Πέμπτη 30 Απριλίου 2015

Δημοψήφισμα και υποχωρήσεις στο τραπέζι του υπουργικού



Τη διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης εφεξής, χωρίς όμως να γίνεται συζήτηση επί της λίστας μέτρων, εξετάζει αυτήν την ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργικό συμβούλιο, που συνεδριάζει υπό την προεδρία του πρωθυπουργού.

Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας αλλά και οι Γ. Δραγασάκης, Γ. Βαρουφάκης, Ευ. Τσακαλώτος, αναμένεται να ενημερώσουν τους άλλους υπουργούς για την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους.

Ο χρόνος για την επίτευξη συμφωνίας πιέζει ασφυκτικά, γεγονός που καθιστά αναγκαία την επίσπευση των διαδικασιών διαπραγμάτευσηςΚυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ο κ. Τσίπρας ενδέχεται να αναφερθεί στην προοπτική των δυσκολιών που αντιμετωπίζει, την ανάγκη να υπάρξουν αμοιβαίες υποχωρήσεις αλλά και το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος, στο οποίο έχει ήδη αναφερθεί.

Σύμφωνα με non paper του Μεγάρου Μαξίμου, στην ημερήσια διάταξη του σημερινού υπουργικού συμβουλίου υπάρχουν επίσης τα εξής θέματα:

- Ενημέρωση του υπουργικού συμβουλίου για τα σχέδια νόμου αρμοδιότητας του υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων:

  • Σχέδιο νόμου σε στάδιο επεξεργασίας «Ρυθμίσεις για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, την έρευνα και άλλες διατάξεις» (Εισηγητής ο υπουργός Α. Μπαλτάς),
  • Σχέδιο νόμου υπό κατάθεση «Επείγοντα μέτρα για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση» (Εισηγητές ο υπουργός Α. Μπαλτάς και ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας Α. Κουράκης),
  • Σχέδιο νόμου «Επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της βίας στον αθλητισμό και άλλες διατάξεις» (Εισηγητές ο υπουργός Α. Μπαλτάς και ο υφυπουργός Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού, Σ. Κοντονής),
- Ενημέρωση του υπουργικού συμβουλίου από τον υπουργό Επικρατείας Ν. Παππά για τα αμέσως επόμενα βήματα εφαρμογής του νόμου για την ΕΡΤ Α.Ε. (ν. 4324/2015). Εισήγηση για το σχέδιο νόμου (σε επεξεργασία) για την προκήρυξη νέων αδειών τηλεοπτικών μέσων,

- Συζήτηση για τον προγραμματισμό νομοθετικού έργου άλλων υπουργείων για το προσεχές χρονικό διάστημα και για την εφαρμογή της Α.Π. Υ155/1-4-2015 εγκυκλίου του πρωθυπουργού για τους κανόνες, τις αρχές και τις διαδικασίες άσκησης της Κυβερνητικής Νομοθετικής Πρωτοβουλίας.

Συζήτηση επί του «περιγράμματος» του πολυνομοσχεδίου

Σημειώνεται ότι μετά από «υπόγειες» αντιδράσεις για το γεγονός ότι δεν θα συζητηθει καθόλου το πολυνομοσχέδιο με τις μεταρρυθμίσεις, οι κυβερνητικές πηγές διευκρίνισαν: «Θα συζητηθεί το περίγραμμα του νομοσχεδίου στο πλαίσιο της εισήγησης του πρωθυπουργού για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων, όχι όμως διάταξη προς διάταξη, καθώς μένει να οριστικοποιηθεί η τελική του μορφή, ενόψει των διαβουλεύσεων που είναι σε εξέλιξη».

Οι ίδιες πηγές διεμήνυαν επίσης σε σκληρούς τόνους ότι «αν δεν υπάρξει διαβεβαίωση για χαλάρωση από ΕΚΤ δεν παίρνουμε κανένα μέτρο. Δεν μπορούμε να κάνουμε βήμα στο κενό».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger