Σάββατο 9 Μαΐου 2015

Σποράδες Ξένοι τουρίστες… μπαξεβάνηδες στα νησιά των Βορειων Σποράδων



Αρκετοί αλλοδαποί τουρίστες επιλέγουν την ενασχόληση με τα λαχανικά
Κερδίζει διαρκώς έδαφος ο αγροτουρισμός στις επιχειρήσεις ενοικιαζομένων διαμερισμάτων
Στην κατεύθυνση του αγροτουρισμού στρέφεται ολοένα και πιο έντονα το ενδιαφέρον των επαγγελματιών που ασχολούνται με τον τουρισμό και δραστηριοποιούνται στα νησιά, δίνοντας στους ξένους τουρίστες που είναι φυσιολάτρες, τη δυνατότητα να ασχοληθούν με την καλλιέργεια της γης, να γευτούν φρέσκα λαχανικά κατευθείαν από το μποστάνι και να συμμετέχουν σε εναλλακτικές δράσεις.

Παράλληλα, οι επαγγελματίες των νησιών διατυπώνουν σε σταθερή βάση το αίτημα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης με τη Θεσσαλονίκη, μια σημαντική πύλη εισόδου από τη Βόρεια Ελλάδα, μέσω της οποίας διέρχεται μεγάλος αριθμός τουριστών, Ελλήνων αλλά και ξένων.
Παρακάμπτοντας τις δυσάρεστες σκέψεις που προκαλεί η κρίση, οι επαγγελματίες και συγκεκριμένα οι ιδιοκτήτες ενοικιαζομένων δωματίων, εντείνουν τις προσπάθειές τους, με βασικό και κύριο στόχο να δοθούν κίνητρα στους τουρίστες, προκειμένου να επισκεφθούν τα νησιά.
Η συγκεκριμένη τάση είναι εμφανής στα νησιά των Βορείων Σποράδων, με αρκετούς ιδιοκτήτες ενοικιαζομένων δωματίων και διαμερισμάτων, να υιοθετούν νέες τουριστικές προτάσεις.
Ο βασικότερος λόγος που ωθεί αρκετούς επαγγελματίες προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση είναι η διεύρυνση της τουριστικής σεζόν, σημείο το οποίο αποτελεί κοινό αίτημα για όλους. Οπως αναφέρει μάλιστα ο Ιάσονας Γαργαλιάνος, ο οποίος μετέχει στο νέο Δ.Σ. του Συλλόγου Ενοικιαζομένων της Σκοπέλου «πρέπει να βελτιωθεί η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, προκειμένου να διευρυνθεί η τουριστική περίοδος. Αυτό θα σώσει την κατάσταση και όχι η δουλειά ενός μήνα ή η μείωση τιμών. Το ζητούμενο είναι να διευρύνουμε την τουριστική περίοδο και να προσελκύσουμε περισσότερους τουρίστες από την Ελλάδα».
Ενδεικτικές είναι παράλληλα οι πρωτοβουλίες που υιοθετεί ο ίδιος, προκειμένου να αναπτύσσει τουριστική δράση επτά μήνες το χρόνο, από τις αρχές Απριλίου έως το τέλος Οκτωβρίου, έχοντας ως εφόδιο τον εναλλακτικό τουρισμό. Ξένοι τουρίστες από τη Γαλλία, τη Γερμανία, το Βέλγιο, την Αγγλία και την Ισπανία, έχουν τη δυνατότητα να ασχοληθούν με τον αγροτουρισμό, να φυτέψουν εποχιακά λαχανικά, να τα γευτούν, να ασχοληθούν με θαλάσσια σπορ.
«Τους ενθουσιάζει η διαδικασία να μαζέψουν φρούτα και λαχανικά, ή να ασχολούνται με την καλλιέργεια της γης, τους αρέσει να βρίσκονται κοντά στη φύση» υπογραμμίζει ο κ. Γαργαλιάνος.
Ο ίδιος εκτιμά παράλληλα ότι ο Ιούλιος και ο Αύγουστος είναι παραδοσιακά οι μήνες κατά τους οποίους παρατηρείται ανοδική τάση στον τουρισμό, αλλά παραμένει, στο μεταξύ, το αίτημα της διεύρυνσης των χρονικών ορίων της τουριστικής κίνησης στα νησιά.
Οι καταστάσεις που έχουν διαμορφωθεί, επιβάλλουν την υιοθέτηση νέων εναλλακτικών δράσεων, πέρα από το καθιερωμένο δίπτυχο ήλιος - θάλασσα, κυρίως σε εποχές κρίσης. Τέλος, ο επαγγελματίας της Σκοπέλου εκφράζει τη σκέψη ότι θα διαμορφωθεί σε ικανοποιητικά επίπεδα η κίνηση της φετινής σεζόν, όπως δείχνουν, άλλωστε, οι κρατήσεις, που έχουν καταγραφεί στα καταλύματα του νησιού.
ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger