Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015

Τσουχτερά πρόστιμα στη Σκιάθο


Στόχος η προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας
Τι προβλέπει ο νέος κανονισμός καθαριότητας που ψηφίστηκε ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο
Τσουχτερά πρόστιμα που φτάνουν μέχρι τα 500 ευρώ προβλέπονται στο νέο κανονισμό καθαριότητας του Δήμου Σκιάθου, που επικυρώθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Σκιάθου, στη συνεδρίαση της 11ης Μαρτίου.

Τα συγκεκριμένα πρόστιμα θα επιβάλλονται στους παραβάτες, όταν ρυπαίνουν μνημεία, αγάλματα, τοίχους, πάρκα, παιδικές χαρές, χώρους πρασίνου είτε εγκαταλείπουν τα οχήματά τους είτε πραγματοποιούν παράνομη αφισοκόλληση εντός και εκτός σχεδίου πόλης. Παράλληλα, πρόστιμο ύψους 500 ευρώ θα επιβάλλεται σε περιπτώσεις εγκατάλειψης μπαζών - άχρηστων υλικών από κατεδαφίσεις, εκσκαφές κλπ και ρύπανση πεζοδρομίων ή δρόμων με χώματα, λάδια κλπ. ή ακόμα και όταν απορρίπτονται σε κάδους.
Παράλληλα θα επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 250 ευρώ για κάθε εγκαταλελειμμένη μοτοσικλέτα ή μοτοποδήλατα κάθε τύπου και κυβισμού, ενώ η πλημμελής εναπόθεση και αποθήκευση εμπορευμάτων και οικοδομικών υλικών, επισύρει πρόστιμο 200 ευρώ για τους παραβάτες.
Σειρά μέτρων έχουν ληφθεί παράλληλα, προκειμένου να προστατευτεί η δημόσια υγεία και στο πλαίσιο αυτό, θα επιβάλλεται πρόστιμο 150 ευρώ σε όποιον μετακινεί τον κάδο απορριμμάτων από το προκαθορισμένο σημείο, εναποθέτει σακούλες έξω από τους κάδους είτε τοποθετεί χύμα σκουπίδια εκτός των κάδων.
Ανάλογα πρόστιμα θα επιβάλλονται, αντίστοιχα, σε όσους εναποθέτουν σκουπίδια έξω από ξένες ιδιοκτησίες, ή ρίχνουν ακάθαρτα νερά, σαπουνόνερα ή λασπόνερα στο δίκτυο ομβρίων και σε δημοτικούς κοινόχρηστους χώρους, όπως παιδικές χαρές, αλσύλλια, δημ. ακίνητα κλπ, καθώς επίσης και σε όσους τοποθετούν απορρίμματα στους ειδικούς κάδους διαλογής ανακύκλωσης υλικών.
Σε περίπτωση υποτροπής εντός της ίδιας χρονιάς, το εκάστοτε πρόστιμο αυξάνεται κατά 50% ενώ τα ποσά των προστίμων ενδέχεται να αναπροσαρμοστούν με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, μετά από εισήγηση της Οικονομικής Επιτροπής.
Ο νέος κανονισμός καθαριότητας του Δήμου Σκιάθου κοινοποιήθηκε στους κατοίκους του νησιού, με σχετικά ανακοίνωση που εξέδωσε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος.
Βασικό ζητούμενο είναι για τη δημοτική αρχή του νησιού η συνδρομή των κατοίκων του νησιού, προκειμένου να «ζούμε σε ένα καθαρότερο τόπο, σεβόμενοι το περιβάλλον αλλά και τις τσέπες μας, δημιουργώντας παράλληλα στους επισκέπτες του νησιού μια εικόνα αντάξια του πολιτισμού μας» όπως επισημαίνεται στην ενημερωτική ανακοίνωση που εξέδωσε ο αντιδήμαρχος καθαριότητας και περιβάλλοντος Κωνσταντίνος Γιαννίτσης.
Τέλος, όπως υπογραμμίζει ο ίδιος «επιθυμούμε ο Κανονισμός αυτός να συμβάλει θετικά στην αδιάκοπη προσπάθειά μας, ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση στον τομέα της καθαριότητας, η όποια ως έχει σε καμία περίπτωση δεν μας τιμά. Παράλληλος στόχος μας είναι να καταφέρουμε, επιτέλους, μία ουσιαστική μείωση των Τελών Καθαριότητας. Ωστόσο, χωρίς τη δική σας βοήθεια πολύ λίγα μπορούμε να πετύχουμε. Ολοι μαζί όμως μπορούμε να καταφέρουμε τα μέγιστα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger