρχουν να αποδείξει πως μπορεί να είναι σημείο αναφοράς σε μια κανονική «Ένωση», άλλες τόσες και ίσως περισσότερες, υπάρχουν από κάποιο σημείο και μετά να αποδειχθεί πως δεν…
Αλλά πόση σημασία έχει αυτό; Για έναν παίκτη που το καλοκαίρι του 2013 με πατημένα τα 25 του,  ξεκίνησε στην ουσία την καριέρα του από την αρχή στην Γ΄ Εθνική, έστω και με την ΑΕΚ και δύο χρόνια μετά είναι στην Εθνική Ελλάδας και αρχηγός της «Ένωσης», η ιστορία έχει γράψει ήδη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger