Τρίτη 7 Απριλίου 2015

Το ποσό της ενίσχυσης στα 50 ευρώ το στρέμμα για τα δαμάσκηνα Σκοπέλου Οι ενισχύσεις του 2015

Το ποσό της ενίσχυσης στα 50 ευρώ το στρέμμα για δαμάσκηνα Σκοπέλου, φασόλια και φάβα Σαντορίνης, αγκινάρα Τήνου και εσπεριδοειδή, στα 70 ευρώ το στρέμμα για το ντοματάκι Σαντορίνης και τους αμπελώνες, στα 60 ευρώ το στρέμμα για την πατάτα, στα 5 ευρώ το στρέμμα για το κριθάρι της Λήμνου και στα 14,5 ευρώ το στρέμμα για τους ελαιώνες καθορίζει σχετική απόφαση με συμπληρωματικά μέτρα για το πρόγραμμα στήριξης των μικρών νησιών του Αιγαίου, για το έτος 2015.

Η σχετική απόφαση, που υπογράφει ο αναπληρωτής υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Βαγγέλης Αποστόλου, καθορίζει ανά προϊόν το ποσό της ενίσχυσης, το συνολικό διατιθέμενο ποσό, την ελάχιστη καλλιεργούμενη έκταση ανά δικαιούχο και τον ελάχιστο αριθμό δέντρων.
Πιο αναλυτικά, ισχύουν τα εξής:   
Άρθρο 1
1. Η παρ. 3 του άρθρου 3 «Δαμάσκηνα Σκοπέλου» αντικαθίσταται ως ακολούθως: «3. Το ποσό της ενίσχυσης καθορίζεται μέχρι 500 ευρώ ανά εκτάριο, το δε συνολικό διατιθέμενο ποσό ενίσχυσης ανέρχεται σε 20.000 ευρώ, με ελάχιστη επιδοτούμενη έκταση ανά δικαιούχο τα 0,1 εκτάρια, με ελάχιστο αριθμό δένδρων ανά εκτάριο τα ογδόντα (80) και ελάχιστη έκταση ανά αγροτεμάχιο τα 0,05 εκτάρια».
2. Η παρ. 3 του άρθρου 4 «Φασόλια και βρώσιμο λαθούρι (φάβα)» αντικαθίσταται ως ακολούθως: «3. Το ποσό της ενίσχυσης καθορίζεται μέχρι 500 ευρώ ανά εκτάριο. Το συνολικό διατιθέμενο ποσό ενίσχυσης για τα ως άνω προϊόντα ανέρχεται σε 165.000 ευρώ».
3. Η παρ. 7 του άρθρου 5 «Αμπελοοινικός τομέας» αντικαθίσταται ως ακολούθως: «7. Το ποσό της ενίσχυσης καθορίζεται μέχρι 700 ευρώ ανά εκτάριο αμπελώνων ενώ το συνολικό διατιθέμενο ποσό ενίσχυσης ανέρχεται σε 2.000.000 ευρώ».
4. Η παρ. 3 του άρθρου 6 «Διατήρηση παραδοσιακών ελαιώνων» αντικαθίσταται ως ακολούθως: «3. Το ύψος της στρεμματικής ενίσχυσης ανά ελαιοκαλλιεργητή δύναται να ανέλθει στο ποσό των 145 ευρώ ανά εκτάριο, συνολικό ποσό της ανέρχεται σε 9.678.000 ευρώ, ενώ υπάρχει επιπλέον η δυνατότητα κρατικής ενίσχυσης ύψους μέχρι 547.000 ευρώ και μόνο εφόσον έχει εξαντληθεί το ποσό της κοινοτικής χρηματοδότησης».
5. Η παρ. 4 του άρθρου 7 «Γεώμηλα» ως αντικαθίσταται ακολούθως: «4. Το ποσό της ενίσχυσης καθορίζεται μέχρι 600 ευρώ ανά εκτάριο και το συνολικό κόστος του προγράμματος ανέρχεται σε 530.000 ευρώ ετησίως, ενώ η επιδοτούμενη καλλιεργούμενη έκταση, ανά δικαιούχο πρέπει να είναι τουλάχιστον 0,1 εκτάρια».
6. Η παρ. 3 του άρθρου 8 «Τοματάκι Σαντορίνης» αντικαθίσταται ως ακολούθως: «3. Το ποσό της ενίσχυσης καθορίζεται μέχρι 700 ευρώ ανά εκτάριο και το συνολικό κόστος του προγράμματος ανέρχεται σε 45.000 ευρώ ετησίως. Η επιδοτούμενη καλλιεργούμενη έκταση, ανά δικαιούχο, πρέπει να είναι τουλάχιστον 0,1 εκτάρια».
7. Η παρ. 3 του άρθρου 9 «Αγκινάρα Τήνου» αντικαθίσταται ως ακολούθως: «3. Το ποσό της ενίσχυσης καθορίζεται μέχρι 500 ευρώ ανά εκτάριο και το συνολικό κόστος του προγράμματος ανέρχεται σε 6.000 ευρώ ετησίως. Η επιδοτούμενη καλλιεργούμενη έκταση ανά δικαιούχο, πρέπει να είναι τουλάχιστον 0,1 εκτάρια».
8. Η παρ. 3 του άρθρου 10 «Εσπεριδοειδή» αντικαθίσταται ως ακολούθως: «3. Το ποσό της ενίσχυσης καθορίζεται μέχρι 500 ευρώ ανά εκτάριο και το συνολικό διατιθέμενο ποσό για τη στρεμματική ενίσχυση των καλλιεργειών εσπεριδοειδών ανέρχεται σε 300.000 ευρώ. Η επιδοτούμενη καλλιεργούμενη έκταση ανά δικαιούχο πρέπει να είναι τουλάχιστον 0,1 εκτάρια, με ελάχιστο αριθμό διακόσια (200) δένδρα ανά εκτάριο και η ελάχιστη έκταση κάθε αγροτεμαχίου πρέπει να είναι τουλάχιστον 0,05 εκτάρια».
9. Η παρ. 3 του άρθρου 12 «Κριθάρι Λήμνου» αντικαθίσταται ως ακολούθως: «3. Το ποσό της ενίσχυσης καθορίζεται μέχρι 50 ευρώ ανά εκτάριο, ενώ το συνολικό κόστος του προγράμματος ανέρχεται σε 350.000 ευρώ».
10. Στο άρθρο 15, προστίθενται παράγραφοι ως ακολούθως: «3. Ο καθορισμός της τιμής για κάθε προϊόν γίνεται με απόφαση του Προέδρου του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε., με βάση τα ανώτατα όρια δαπανών που ορίζονται στην παρούσα απόφαση και σύμφωνα με το εγκεκριμένο πρόγραμμα, σύμφωνα με τον Καν. (ΕΕ) 229/2013. 4. Σε περίπτωση που υπάρχει υποαπορρόφηση των προβλεπόμενων ποσών σε κάποιο μέτρο, δύναται να πραγματοποιείται τροποποίηση των ορίων έως +/− (συν/πλην) 20% του εγκεκριμένου προϋπολογισμού, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 32 του Καν.(ΕΕ)181/2014. 5. Στην περίπτωση που ο αριθμός των αιτήσεων υπερβεί το διατιθέμενο ποσό ενίσχυσης, εφαρμόζεται μείωση στη μοναδιαία τιμή ενίσχυσης, ώστε να καλυφθεί ο μέγιστος αριθμός των αιτούντων παραγωγών».
11. Μετά το άρθρο 15 προστίθεται άρθρο 15α, ως ακολούθως:
Άρθρο 15α
Χρηματοδότηση μελετών, έργων επίδειξης, ενεργειών κατάρτισης και μέτρων τεχνικής βοήθειας
1. Σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην παρ. 4 του άρθρου 18 του Καν. (ΕΕ) 229/2013 και του άρθρου 3 του Καν.(ΕΕ) 178/2014 στο πλαίσιο εφαρμογής του προγράμματος δύνανται να χρηματοδοτηθούν μελέτες, έργα επίδειξης, δράσεις κατάρτισης και μέτρα τεχνικής βοήθειας. Στα μέτρα αυτά εντάσσεται και η ετήσια έκθεση που προβλέπεται στο άρθρο 20 του Καν. (ΕΕ) 229/2013 και περιλαμβάνει τα αναφερόμενα στο άρθρο 31 του καν. (ΕΕ) 181/2014.
2. Η σύνταξη της ετήσιας έκθεσης της παρ. 1 ανατίθεται σε ειδικούς τεχνικούς συμβούλους μελετητές, η ανάδειξη των οποίων θα γίνεται μέσα από τη διενέργεια διαγωνισμού, σύμφωνα με τα όσα ορίζονται στην ενωσιακή και εθνική νομοθεσία.
3. Για τη διενέργεια της πληρωμής των ανωτέρω δράσεων, η αρμόδια για την παραλαβή τους Διεύθυνση Μεταποίησης και Ποιοτικού Ελέγχου Τροφίμων Φυτικής Παραγωγής του Υ.Π.Α.Π.Ε.Ν. υποβάλει στον ΟΠΕΚΕΠΕ «Φάκελο Πληρωμής», μετά την ολοκλήρωση της παραλαβής του έργου. Ο «Φάκελος Πληρωμής» θα πρέπει να περιλαμβάνει τα παρακάτω:
α) Αίτηση Πληρωμής Δικαιούχου.
β) Εφόσον πρόκειται για την πρώτη πληρωμή του Δικαιούχου/Αναδόχου από τον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε., Αίτηση Εγγραφής του Δικαιούχου/Αναδόχου στο Μητρώο του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.
γ) Λίστα Διοικητικού Ελέγχου / check list.
δ) Απόφαση σύστασης της επιτροπής παραλαβής του έργου.
ε) Πρακτικό Παραλαβής του έργου από την αρμόδια επιτροπή.
στ) Τα παραδοτέα του έργου.
4. Η αναγνώριση και εκκαθάριση της δαπάνης πραγματοποιείται από τη Διεύθυνση Μεταποίησης και Ποιοτικού Ελέγχου Τροφίμων Φυτικής Παραγωγής και η έγκριση της διενεργείται από την αρμόδια διεύθυνση του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε..
Κατά τα λοιπά ισχύει η τροποποιούμενη απόφασή μας.

Άρθρο 2
Έναρξη ισχύος
Η παρούσα απόφαση ισχύει από τη δημοσίευσή της για τη χορήγηση ενισχύσεων από το οικονομικό έτος 2015.

Βρείτε εδώ ολόκληρη τη σχετική απόφαση με τα: Συμπληρωματικά μέτρα ενισχύσεων για τα μικρά νησιά του Αιγαίου.pdf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger