Δευτέρα 13 Απριλίου 2015

ΣΚΟΠΕΛΟΣ SOS ΑΠΟ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΕΝ ΟΨΕΙ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ Γεμίζουμε με τουρίστες, ξεμένουμε από αστυνομικούς

Σήμα... SOS εκπέμπουν τα νησιά του Αιγαίου, τα οποία κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς αστυνομική φύλαξη κατά τους θερινούς μήνες.

<p>Δημοφιλείς προορισμοί όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Πάρος κ.ά. αναζητούν επειγόντως προσωπικό να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες αστυνόμευσης κατά τους θερινούς μήνες.</p>
Δημοφιλείς προορισμοί όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Πάρος κ.ά. αναζητούν επειγόντως προσωπικό να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες αστυνόμευσης κατά τους θερινούς μήνες.
Το μόνιμο προσωπικό που υπηρετεί στα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα δεν επαρκεί για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, ενώ τίθεται εν αμφιβόλω η αστυνόμευση στα νησιά και τα τουριστικά μέρη της χώρας.

Λίγους μήνες πριν από την έναρξη της θερινής σεζόν και με τον αριθμό των τουριστών που θα επισκεφθούν φέτος τη χώρα μας να φτάνει σύμφωνα με τις προβλέψεις τα 25 εκατομμύρια, είναι ορατός ο κίνδυνος να μείνουν «αφύλαχτοι» δημοφιλέστατοι ταξιδιωτικοί προορισμοί.
Οπως αποκαλύπτει σήμερα το «Εθνος της Κυριακής», η έλλειψη αστυνομικού προσωπικού προβληματίζει εντόνως την πολιτική και φυσική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και αναζητείται η μαγική φόρμουλα για να επιλυθεί το μεγάλο πρόβλημα. Δήμαρχοι, τοπικοί φορείς και αστυνομικοί διευθυντές έχουν επισημάνει στον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ., αντιστράτηγο Δημήτριο Τσακνάκη, την επιτακτική ανάγκη να βρεθεί άμεσα λύση, καθώς ο χρόνος πιέζει και πολύ σύντομα θα καταφθάσει στη χώρα μας το πρώτο κύμα τουριστών.
Το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια να αντιμετωπίσει τον «σκόπελο» της έλλειψης προσωπικού. Ενδεικτικό του τεράστιου προβλήματος είναι το γεγονός ότι στο Αστυνομικό Τμήμα Μυκόνου υπηρετούν περίπου 15-20 αστυνομικοί, οι οποίοι αντιστοιχούν κατά τη θερινή σεζόν σε έναν πληθυσμό που αγγίζει τα 100.000 άτομα ημερησίως.
Κραυγή αγωνίας
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αξιωματικών Αστυνομίας (ΠΟΑΞΙΑ), Ιωάννη Κατσιαμάκα, το πρόβλημα δημιουργείται από τη μνημονιακή υποχρέωση της χώρας, που ισχύει από το 2013, να μην προχωρήσει η Ελληνική Αστυνομία σε προσλήψεις.
«Κατά τα έτη 2013-2014 απαγορεύθηκαν οι προσλήψεις στην Αστυνομία και όσοι πέτυχαν μέσω Πανελλαδικών εξετάσεων στις Αστυνομικές Σχολές θα εισαχθούν για φοίτηση μετά τρία χρόνια, δηλαδή το 2015. Οι εισαχθέντες λογίζονται ως προσλήψεις στο ελληνικό δημόσιο, με αποτέλεσμα να μην επιτρέπεται η φοίτησή τους. Οι σχολές σήμερα είναι άδειες από δόκιμους αστυφύλακες, οι οποίοι κάλυπταν το μεγαλύτερο μέρος με την πρακτική εκπαίδευση τους θερινούς μήνες την αυξημένη ανάγκη για αστυνόμευση στις τουριστικές περιοχές της πατρίδας μας (νησιά, κ.ά.)», υποστηρίζει ο Ιωάννης Κατσιαμάκας. Κάθε χρόνο «προσλαμβάνονταν» στις Αστυνομικές Σχολές περίπου 1.500 άτομα, τα οποία στο πλαίσιο της «πρακτικής» τους άσκησης έπρεπε να υπηρετήσουν για τρεις μήνες στα νησιά. Με αυτό τον τρόπο, η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. αντιμετώπιζε το πρόβλημα, στέλνοντας ως δόκιμους αστυφύλακες τους «φοιτητές».
Ο κ. Κατσιαμάκας δηλώνει ότι «επιβάλλεται να δοθεί άμεσα λύση στο μείζον αυτό πρόβλημα, γιατί η πατρίδα μας πρέπει να δείξει το καλύτερο πρόσωπο στους ξένους τουρίστες, καθώς ο τουρισμός αποτελεί τη νούμερο ένα πηγή εσόδων για το κράτος, όπως αποδείχθηκε και την περσινή χρονιά.
Επίσης, εκτός από τον έλεγχο σε αεροδρόμια και λιμάνια που απαιτείται ενδελεχής εξακρίβωση ταξιδιωτικών εγγράφων, όπως π.χ. στα κρουαζιερόπλοια που μεταφέρουν μεγάλο αριθμό τουριστών, πάνω από 2.000 άτομα που πρέπει να ελεγχθούν σε μικρό χρονικό διάστημα ώστε να αποβιβαστούν στο νησί, απαιτείται και αυξημένη αστυνόμευση, καθώς είναι γνωστό τοις πάσι ότι το καλοκαίρι υπάρχουν αυξημένα κρούσματα παραβατικών συμπεριφορών στις περιοχές αυτές, όπου μερίδα τουριστών «ξεφεύγει» λόγω υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ (Φαληράκι, Λαγανά, Μάλια) και ταυτόχρονα επιτήδειοι βάζουν στο στόχαστρό τους τις περιουσίες των επισκεπτών της χώρας (παραλίες, δωμάτια κ.λπ.)».
Ομως, σύμφωνα με τον κ. Κατσιαμάκα, η έλλειψη αστυνομικού προσωπικού φαίνεται και στη Χαλκιδική, η οποία αποτελεί δημοφιλέστατο τουριστικό προορισμό, αλλά όλοι οι υπηρετούντες απασχολούνται στις Σκουριές. «Να αναφέρω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, που είναι η Χαλκιδική, η οποία είναι στην ηπειρωτική χώρα, αλλά δέχεται αυξημένο κύμα τουριστών και χρήζει ιδιαίτερης αστυνομικής ενίσχυσης τη θερινή περίοδο. Αυτήν τη στιγμή αντιμετωπίζει πρόβλημα, διότι με τη λειτουργία των μεταλλείων στις Σκουριές και των γνωστών προβλημάτων, μεγάλος αριθμός των υπηρετούντων αστυνομικών απασχολείται με αυτό το πρόβλημα. Ολα τα παραπάνω τα έχω θέσει στον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ., ο οποίος έχει δεσμευθεί να δώσει την πιο ικανοποιητική λύση υπό τις παρούσες συνθήκες».
Ο «κακός» τουρισμός
Οι παρενέργειες από τη μνημονιακή υποχρέωση της χώρας για απαγόρευση προσλήψεων «σκάνε» φέτος στις Κυκλάδες, στο Ιόνιο, στα Δωδεκάνησα κ.ά. Δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί, όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Ρόδος, η Ζάκυνθος, η Πάρος, που δέχονται κάθε καλοκαίρι μεγάλο αριθμό τουριστών, αναζητούν επειγόντως προσωπικό να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες αστυνόμευσης.
Επίσης, ορισμένα νησιά δέχονται και αρκετό «κακό τουρισμό», όπως αποκαλούν οι ντόπιοι τους τουρίστες από την Αγγλία και τη Σκανδιναβία, που είναι κυρίως νεαρής ηλικίας και προβαίνουν σε σειρά παράνομων ενεργειών λόγω υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ. Είναι γνωστές σε όλους οι εικόνες μεθυσμένων τουριστών να επιδίδονται δημοσίως ακόμα και σε σεξουαλικές πράξεις, ενώ καθημερινό είναι το φαινόμενο των ξυλοδαρμών μεταξύ τουριστών που βρίσκονται υπό την επήρεια αλκοόλ.
Παράλληλα, η εγκληματικότητα, όπως κλοπές από παραλίες, διαρρήξεις σε δωμάτια ξενοδοχείων και σπιτιών, ακόμα και δολοφονίες εκτοξεύονται το καλοκαίρι, με αποτέλεσμα να είναι επιβεβλημένη η ισχυρή αστυνομική παρουσία.
Οι 1.500 δόκιμοι αστυφύλακες που στέλνονταν στα νησιά έλυναν εν μέρει αυτό το πρόβλημα, ενώ τώρα θα πρέπει το μόνιμο προσωπικό των 20 ατόμων σε κάθε αστυνομικό τμήμα να τα βγάλει εις πέρας με τα εκατομμύρια των τουριστών που αναμένονται φέτος.
ΣΕ ΛΥΣΗ ΑΝΑΓΚΗΣ ΚΑΤΑΦΕΥΓΕΙ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ
Θα φέρω σεκιούριτι να φυλάνε τη Μύκονο
Αδύνατο φαντάζει το ενδεχόμενο να εξευρεθεί ικανοποιητική λύση για το νησί της Μυκόνου. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες περίπου 100.000 άτομα ημερησίως είναι ο αριθμός των επισκεπτών του νησιού, πληθυσμός που αντιστοιχεί σε μια πόλη όπως είναι η Πάτρα ή ο Βόλος. Ωστόσο οι αστυνομικοί που υπηρετούν μόνιμα στο Α.Τ. Μυκόνου ανέρχονται στους 15-20, οι οποίοι, σύμφωνα με τον δήμαρχο του νησιού Κωνσταντίνο Κουκά, δεν επαρκούν ούτε για τις ανάγκες κατά τους χειμερινούς μήνες. Μάλιστα ο κ. Κουκάς αποκαλύπτει στο «Εθνος» ότι ο Δήμος Μυκόνου θα προχωρήσει σε διαγωνισμό για την ανάθεση έργου φύλαξης δημοτικών κτιρίων και πλατειών σε ιδιωτική εταιρεία security. Οπως υποστηρίζει, οι περίπου 15-20 αστυνομικοί καλούνται όχι μόνο να αντιμετωπίζουν την εγκληματικότητα, αλλά απασχολούνται και με γραφειοκρατικές διαδικασίες. «Το στελεχικό δυναμικό είναι περιορισμένο και υπάρχουν κενές οργανικές θέσεις. Επίσης το καλοκαίρι έχουμε αυξημένη κίνηση και χρειαζόμαστε και τροχονόμους αλλά και περιπολίες, έλεγχο ταξιδιωτών, εξακρίβωση των καταγγελιών», λέει ο κ. Κουκάς. Αν συνυπολογιστούν και οι τακτικές άδειες, η συμμετοχή τους σε βάρδιες υπηρεσίες κ.ά., τότε στο νησί είναι πολύ μικρός ο αριθμός των περιπολιών αλλά και της πρόληψης, που προκύπτει από τη φυσική παρουσία αστυνομικών σε σημεία ενδιαφέροντος.
Ο ίδιος θεωρεί ότι έχει δημιουργηθεί πολύ μεγάλη αναστάτωση: «Το νησί μας φιλοξενεί περίπου 100.000 άτομα ημερησίως την περίοδο αιχμής και αυτό απαιτεί την αντίστοιχη αστυνομική δύναμη και το γεγονός ότι δεν την έχουμε δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα στις πύλες εισόδου και εξόδου και όχι μόνο. Είμαστε σε συντονισμό με τον αστυνομικό διοικητή του νησιού αλλά και τον δήμαρχο της Σαντορίνης και πιέζουμε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να δώσει μια λύση. Ο Δήμος προχωράει σε διαγωνισμό για την ανάθεση σε ιδιώτη για την ασφάλεια security διάρκειας πέντε μηνών για να φυλάσσουν πλατείες και δημοτικά κτίρια». Και όλα αυτά σε ένα νησί που δεν έχει καν τμήμα Πυροσβεστικής...
Δεν βγαίνει το καλοκαίρι
Την ίδια εικόνα παρουσιάζει και η Πάρος, όπου ο δήμαρχος του νησιού, Μάρκος Κωβαίος, δηλώνει στο «Εθνος της Κυριακής» ότι «με το ήδη υπάρχον αστυνομικό προσωπικό το καλοκαίρι στην Πάρο δεν βγαίνει». Οπως λέει ο δήμαρχος, τον χειμώνα η Πάρος έχει περίπου 14.000 κατοίκους, το καλοκαίρι όμως ο πληθυσμός σχεδόν δεκαπλασιάζεται. «Δεν είναι μόνο η αστυνόμευση, είναι και τα υπόλοιπα ζητήματα που προκύπτουν με τόσο κόσμο στο νησί. Για παράδειγμα, ένα τροχαίο ατύχημα. Οταν υπάρχουν περίπου 10-15 άτομα για τις ανάγκες του Τμήματος στην Παροικιά και του αστυνομικού σταθμού στη Νάουσα, δεν μπορούμε να περιμένουμε να καλυφθούν παρά τα απολύτως απαραίτητα. Χρειαζόμαστε ενίσχυση. Πιστεύω τουλάχιστον 10 επιπλέον άτομα - αυτό θα το πει αρμοδίως ο διοικητής Πάρου. Παραμένει η εκκρεμότητα των δημοτικών αστυνομικών -τέσσερα άτομα- που επίσης δεν ξέρουμε αν θα μείνουν στην Αστυνομία ή θα επιστρέψουν στους δήμους. Κάτι πρέπει να γίνει και άμεσα, ώστε να συνεχιστεί η εύρυθμη λειτουργία του νησιού», τονίζει.
Στο ίδιο πνεύμα και ο δήμαρχος στην Κω, ο Γιώργος Κυρίτσης. «Επανειλημμένως έχω συζητήσει το θέμα με τον επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων στην Κω και μου επισημαίνει ότι το προσωπικό είναι κάτω του προβλεπόμενου. Το νησί μας χρειάζεται σοβαρή ενίσχυση, γιατί τον χειμώνα έχει 33.000 κατοίκους, αλλά το καλοκαίρι φτάνουμε τους 150.000», δηλώνει ο δήμαρχος. Οπως λέει, έχει στο παρελθόν εκδοθεί ΠΔ για ίδρυση σώματος συνοριοφυλάκων στο ακριτικό νησί, αλλά κάτι τέτοιο ποτέ δεν έχει γίνει. «Απευθύνω έκκληση να ιδρυθεί το Σώμα αυτό, που θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για την Κω, αλλά και να ενισχυθούν οι αστυνομικές δυνάμεις, ώστε να μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε στις ανάγκες του καλοκαιριού», καταλήγει.
ΜΑΡΙΑ ΨΑΡΑ - ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΜΠΙΝΤΕΛΑΣ
astynomiko@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger