H Kαθημερινή λέει τα πράγματα με το όνομά τους και αποκαλύπτει το επικοινωνιακό ψέμμα της κυβέρνησης.
Η οποία έκανε τα 500 εκατ. ευρώ της πρώτης δόσης-26 δις.
Πρόκειται για το πρώτο θαύμα της Παναγίας του Μαξίμου που είναι η αμαρτωλή εξαδέλφη της Παναγίας της Τήνου, αλλά την κάνει τη δουλειά της!
Αυτό σημαίνει πως για να βγει αυτό το πρόγραμμα με τους διαχρονικούς κατσιαπλιάδες που μας κυβερνάνε, οι οποίοι είναι λάτρεις του πελατειακού κράτους, θα μας πιουν το αίμα σαν βδέλες με τα χαράτσια.

Με το σταγονόμετρο, γράφει ο Σωτήρης Νίκας στην Καθημερινή, ως αποτέλεσμα κυρίως της ρευστής πολιτικής κατάστασης στην Ελλάδα, ενέκρινε το eurogroup την εκταμίευση  δόσεων συνολικού ύψους 26 δισ. ευρώ, συνδέοντας ωστόσο μέρος αυτών των δόσεων και με την υλοποίηση νέων μέτρων. Παράλληλα εμμμέσως πλην σαφώς η ευρωζώνη ξεκαθαρίζει ότι ο πρώτος έλεγχος επί του νέου προγράμματος θα πρέπει αν έχει ολοκληρωθεί έως τις αρχές Νοεμβρίου και σε κάθε περίπτωση πριν από τις 15 Νοεμβρίου.
Η Αθήνα ζητούσε 26 δισ. ευρώ να εκταμιευθούν μέχρι τις 19 Αυγούστου, με στόχο να έχει άμεσα στη διάθεσή της περί τα τρία δισ. ευρώ για να εξοφλήσει ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του δημοσίου προς τους προμηθευτές.
Ωστόσο, στην παρούσα φάση θα λάβει 13 δισ. ευρώ, εκ των οποίων σχεδόν τα 12,5 δισ. ευρώ αφορούν στην αποπληρωμή χρέους προς το εξωτερικό και μόλις 500 εκατομμύρια για την εξυπηρέτηση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς το εσωτερικό.
Επίσης, θα εγκριθούν ακόμα 10 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Ωστόσο τα υπόλοιπα 3 δισ. ευρώ η Ελλάδα θα τα λάβει το φθινόπωρο σε μια ή περισσότερες εκταμιεύσεις υπό την προϋπόθεση της εφαρμογής ορόσημων – κλειδιά (key milestones) τα οποία θα στηρίζονται στα μέτρα που επισημαίνονται στο μνημόνιο και τα οποία θα εξειδικευτούν από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και θα συμφωνηθούν σε επίπεδο EWG.
Πρόκειται για κεφάλαια τα οποία η Αθήνα τα ζητούσε άμεσα ώστε να προχωρήσει σε αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου προς προμηθευτές του κράτους.
Όμως η εκταμίευση αυτών των κεφαλαίων μεταφέρθηκε για το φθινόπωρο και με την εφαρμογή νέων μέτρων, καθώς η ευρωζώνη είναι σαφές ότι διαβλέπει πολιτικές εξελίξεις και δεν θέλει να αναλάβει από τώρα ένα ρίσκο διάθεσης περαιτέρω δανείων.

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΣΟΙΜΠΛΕ
Σχετικά με τα περαιτέρω μέτρα τα οποία συζητήθηκαν στο πλαίσιο του Eurogroup, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ σημείωσε πως αναφέρθηκε το συνταξιοδοτικό, το οποίο θα εξεταστεί τον Οκτώβριο, όταν «θα έχουμε και τα στοιχεία», τότε, πρόσθεσε ο ίδιος «θα συζητήσουμε για τη βιωσιμότητα του χρέους, ώστε να βρούμε μια κοινή λύση».
Ο κ. Σόιμπλε εξέφρασε την πεποίθηση πως και το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο δάνειο της Ελλάδας, ενώ επιπλέον είπε πως στις συζητήσεις μεταξύ των υπουργών Οικονομικών, «συμφωνήσαμε πως πρέπει να υπάρξει μείωση των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας. Φαίνεται ότι τώρα πραγματικά στην Ελλάδα γίνεται σοβαρή προσπάθεια να μπει η χώρα σε ένα νέο δρόμο και να αντεπεξέλθει στις ανάγκες της, γι' αυτό συμφωνήσαμε να δώσουμε αυτή την ευκαιρία στην Ελλάδα, αν και το ποσό είναι πολύ μεγάλο».
«Ήταν καλή μέρα και είχαμε ένα καλό αποτέλεσμα», πρόσθεσε.
Απαντώντας σε ερώτηση για το κατά πόσο είναι βέβαιος ότι οι μεταρρυθμίσεις θα εφαρμοστούν από την κυβέρνηση, ο κύριος Σόιμπλε επεσήμανε ότι πάρα πολλά από αυτά τα μέτρα, ήδη έχουν αποφασιστεί από το ελληνικό κοινοβούλιο. Επίσης παρατήρησε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός, παρά τα προβλήματα στο κόμμα του, διαθέτει μια πλειοψηφία για να προωθήσει όλα όσα έχει υποσχεθεί. «Πιστεύω ότι δεν θα ήταν σωστό να μην δώσουμε στην Ελλάδα την ευκαιρία, πιστεύω ότι έχουμε λάβει την σωστή απόφαση» κατέληξε ο κύριος Σόιμπλε. Δύο είναι πλέον τα ενδεχόμενα, είπε, είτε η χώρα να εκπληρώσει τις προϋποθέσεις και να μείνει στο ευρώ, είτε να γίνει κάτι άλλο. «Η συμμετοχή στο ευρώ δεν είναι χωρίς προϋποθέσεις, όπως έχω ξαναπεί», κατέληξε.