Δευτέρα 6 Απριλίου 2015

«Θηλιά» τα ξύλινα στέγαστρα για τους καταστηματάρχες της εστίασης


Δεκάλογο προτάσεων στο πλαίσιο της τροποποίησης της Κανονιστικής για τους Κοινόχρηστους χώρους κατέθεσαν οι καταστηματάρχες
Μέρος β’… για την Κανονιστική για την κατάληψη δημόσιων χώρων
Οικονομική… θηλιά συνιστούν για τους καταστηματάρχες εστίασης τα ξύλινα στέγαστρα που προβλέπει η νέα Κανονιστική του Δήμου Βόλου για την κατάληψη των κοινόχρηστων χώρων. Η ομοιομορφία στην ανάπτυξη των καταστημάτων στους εξωτερικούς χώρους είναι μεν ζητούμενο, περνά όμως από… ακριβά γούστα.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ
Το άρθρο 7 (παράγραφος 10) της νέας Κανονιστικής που πρόσφατα εγκρίθηκε από το δημοτικό συμβούλιο, έχει… τρελάνει τους καταστηματάρχες εστίασης. Καλούνται να κατασκευάσουν στέγαστρα για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στους εξωτερικούς χώρους «εξ ολοκλήρου από ξύλινο σκελετό καλής ποιότητας, μονοκλινούς επίπεδης μορφής, περασμένα με λάδι (χωρίς βερνίκι ή χρώμα). Η επικάλυψη των στεγάστρων θα γίνεται με ομοιόμορφες τέντες επίπεδες μονοκλινείς από πανί μονόχρωμο και στις δύο επιφάνειες άνευ σχεδίων, χρώματος ανοιχτού λευκού ή μπεζ αποκλειστικά».
Βάσει της Κανονιστικής οι καταστηματάρχες καλούνται να προσαρμοστούν μέσα σε τρία χρόνια.
Τι σημαίνει όμως οικονομικά και πρακτικά η πολυπόθητη ομοιομορφία για τους καταστηματάρχες; Για την κατασκευή ξύλινου στεγάστρου, απαιτείται ένα κόστος κατά μέσο όρο 400 ευρώ μόνο και μόνο για να βγει η άδεια από την Πολεοδομία. Επιπλέον 3.000 ευρώ εκτιμάται ότι θα κοστίσει η κατασκευή σε χώρο 25 τ.μ. και επιπλέον 1.500 ευρώ η τέντα που θα μπει από πάνω.
«Ιδίως συνάδελφοι που έβαλαν στα μαγαζιά τους τέντες πέρυσι και φέτος, έχουν… τρελαθεί. Δεν είναι δυνατόν σε εποχή οικονομικής κρίσης να κατασκευάσουν όλοι οι επαγγελματίες τέτοιες κατασκευές έστω και σε βάθος τριετίας», ανέφερε ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων του Συλλόγου Ιδιοκτητών Αναψυκτηρίων, Καφετεριών, Μπαρ και Εστίασης Μαγνησίας, Κώστας Μπίσδρας.

Οι προτάσεις
Στο πλαίσιο της τροποποίησης της Κανονιστικής, οι καταστηματάρχες εξακολουθούν να είναι σε ανοιχτή γραμμή με το Δήμο Βόλου. Παραθέτουν δεκάλογο προτάσεων, μεταξύ των οποίων και η πρόταση που αφορά στην προαιρετική ισχύ της κατασκευής ξύλινων στεγάστρων για οικονομικούς λόγους.
Επιπλέον ζητούν παράταση έως το 2016 της εφαρμογής του άρθρου που αφορά στα καταστήματα των πεζοδρόμων Αντωνοπούλου και Τοπάλη. Οπως είναι γνωστό, βάσει της Κανονιστικής, οι καταστηματάρχες στις δύο οδούς καλούνται να περιορίσουν την ανάπτυξη των τραπεζοκαθισμάτων στις προσόψεις των καταστημάτων τους αντί στο μέσο του πεζοδρόμου, με αποτέλεσμα να περιορίζεται σημαντικά ο εξωτερικός χώρος στον οποίο μπορούν να αναπτυχθούν.
Για τις οδούς Δημητριάδος, Ιάσονος, Αναλήψεως και Αγίου Δημητρίου, προτείνεται να επιτρέπεται κατά μήκος της πρόσοψης των καταστημάτων η ανάπτυξης μιας σειράς τύπου σταντ διαμέτρου 0,40 μ. χωρίς σκαμπό.
Για τον πεζόδρομο της Ερμού μπροστά από τον περίβολο του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου, προτείνεται και τρίτη σειρά τραπεζοκαθισμάτων δεδομένου ότι το πλάτος του πεζοδρόμου είναι 11,26 μέτρα.
Τέλος, οι καταστηματάρχες ζητούν να επιτρέπεται σε προσωρινές καλαίσθητες κατασκευές (ομπρέλες, τέντες) να μπορούν να στηρίζονται καθαρά για λόγους ασφαλείας με βίδες στο έδαφος, εύκολα αποσπώμενες και η βάση τους να είναι χωνευτή για να μην προκαλούνται ατυχήματα μετά την αφαίρεσή τους.

Στη Βιώσιμη Κινητικότητα
Μέρος των προτάσεών τους, καταθέτουν και υπόψη της επιτροπής βιώσιμης κινητικότητας.
Αναφέρονται στην παράνομη κυκλοφορία και στάθμευση μέσα σε κατά τ’ άλλα πεζοδρόμους, αυτοκινήτων και μοτοποδηλάτων και ζητούν να κλείσει με μπάρα ο πεζόδρομος της Δον Δαλεζίου και της Τάκη Οικονομάκη, στο σημείο της στη συμβολή των οδών Γαλλίας και Δον Δαλεζίου.
Απαγόρευση της εισόδου προτείνουν και από την πλευρά της οδού Αγίου Νικολάου στη συμβολή της με Γαλλίας.
Ζητούν επίσης τη δημιουργία σταθμών τροφοδοσίας στις οδούς Γκλαβάνη, Τάκη Οικονομάκη και 28ης Οκτωβρίου.
Προτείνουν την πεζοδρόμηση της Κροκίου στην περιοχή των Παλαιών. Πρόκειται για ένα κομμάτι του δρόμου μήκους μόλις 40 μέτρων για το οποίο υπάρχει απόφαση που δεν έχει εφαρμοστεί ήδη από το 2009!
Τέλος, ζητούν τη διαπλάτυνση των πεζοδρομίων σε Βόλο και ειδικά στη Ν. Ιωνία, όπου αυτό είναι εφικτό.

Μαγαζιά - δημόσια… ουρητήρια
Οι καταστηματάρχες ζητούν επίσης από το Δήμο Βόλου, να προχωρήσει στη δημιουργία δημόσιων τουαλετών στο κέντρο. «Τα μαγαζιά μας έχουν καταντήσει δημόσια ουρητήρια», διαμαρτύρονται.
Επισημαίνουν όμως την ανάγκη πλήρους και επαρκούς φωταγώγησης του παραλιακού μετώπου ιδίως στην περιοχή της Αργούς και του Πανεπιστημίου, συντήρηση και επισκευή των πεζοδρόμων και δημιουργία χώρων πρασίνου.
Ο κλάδος φθάνει να ζητήσει το αυτονόητο που όμως έχει γίνει ζητούμενο: μετά την τροποποίηση της Κανονιστικής, κλιμάκια του Δήμου Βόλου, να προχωρήσουν σε αυτοψία σε όλα τα καταστήματα για να ελέγξουν την τάξη και τη συμμόρφωση των επαγγελματιών και να επικρατήσει ισονομία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger