Σάββατο 4 Ιουλίου 2015

Μανιφέστο υπέρ του ευρύτερου ΟΧΙ από Αγιορείτη μοναχό

Μανιφέστο υπέρ του ευρύτερου ΟΧΙ από Αγιορείτη μοναχό
Ο μοναχός Ιάκωβος από την Ιερά Μονή Κουτλουμουσίου με επιστολή του στο ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΟ ΒΗΜΑ καλεί τον ελληνικό λαό να μελετήσει αναλυτικα όλες τις επιπτώσεις από το δημοψήφισμα της Κυριακής και να πει ένα ξεκάθαρο ΟΧΙ στις εκβιαστικές τακτικές της Ευρωπαίων ηγετών που αντιμετωπίζουν την Ελλάδα, την κοιτίδα του πολιτισμού και της Ορθοδοξίας, ως λαό τρίτης κατηγορίας.
Αναλυτικά η επιστολή

Αδελφοί εν Χριστώ Αδελφοί
Ο φόβος των ασθενών και των ανήμπορων ανθρώπων ειναι κατά πολλά δικαιολογημενός σε σχέση με την καθημερινή δυσκολία να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες της βιοτης. Ομως σε σχέση με το " ΟΧΙ" είναι τόσο δικαιολογημένος όσο και η σιγουριά οτι μετά το "ΝΑΙ" θα υπάρχουν τα φάρμακα και οι επιλογές δυνατότητας για επιβίωση.
Και αυτοί καλά, αλλά οι υπόλοιποι, ο πιστός λαός που έχει εμπιστοσύνη στον τα πάντα Θεό, στο Άγιο Πνεύμα; Τι δηλαδή; Αγωνιστές στα λόγια; Η μήπως δεν γνωρίζουμε ότι ο μονός έχων εξουσία στη Ζωή και τον Θάνατο είναι μόνο ο Χριστός; Θέλω απλά να πω ότι την ελπίδα μας στον Θεό σε τέτοιες εξουθενωτικές καταστάσεις πρέπει να δείχνουμε. Αν σκεφτούμε σε βάθος θα δούμε ότι και οι δυο δρόμοι θα οδηγήσουν στον ίδιο τόπο.
Η διαφορά είναι στο ηθικό ανάστημα που ορθώνεται και προβάλλεται σε κάθε μια από τις αποφάσεις αλλά και στην αγωνιστική συνέχεια. Και τελικά στην έκφραση εμπιστοσύνης στον Θεό τον τα πάντα χορηγούνταν.
Δεν ξέρω, προφητείες δεν διαβάζεται; συναξάρια; παλαιά διαθήκη; ο Μωυσής έβγαλε τον εβραϊκό λαό από την Αίγυπτο με εμπιστοσύνη στον Θεό και ο λαός νοσταλγούσε τα κρεμμύδια και τα πράσα που έτρωγε στην σκλαβιά. Και εμείς οι πιστοί τους αποδοκιμάζουμε... στα λόγια. Όταν όμως καλούμαστε να πάρουμε την θέση τους; Τότε τι; Λυπάμαι πολύ που στην Ελλάδα ο πιστός λαός δεν μπορεί να αποχρωματιστεί και αποκομματιστεί και μένει κολλημένος σε πρόσωπα και χρώματα και δεν αδράχνει την ευκαιρία να ορθώσει το χριστιανικό του ανάστημα κατά της αδικίας του εξευτελισμού και της ανελευθερίας σε όλα τα επίπεδα. Και να είναι και να φαίνεται ανωτέρα μαχόμενος από πολιτικά κόμματα του παρελθόντος και του παρόντος παροδικού όντος.
Οι προφητείες του Άγιου Κόσμα για τον οποίο καυχάται η του Χριστού Εκκλησία πως θα λάβουν χώρα; Εξ απαλών ονύχων;
Χωρίς κόπο αγώνες και θυσίες; Θα είμαστε δηλαδή Χριστιανοί της πολυθρόνας και του βολέματος; Τρομοκρατημένοι και βολεμένοι στην υλη απέλπιδα από Θεό; Εμείς καλούμαστε να κάνουμε αυτό που δεν μπορούν οι συνάνθρωποι μας από δειλία και φόβο να κάνουν ελπίζοντες μόνο στα αγαθά.
Έχω; Ζω. Όχι αδελφοί μου αφυπνιστείτε. Μαλθακοί βασιλείαν Θεού ου κληρονομήσουσι. Κακώς κάποιοι επίσκοποι σας προτρέπουν σε μαλακότητα. Όταν είναι για κάποιον κοινωνικό αγώνα λένε " οι Χριστιανοί δεν πρέπει να ασχολούνται με αυτά. Να κοιτάν τα πνευματικά τους.". Λες και χωρίζουμε εμείς οι Χριστιανοί σε διαστάσεις την ιδιότητα μας αυτή. Όπως κάποιοι που ντρέπονται για τον Χριστό λένε "στην προσωπική μου ζωή είναι πολύ Χριστιανός." . Λες και υπάρχει και άλλη πτυχή ζωής για τον Χριστιανό.
Ελεύθερος ο καθένας να αποφασίζει πως θα ζήσει, και για αυτήν την ελευθερία αγωνιζόμαστε, όχι όμως και να ερμηνεύει όπως θέλει την εν Χριστώ ζωή και παρουσία μέσα στην κοινωνία.
Ως υστερόγραφο θέλω να επισημάνω κάτι ακόμα. Απευθύνομαι μόνο στον πιστό λαό.
Αν την πρόταση του δημοψηφίσματος και την προτροπή για "ΟΧΙ" την έκανε ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης οι διοικούντες της Εκκλησίας θα πρότρεπαν τον πιστό λαό να ψηφίσει "ΝΑΙ;
Με αγάπη Χριστού μοναχός Ιάκωβος Κουτλουμουσιανός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger