Τρίτη 21 Ιουλίου 2015

Σκόπελος Ετοιμάζουν «τσουνάμι» ελέγχων στην αγορά των βορείων Σποράδων.... Πού θα στήσουν «μπλόκα» για έλεγχο οι εφοριακοί

Πού θα στήσουν «μπλόκα» για έλεγχο οι εφοριακοί

Όλοι οι εφοριακοί επιστρατεύονται και βγαίνουν από τα γραφεία τους για ελέγχους -Στο στόχαστρο μπαίνουν οι τουριστικές περιοχές

Στο δρόμο βγάζει πλέον όλους τους εφοριακούς ο νέος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κύριος Τρύφων Αλεξιάδης. «Όχι μόνο το ΣΔΟΕ, όχι μόνον η Υ.Ε.Δ.Δ.Ε. (Υπηρεσία Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων), αλλά και όλο το Δημόσιο» θα μπει στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής, όπως προανήγγειλε ο κύριος Αλεξιάδης, παραλαμβάνοντας χθες τα νέα του καθήκοντα από την προκάτοχό του, κυρία Νάντια Βαλαβάνη.

Όλοι οι εφοριακοί επιστρατεύονται και βγαίνουν από τα γραφεία τους για ελέγχους όλο το 24ωρο. Στο στόχαστρο μπαίνουν οι τουριστικές περιοχές, τα εμπορικά σημεία και όπου γίνεται διακίνηση προϊόντων. Το σχέδιο ολοκληρώνεται με τους ... «αλγεβρικούς ελέγχους Βαρουφάκη» (σύγκριση δηλωθέντων εισοδημάτων και κίνησης τραπεζικών λογαριασμών), αλλά και με τις «καρφωτές» από πολίτες, των οποίων η νέα ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ζητά ενημέρωση και συνεργασία.

Πού στήνουν «μπλόκο»

Ανάλογες εντολές έδωσε με εγκύκλιό της και η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Αικατερίνη Σαββαίδου, με την οποία ορίζει ότι:



1.  Τα ελεκτικά συνεργεία θα διενεργούν επιτόπιους ελέγχους τις πρωινές, απογευματινές και βραδινές ώρες και όλες τις ημέρες της εβδομάδας

2.  Θα εξετάζεται αν έχουν εκδοθεί φορολογικά στοιχεία (παραστατικά κίνησης, αποδείξεις λιανικής, τιμολόγιο κ.λπ.) για τη διακίνηση και την πώληση αγαθών ή την παροχή υπηρεσιών μεταξύ επιτηδευματιών ή μεταξύ επιτηδευματιών και ιδιωτών-καταναλωτών.

3.  Οι φοροελεγκτές θα ζητούν και από τους πελάτες που εξέρχονται της επιχείρησης να τους επιδείξουν τις αποδείξεις των αγορών τους.

4.  Επειδή από 1.1. 2014 καταργήθηκε η υποχρέωση τήρησης ασφαλών πληροφοριών (πχ πρόσθετα βιβλία) για όλες τις κατηγορίες υπόχρεων (π.χ. ιατροί, εκπαιδευτήρια, συνεργεία αυτοκινήτων) οι ελεγκτές εντέλλονται να ζητούν πληροφορίες από τους εξερχόμενους πελάτες για τις υπηρεσίες που έλαβαν και, στη συνέχεια, να ελέγχουν αν εκδόθηκαν τα προβλεπόμενα από το νόμο παραστατικά.

5.  Σε επιχειρήσεις εστίασης και αναψυχής (ταβέρνες, εστιατόρια, ψησταριές, πιτσαρίες, καφενεία κ.λπ.) οι ελεγκτές πρέπει να μπαίνουν στο κατάστημα ή στους εξωτερικούς χώρους, για να διαπιστωθεί η επιτόπια κατανάλωση φαγητών, ποτών κ.λπ. Ανάλογοι έλεγχοι θα γίνονται σε συνεργεία αυτοκινήτων, κέντρα αισθητικής κ.ά.

6. Ιδιαίτερα ελέγχεται αν προκύπτουν υπόνοιες μετακύλησης του φόρου στο χαμηλότερο συντελεστή. Θα ακολουθήσουν νέες εντολές που θα εστιάζουν στις αλλαγές που έγιναν στο καθεστώς του ΦΠΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger