Τρίτη 24 Μαρτίου 2015

Ξεχάστε τα καταδυτικά πάρκα

alt
«Ξεχάστε τα καταδυτικά πάρκα. Οχι 16, ούτε ένα δεν θα δημιουργηθεί στον Παγασητικό», διαμηνύουν οι παράκτιοι αλιείς οι οποίοι εξετάζουν παράσταση διαμαρτυρίας, στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας.
Παράλληλα στέλνουν μήνυμα στους Δήμους Νοτίου Πηλίου και Αλμυρού να μην προχωρήσουν ερήμην των τοπικών κοινωνιών και των επαγγελματιών αλιείας στην εφαρμογή του προγράμματος που ιδιωτικοποιεί, όπως τονίζουν, τις θάλασσες και τον αιγιαλό και στέλνει στην ανεργία χιλιάδες επαγγελματίες στη Μαγνησία.

«Καταστρέφουν έναν κλάδο με 1.000 σκάφη στη Μαγνησία εκ των οποίων τα 300 περίπου δραστηριοποιούνται στον Παγασητικό. Είμαστε αντίθετοι σε κάθε ενέργεια που μας θέτει στο περιθώριο της οικονομίας για να αποδώσει, χωρίς μελέτες βιωσιμότητας και επιπτώσεων σε άλλους τομείς, 16 σημεία στον Παγασητικό για να δημιουργηθούν καταδυτικά και υποβρύχια αρχαιολογικά πάρκα. Να το ξεχάσουν. Καταδυτικά πάρκα δεν θα δημιουργηθούν στον Παγασητικό κι αν δημιουργηθούν, δεν θα λειτουργήσουν, τονίζουν η Πρόεδρος του Αλιευτικού Συλλόγου Νοτίου Πηλίου κα Ασπασία Λάντζου και ο Πρόεδρος του αντίστοιχου Συλλόγου του Βόλου κ. Χρ. Ξηραδάκης.
Οι επαγγελματίες αλιείς είναι ενοχλημένοι και από την πρακτική που ακολουθούν οι φορείς για να τους φέρουν αντιμέτωπους με άλλες επαγγελματικές ομάδες.
«Ο Δήμαρχος Νοτίου Πηλίου κ. Νκ. Φορτούνας, στη λαϊκή συνέλευση στο Τρίκερι, μπροστά σε δεκάδες διαμαρτυρόμενους αλιείς και προκειμένου να καταπραΰνει τις αντιδράσεις, δήλωσε πως δεν θα προχωρήσει το έργο αν δεν υπάρχει η συναίνεση των επαγγελματιών αλιέων και τους κάλεσε σε διαβούλευση ώστε να βρεθεί η καλύτερη λύση. Στη σύσκεψη όμως που έγινε την περασμένη Παρασκευή στην έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, με την Αντιπεριφερειάρχη κα Δωροθέα Κολυνδρίνη, είδαμε έναν διαφορετικό Φορτούνα να ανακοινώνει ότι το έργο θα προχωρήσει».
Επίσης, αναφέρει η κα Ασπασία Λάντζου, ο κ. Φορτούνας μας ενημέρωσε ότι εκδηλώθηκε από τον Πλατανιά ενδιαφέρον να δημιουργηθεί εκεί το καταδυτικό πάρκο Νοτίου Πηλίου. Το ψάξαμε το θέμα γιατί μας φάνηκε περίεργο και ανακαλύψαμε πως το ενδιαφέρον, σε μικρότερη έκταση από εκείνη που μας παρουσίαζε ο κ. Φορτούνας, είχε εκδηλωθεί από μερικούς ξενοδόχους. Ο κόσμος είναι ανημέρωτος κι ένας ξενοδόχος, όταν του παρουσιάσουν ένα πρόγραμμα για την αύξηση της πελατείας του, θα ενδιαφερθεί. Οταν όμως και οι ίδιοι οι ξενοδόχοι αντιλαμβάνονται τις συνέπειες που θα έχει στην περιοχή η λειτουργία καταδυτικού πάρκου, φαίνονται επιφυλακτικοί.
Ας σταματήσουν να στρέφουν τη μια επαγγελματική ομάδα σε βάρος της άλλης για να την πιέσουν ή να δημιουργούν συνθήκες δήθεν ανάπτυξης στις περιοχές που θα λειτουργούν τα καταδυτικά πάρκα.
Είναι γνωστές οι πρακτικές, γνωστά και τα αποτελέσματα των αναπτυξιακών στρατηγικών που δήθεν έχουν αναπτύξει. Καταδυτικός τουρισμός στον Παγασητικό δεν θα υπάρχει. Ας το καταλάβουν», επισημαίνει η κα Λάντζου.
Παράσταση διαμαρτυρίας στο Περιφερειακό Συμβούλιο
Οι επαγγελματίες παράκτιοι αλιείς, από Ν. Πήλιο, Βόλο και Αλμυρό, με τη συμπαράσταση και της μέσης αλιείας, θα κλιμακώσουν τις αντιδράσεις τους, όσο οι φορείς του έργου δηλώνουν αποφασισμένοι να προχωρήσουν, με κάθε κόστος, ακόμη και μέσα από ιδιώτες, τα καταδυτικά πάρκα.
«Δεν θα το κάνουμε εδώ Σκουργιές, καταλήγει ο κ. Χρ. Ξηραδάκης. Δεν θα επιτρέψουμε να φτάσουμε σε τέτοιο σημείο. Ενημερώνουμε τους βουλευτές και τους περιφερειακούς συμβούλους και θα παρουσιάσουμε τις θέσεις μας στο Περιφερειακό Συμβούλιο».
Ταχυδρόμος(Αντώνης Φωκίδης)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger