Τρίτη 7 Ιουλίου 2015

Η Σκιάθος του '60 παρουσιάζεται στο μουσείο της Παναγίας Ευαγγελίστριας

Στο νησί της Σκιάθου
Η Σκιάθος του '60 παρουσιάζεται στο μουσείο της Παναγίας Ευαγγελίστριας

Ο Βρετανός φωτογράφος, Wolf Suschitzky, ταξίδεψε στη χώρα μας, τη δεκαετία του '60- Το ταξίδι του κατέγραψε σε σαράντα και πλέον ασπρόμαυρες φωτογραφίες που μας γεμίζουν νοσταλγία!

Ο φωτογράφος Wolf Suschitzky βρέθηκε στην Ελλάδα το 1960 και αποτύπωσε με το φακό του την χώρα μας, τις παραδόσεις και τις ασχολίες των κατοίκων. Οι φωτογραφίες αυτές αποτελούν συνεπώς, τόσο μια καταγραφή, όσο και μια νοσταλγική απεικόνιση μιας ξεχασμένης Ελλάδας.




Το ταξίδι του στην χώρας μας, αποτύπωσε σε 48 ασπρόμαυρες φωτογραφίες, που τις τύπωσε όλες ο ίδιος. Εκτός από τρεις, που ανήκουν στο φωτογραφικό αρχείο της Πινακοθήκης Γκίκα, δώρο του Suschitzky προς τον Ν. Χ. Γκίκα, οι υπόλοιπες προέρχονται από την προσωπική συλλογή του φωτογράφου και παρουσιάζονται στην Ελλάδα για πρώτη φορά.


                                      Ύδρα
Οι φωτογραφίες από τη Σκιάθο κυριαρχούν στην έκθεση. Απεικονίζουν πρόσωπα του νησιού, γνωστά και άγνωστα, αγροτικές σκηνές, και γιορτές που συνοδεύουν γάμους και βαφτίσια. Η γνωριμία του Suschitzky με το ζωγράφο John Craxton θα τον οδηγήσει στη συνέχεια στην Ύδρα, στο αρχοντικό του Ν. Χατζηκυριάκου-Γκίκα, όπου και θα φωτογραφήσει τους δύο καλλιτέχνες. Την έκθεση συμπληρώνουν τα τοπία της Ακρόπολης, την οποία ο Suschitzky αποτυπώνει με θαυμασμό εκμεταλλευόμενος το έντονο φως και τις ενδιαφέρουσες φωτοσκιάσεις που δημιουργεί.


Η έκθεση του φωτογράφου, αφού παρουσιάστηκε στο Μουσείο Μπενάκη, ταξίδεψε στη Σκιάθο, στο μουσείου του Μοναστηριού της Παναγίας της Ευαγγελίστριας.

Το Μοναστήρι της Παναγίας της Ευαγγελίστριας ή όπως το λένε οι ντόπιοι, της Βαγγελίστριας είναι κτισμένο κάτω από την Καραφλυτζανάκα, την υψηλότερη κορυφή της Σκιάθου και δίπλα στις πηγές του ρέματος του Λεχωνιού. Πρόκειται για ανδρώο Μοναστήρι, όπου πριν από μερικές δεκαετίες απαγορευόταν η είσοδος στις γυναίκες. 




Η ανοικοδόμησή της Μονής ξεκίνησε το 1794 και ολοκληρώθηκε το 1806, από ομάδα μοναχών του κινήματος των "Κολλυβάδων" που ήρθαν από το Άγιο Όρος. Οι Κολλυβάδες επηρέασαν πολύ την καθημερινή ζωή των κατοίκων της Σκιάθου και συνείσφεραν σημαντικά στην Επανάσταση του 1821. Εδώ υφάνθηκε για πρώτη φορά η πρώτη ελληνική σημαία του αγώνα και ορκίστηκαν οι ηγέτες της επανάστασης Ανδρέας Μιαούλης, Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, Νικοτσάρας και πολλοί άλλοι.

Το καθολικό της Μονής είναι τρίκοχη εκκλησία βυζαντινού ρυθμού σε σχήμα σταυρού, με τρεις τρούλους. Το εξαιρετικής τέχνης τέμπλο της περιλαμβάνει εικόνες του 17ου και 18 αιώνα και στο χώρο του φυλάσσονται επίσης λείψανα αγίων, τα περισσότερα εκ των οποίων προσφέρθηκαν από τον Υδραίο Λάζαρο Κουντουριώτη.

Στους υπόλοιπους χώρους της Μονής θα δείτε τα κελιά των μοναχών, τον ξενώνα, το νοσοκομείο, τα μαγειρεία με ζυμωτήριο και φούρνους και το ελαιοτριβείο όπου τα τελευταία χρόνια φιλοξενείται το Λαογραφικό Μουσείο.

Η βιβλιοθήκη της Μονής περιλαμβάνει πολύτιμα και σπάνια χειρόγραφα και βιβλία από το 17ο έως το 19ο αιώνα. Χιλιάδες προσκηνητές καταφθάνουν εδώ όλο το χρόνο, με ιδιαίτερη έμφαση στη Μεγάλη Βδομάδα και το Δεκαπενταύγουστο, όπου οι λειτουργίες έχουν πανηγυρικό χαρακτήρα, ενώ γίνονται διαρκώς έργα ανακατασκευής τμημάτων της και συντήρησής της.

Ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, ο λογοτέχνης Αλέξανδρος Μωραϊτίδης, ο παπα – Γιώργης και ο λογιώτατος Επιφάνιος Δημητριάδης υπήρξαν τέκνα του πνεύματος των Κολλυβάδων. Αυτό συνέβαλε ώστε να ονομάζεται η Σκιάθος ως «νήσος των αγίων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger