Σάββατο 25 Ιουλίου 2015

3ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών «Διαμαντής Παλαιολόγος» στη Σκόπελο


3ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών «Διαμαντής Παλαιολόγος» στη Σκόπελο
Ένας μήνας μας χωρίζει από την πανηγυρική έναρξη του Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών «Διαμαντής Παλαιολόγος» που διοργανώνεται για τρίτη χρονιά στη Σκόπελο από τις 23 έως τις 25 Αυγούστου 2015 με τη συμμετοχή περισσότερων από 600 χορευτών από διάφορες γωνιές της χώρας μας, την Κύπρο και το Νεπάλ.

Την Κυριακή 23 Αυγούστου, το σύνολο των χορευτών, πιασμένοι χέρι - χέρι, θα σημάνουν την έναρξη του φεστιβάλ, κυκλώνοντας το παλιό λιμάνι για να μας υποδεχθούν στη συνέχεια στο ανοικτό θέατρο Σκοπέλου.  Στο τέλος της πρώτης βραδιάς θα μας μυήσουν στη διασκέδαση με ένα πάρτι καλωσορίσματος που ετοιμάζουν οι εθελοντές, για τους συμμετέχοντες και το κοινό.


Το Φεστιβάλ που διοργανώνουν η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία «Πλέγμα» σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας προς τιμή του εμπνευσμένου χοροδιδάσκαλου Διαμαντή Παλαιολόγου, τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, του Δήμου Σκοπέλου και της Ένωσης Ξενοδόχων Σκοπέλου.

Όραμά των διοργανωτών και της μεγάλης ομάδας των εθελοντών του είναι η καθιέρωση του φεστιβάλ ως μιας ανοικτής γιορτής που θα φέρνει κοντά χορευτές και συγκροτήματα από ολόκληρο τον κόσμο και η ανάδειξη της Σκοπέλου ως κέντρου λαϊκού πολιτισμού και παράδοσης.

Ο Διαμαντής Παλαιολόγος, γεννήθηκε το 1948 και μεγάλωσε στο Παλιό Κλήμα Σκοπέλου. Υπήρξε ταλαντούχος χοροδιδάσκαλος, μαθητής της Δόρας Στράτου, και «ψυχή» του χορευτικού συγκροτήματος της Γλώσσας Σκοπέλου, το οποίο διακρίθηκε επανειλημμένα πανελληνίως.  Διακρίθηκε για την ανιδιοτέλειά του υποστήριζε με πάθος ό,τι θεωρούσε καλύτερο για το νησί του.  Δεν σταμάτησε ποτέ να αγαπά και να ερευνά τον πλούτο των ελληνικών παραδοσιακών χορών εμπλουτίζοντας τις γνώσεις με σεμινάρια χορού, συνέδρια Διεθνών Οργανώσεων Χοροδιδασκαλίας κ.λ.π.  Πολλές γενιές αγάπησαν τους παραδοσιακούς χορούς λόγω του Μάντου και της συζύγου του Χριστίνας.

To Φεστιβάλ αποτέλεσε αντικείμενο μελέτης έρευνας του Παντείου πανεπιστημίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger