Πέμπτη 9 Ιουλίου 2015

Κάτι κακό συμβαίνει στην Κίνα – Απώλειες που φτάνουν το 30% στα κινεζικά χρηματιστήρια τρομοκρατούν τον Ομπάμα

Οι κινεζικές αρχές απαγόρευσαν στους μετόχους που κατέχουν ποσοστό μεγαλύτερο του 5% του μετοχικού κεφαλαίου μιας …

εταιρίας, να πουλήσουν τις μετοχές τους για τους επόμενους έξι μήνες, μία επιπλέον προσπάθεια να αναστείλουν τη ραγδαία πτώση των μετοχών στα τοπικά χρηματιστήρια. Οι εξελίξεις με επίκεντρο την Κίνα τρομοκρατούν τις μεγάλες χώρες και ήταν το βασικό θέμα της συζήτησης του Προέδρου Ομπάμα και του αντιπροέδρου Μπάιντεν με τον υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιού.

Ο περιορισμός αυτός έχει σκοπό να “διατηρήσει τη σταθερότητα των αγορών κεφαλαίου και να προστατεύσει τα νομικά δικαιώματα των επενδυτών”, σύμφωνα με μία ανακοίνωση της κινεζικής Επιτροπής για τη ρύθμιση των χρηματοπιστωτιικών αγορών (CSRC).

Η CSRC διευκρίνισε πως οποιαδήποτε παραβίαση αυτής της απαγόρευσης θα τύχει “αυστηρής μεταχείρισης”.

Η ανακοίνωση προστίθεται σε ένα οπλοστάσιο μέτρων που ανακοινώθηκαν μετά το Σαββατοκύριακο από τις κινεζικές αρχές προκειμένου να διασφαλιστούν οι επενδυτές και να σταματήσει η θεαματική βουτιά των αγορών – χωρίς προφανή επιτυχία.

Τα κινεζικά χρηματιστήρια κατέγραψαν απώλειες μεγαλύτερες του 30% σε τρεις εβδομάδες και είδαν να κάνουν φτερά περισσότερα από 3.200 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με μία εκτίμηση που δημοσιοποίησε το Bloomberg.

— Τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση τους από τον Οκτώβριο του 2008 κατέγραψαν σήμερα οι μετοχές στο Χονγκ Κονγκ, εν μέσω αθρόων ρευστοποιήσεων στα χρηματιστήρια της Σανγκάης και του Σενζέν αλλά και ανησυχιών στις παγκόσμιες αγορές για τις εξελίξεις αναφορικά με την Ελλάδα.

Ο δείκτης Hang Seng υποχώρησε 5,8% στις 23.516,56 μονάδες, που είναι η χαμηλότερη τιμή κλεισίματος από τον Ιανουάριο. Ο δείκτης China Enterprises έχασε 6,1%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση του από τον Σεπτέμβριο του 2011, στις 11.107,30 μονάδες, το χαμηλότερο κλείσιμο από τον Δεκέμβριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger