Σάββατο 14 Μαρτίου 2015

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΑΘΕΣΙΜΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ - ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ Βαθαίνει τον εσωτερικό δανεισμό με «υποσχέσεις» - κενό γράμμα Η πείρα του PSI και η ίδια η τροπολογία επιβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει καμία εξασφάλιση των χρημάτων που ανήκουν στους ασφαλισμένους

Επιμένει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στην προσπάθειά της «να βάλει στο χέρι» τα όποια ταμειακά διαθέσιμα έχουν απομείνει σε ασφαλιστικά ταμεία και άλλους δημόσιους οργανισμούς και για το λόγο αυτό κατέθεσε σχετική τροπολογία στο νομοσχέδιο «Για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης». Με αυτό τον τρόπο, επιδιώκει να ξεπεράσει τις αντιρρήσεις που έχουν διατυπωθεί από διοικήσεις ταμείων για τη μετατροπή του ρευστού τους σε κρατικά repos και να εξασφαλίσει την αναγκαία ρευστότητα του Δημοσίου στις παρούσες συνθήκες.
Σε κάθε περίπτωση και η κίνηση αυτή είναι άλλη μια μορφή εσωτερικού δανεισμού, που φορτώνεται βεβαίως αποκλειστικά στην πλάτη του λαού. Σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, το σύνολο των ταμειακών διαθεσίμων που επιβουλεύεται η κυβέρνηση ανέρχεται στο ποσό των 8,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,5 δισ. ευρώ είναι ρευστό που διαθέτουν τα ασφαλιστικά ταμεία.

Συγκεκριμένα, η τροπολογία που κατατέθηκε χτες από το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει πως «τα κεφάλαια που κατατίθενται από τα ΝΠΔΔ και τα ασφαλιστικά ταμεία στην Τράπεζα της Ελλάδος σε λογαριασμούς ταμειακής διαχείρισης δύνανται να επενδύονται στο σύνολό τους σε συμβάσεις αγοράς ή πώλησης τίτλων του Ελληνικού Δημοσίου με σύμφωνα επαναπώλησης / επαναγοράς με αντισυμβαλλόμενο το Ελληνικό Δημόσιο (repos, reverse repos, buy/sell back, sell/buy/back).
Σε περίπτωση κεφαλαιακών ζημιών των ΝΠΔΔ και ΑΦ από την για οποιονδήποτε λόγο μη προσήκουσα και ιδίως μη έγκαιρη ή μη ολοσχερή εκπλήρωση των υποχρεώσεων του Ελληνικού Δημοσίου ως αντισυμβαλλομένου σε συμβάσεις αγοράς ή πώλησης με σύμφωνα επαναγοράς, το ΝΠΔΔ ή ο ασφαλιστικός φορέας που υπέστη τη ζημία έχει απευθείας αξίωση αποζημίωσης κατά του Ελληνικού Δημοσίου».
Γίνεται, βέβαια, φανερό ότι η διατύπωση που περί «αξίωσης αποζημίωσης» σε καμιά περίπτωση δεν κατοχυρώνει τα ταμεία και τους άλλους οργανισμούς, ούτε στο ότι θα πάρουν πίσω τα χρήματά τους, ούτε στο ότι θα τα λάβουν έγκαιρα όταν θα τα έχουν ανάγκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger