Σάββατο 27 Ιουνίου 2015

Οι «αόρατοι» εργαζόμενοι των ΚΔΒΜ απαιτούν άμεση καταβολή δεδουλευμένων, κοινωνική ασφάλιση, κατοχύρωση εργασιακών δικαιωμάτων



 Με το τέλος του σχολικού έτους τελειώνει για μια ακόμη χρόνια και το πρόγραμμα εκπαίδευσης ενηλίκων που υλοποιείται από τα τοπικά Κέντρα Δια Βίου Μάθησης (ΚΔΒΜ) και το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (ΙΝΕΒΙΔΙΜ). Ένα πρόγραμμα που απασχολεί κάποιες χιλιάδες εκπαιδευτές σε όλη τη χώρα και προσελκύει πολλές χιλιάδες εκπαιδευόμενους σε μια σειρά αντικειμένων. Ένα πρόγραμμα όμως που πλέον αποδεικνύεται από πολλές πλευρές πως δεν ανταποκρίνεται από το σχεδιασμό του στη διέγερση της κοινωνικής δημιουργικότητας και στο διεύρυνση πεδίων γνώσεων στις τοπικές κοινωνίες. Τα περισσότερα προγράμματα στριμώχνονται σε 25 ώρες, εντατικοποιώντας το εκπαιδευτικό περιεχόμενο σε κατακερματισμένες γνώσεις και συμπιέζοντας ασφυκτικά την ίδια την εκπαιδευτική πράξη, τα ενδιαφέροντα, τις ανησυχίες και την αξιοποίηση των εμπειριών των εκπαιδευομένων. Ταυτόχρονα, για τους εργαζόμενους εκπαιδευτές θεμελιώνεται μία ακόμα μορφή ελαστικοποίησης της εργασίας και το διαρκές κυνήγι προσόντων για την περιοδική εξασφάλιση μερικών μηνών που μοιάζουν με εργασία.


Στα εν λόγω προγράμματα επικυρώνεται για μια ακόμη φορά με την επίσημη βούλα του Υπουργείου Παιδείας η ανασφάλιστη και απλήρωτη εργασία ή για να ακριβολογούμε περισσότερο η πληρωμή με το «αν έχουμε και όποτε έχουμε». Είναι εξάλλου το «νέο» μοντέλο εργασίας που τα τελευταία χρόνια δε θεμελιώνεται μόνο στη ζούγκλα του ιδιωτικού τομέα, αλλά κυρίως με τη συμβολή των πολυποίκιλων προγραμμάτων του ΕΣΠΑ (και άλλων «εμπνευσμένων» ευρωπαϊκών προγραμμάτων…) και την εμπλοκή κρατικών ή ημικρατικών φορέων (ΟΑΕΔ, ΙΝΕ ΓΣΕΕ, Δήμοι, περιφέρειες κ.τ.λ.). Έτσι, εμείς που εργαστήκαμε ως εκπαιδευτές στα ΚΔΒΜ είμαστε «αόρατοι εργαζόμενοι», καθώς υπογράψαμε μια σύμβαση που θα εγκριθεί και θα δοθεί στα χέρια μας μήνες μετά το τέλος των προγραμμάτων, διασχίσαμε χιλιόμετρα χωρίς καμία ασφαλιστική κάλυψη, στις περισσότερες των περιπτώσεων η υλικοτεχνική υποστήριξη των μαθημάτων βάρυνε εμάς τους ίδιους και θα πληρωθούμε αρκετούς μήνες μετά το πέρας της εργασίας μας.

Η ολόπλευρη αξιοποίηση των εμπειριών του συνόλου του δυναμικού των συμμετεχόντων σε μια εκπαιδευτική διαδικασία, δεν περνάει μέσα από την άγονη και παρωχημένη διαδικασία εξετάσεων σε καμία μορφή και βαθμίδα εκπαίδευσης. Η επιβολή εξετάσεων για τους εκπαιδευτές των ΚΔΒΜ από τον Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΟΠΠΕΠ) αποτελεί, μία ακόμα ενέργεια ένταξής μας σε ένα διαρκές κυνήγι προσόντων με έπαθλο τη μείωση της διάρκειας της ανεργίας. Έχει γίνει εξάλλου πλέον δόγμα για τους υποστηρικτές αυτού του συστήματος πως η κοινωνική πολιτική είτε θα καταργείται, είτε θα ακριβοπληρώνεται με την ιδιωτικοποίηση της είτε τα εναπομείναντα ψήγματα της θα ασκούνται από κακοπληρωμένους εργαζόμενους, χωρίς δικαιώματα που κάθε τρεις και λίγο θα πρέπει να εξετάζονται, πληρώνοντας φυσικά σεμινάρια και εξέταστρα.

Με αυτό το κείμενο στόχος μας δεν είναι απλά να παρουσιάσουμε μια δεδομένη κατάσταση γνωστή σε αυτούς που τη βιώνουν και άγνωστη ίσως στην υπόλοιπη κοινωνία. Στόχος μας είναι να την ανατρέψουμε γιατί δεν σκοπεύουμε να ζήσουμε από εδώ και πέρα σαν δούλοι, με ελεημοσύνες, σε έναν αγώνα δρόμου για να ανταποκριθούμε στο ρόλο μας ως εκπαιδευτές/τριες. Από αυτή τη σκοπιά απαιτούμε την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων των εργαζόμενων στα ΚΔΒΜ. Δεν μας ενδιαφέρουν οι πολυδαίδαλες διαδικασίες εκταμίευσης των χρημάτων του ΕΣΠΑ. Η ευκολία εξάλλου με την οποία αποπληρώνονται κάθε μήνα τα χρεολύσια ενός χρέους που δεν ανήκει στην εργαζόμενη πλειοψηφία και η δέσμευση όλου του κοινωνικού πλούτου απλά και μόνο για την ικανοποίηση των αρπακτικών των ευρωπαϊκών τραπεζών, μας πείθει πως όλα είναι θέμα προτεραιοτήτων. Και για μας προτεραιότητα είναι τα δικαιώματα των εργαζομένων. Να πληρωθούμε για τη δουλεία που κάναμε. Ως εργαζόμενοι και άνθρωποι αυτής της κοινωνίας απαιτούμε μόνιμες κοινωνικές δομές που να αναδεικνύουν όλη την κοινωνική δημιουργικότητα αλλά και τη διάθεση για αυτοδιεύθυνση των ζωών και της καθημερινότητας μας.

Επιτροπή εργαζόμενων στα ΚΔΒΜ Μαγνησίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger