Δευτέρα 3 Αυγούστου 2015

Σεβαστέ μου Μανώλη Γλέζο ...

Γράφει ο mitsos175

«Μια διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν νίκη των αντιδραστικών δυνάμεων και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Όλοι αυτό περιμένουν και λαχταρούν και όλα τα media τα έχει πιάσει ο "πόνος", τι θα γίνει με τον ΣΥΡΙΖΑ»
 

Μανώλης Γλέζος

Σύντροφε Μανώλη, στενοχωριέμαι πραγματικά, που θα σε λυπήσω, γιατί θαυμάζω τους αγώνες σου. Συμφωνώ με πολλά από αυτά που λες, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τελειώσει. Τελείωσε, γιατί έχασε το λόγο της ύπαρξης του. Τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και οι ΑΝΕΛ έγιναν κυβέρνηση, γιατί παρουσιάστηκαν αντίθετοι στα μνημόνια του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Ο μόνος λόγος που παραμένει αυτή η κυβέρνηση είναι γιατί έχει τη στήριξη της αντιπολίτευσης! Και γι αυτό δεν φταίνε, όσοι διαφωνούν με τον αρχηγό, αλλά ο ίδιος ο πρωθυπουργός που έκανε μια στροφή 180 μοιρών μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, πουλώντας το ΟΧΙ της πλειοψηφίας.
Αλλά ούτε ένας "νέος" σχηματισμός που προέρχεται από το ΣΥΡΙΖΑ θα έχει την ίδια δυναμική με αυτή που είχε ο Αλέξης τα προηγούμενα χρόνια. Για πάρα πολλούς λόγους.

Ο κόσμος είναι ιδιαίτερα καχύποπτος. Όλοι οι διαφωνούντες πριν τις εκλογές μιλούσαν ουσιαστικά για παραμονή στο ευρώ και ισχυρίζονταν, όπως κι όσοι από τι ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν το 3ο Μνημόνιο, πως υπήρχε λύση μέσα στην ΕΕ. Πολλοί λοιπόν πιστεύουν ότι τα κάνουν αυτά, για να σώσουν την πολιτική τους καριέρα. Θα πρέπει να αγωνιστούν πολύ ώστε να κερδίσουν τη χαμένη εμπιστοσύνη.

Αλλά η διάσπαση Μανώλη μου, δεν προέρχεται από την κορυφή, ιδιαίτερα σε ένα κόμμα εξουσίας, το γνωρίζεις πολύ καλά, σαν πιο έμπειρος από μένα. Ακόμα κι αν φύγουν πολλά μεγάλα στελέχη, όπως έγινε τότε με τη δημιουργία της ΔΗΜΑΡ, η ανοδική πορεία ενός κόμματος δεν ανακόπτεται, αν πείσει, ότι εκφράζει την πλειοψηφία. Αντίθετα, ακόμα κι αν μείνουν όλοι, ακόμα κι αν έρθουν κι άλλα στελέχη (οι ΑΝΕΛ είναι σε δίλημμα: να πάνε ΣΥΡΙΖΑ, να πάνε ΝΔ, ή να πάνε σπίτι τους μετά τις εκλογές) εφόσον ο κόσμος αποφασίσει να φύγει, αυτό είναι το τέλος.

Θα μου πεις, "δηλαδή αν γίνουν το φθινόπωρο εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ θα χάσει"; Πιθανότατα όχι, μάλλον θα βγει πάλι πρώτος, αν κι ο κόσμος σήμερα δεν θεωρείται πια δεδομένος.
Η ΝΔ έχει σοβαρό πρόβλημα, έχει στηρίξει όλα τα μνημόνια (και το ΣΥΡΙΖΑ), έχει εξοργίσει τους ψηφοφόρους, αν κι ο νέος μόνιμα προσωρινός πρόεδρος δεν βάρεσε ακόμα διάλυση, πράγμα, που ως τώρα θα είχε κάνει σίγουρα ο Σαμαράς.
Οι υπόλοιπες εναλλακτικές του μνημονίου απλά δεν υπάρχουν, αφού είναι παραλλαγή του ΠΑΣΟΚ με άλλα ονόματα (πχ Ποτάμι). Αλλά όσοι θέλουν μνημόνια είναι μόλις το 22,8% των εγγεγραμμένων. Από αυτούς θα αντλήσει ψήφους η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι και κάμποσα άλλα μικρά κομματάκια.

Κι ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εκλογές εκεί θα στραφεί, αφού εξυπηρετεί τα συμφέροντα μιας οικονομικά ευκατάστατης, αλλά ηθικά χρεοκοπημένης μειοψηφίας. Είναι σίγουρα η αρχή του τέλους του Αλέξη Τσίπρα και της πρώτης φοράς μασκαρεμένης δεξιάς κυβέρνησης του. Αν και θα χρειαστεί λίγος καιρός να βρωμίσει το πτώμα, καθώς με την "τούμπα" είχαμε πολιτική αυτοκτονία, όπως έγινε με το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ κα.

Αν γίνουν σύντομα εκλογές, ίσως να τη γλυτώσει ο ΣΥΡΙΖΑ, για λίγο, αφού δεν εφαρμόστηκαν ακόμα τα όσα ψήφισε, ώστε να μείνουμε στην ΕΕ και να μας αρμέγουν τα κανάλια, οι εφοπλιστές, οι τράπεζες κι οι λοιποί καρχαρίες. Για να σωθούν οι λίγοι φυσικά.

Από την άλλη, η μεγάλη πλειοψηφία που θέλει αλλαγή πολιτικής, αρχίζει να κατανοεί τα αδιέξοδα του ίδιου του συστήματος. Προς το παρόν δεν έχει κατασταλάξει κάπου, αλλά σίγουρα οργίζεται με όλα αυτά τα πονηρά που προσπαθούν να περάσουν. Σύντομα θα έρθει πολιτικός τυφώνας που θα σαρώσει τη σαπίλα του καπιταλισμού και του ευρώ τους. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger