Δευτέρα 9 Μαρτίου 2015

ΤΑ ΙΔΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΙΔΙΑ ΧΑΛΙΑ

Ενώ οι πολιτικοί μας έχουν «αφοσιωθεί» στις επαφές με τους Ευρωπαίους τοκογλύφους, και ενώ παρακολουθούν όλοι τι γίνεται «ΕΞΩ» από την Ελλάδα, «ΜΕΣΑ», συνεχίζεται για κάποιους ανθρώπους ο γνωστός και μη εξαιρετέος ΓΟΛΓΟΘΑΣ….
Μιλώ για ΟΛΑ τα άτομα με αναπηρίες, ΟΛΑ τα άτομα που ταλαιπωρούνται από ΧΡΟΝΙΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ, από την ΑΝΑΜΟΝΗ για ΚΕΠΑ , από την ΑΝΑΜΟΝΗ των ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ, από την ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ, από τις ΤΑΚΤΙΚΕΣ ΣΦΑΞΙΜΑΤΟΣ και τις ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ, από την ΑΓΝΟΙΑ ΠΟΛΛΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΟΥΣ, από ΤΙΣ «ΛΙΣΤΕΣ» ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΟΣΟΣΤΩΝ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ, ΑΠΟ……

ΟΛΕΣ τις ΑΠΑΝΘΡΩΠΕΣ ΕΦΕΥΡΕΣΕΙΣ που βρήκαν υπουργοί, υφυπουργοί ΓΡΑΦΙΑΔΕΣ και άλλοι, προκειμένου να μεγαλώσουν την ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ των ασθενών, αλλά και να ΜΕΙΩΣΟΥΝ τους δικαιούχους των όποιων παροχών….
ΧΘΕΣ είχα επικοινωνία με ασθενή που πέρασε από ΚΕΠΑ, ο οποίος μου κατήγγειλε πως ενώ είχε προσκομίσει κανονικότατα ΟΛΑ τα δικαιολογητικά, ΟΛΕΣ τις εξετάσεις (Μαγνητικές Τομογραφίες κλπ), ΚΑΝΕΙΣ από την επιτροπή δεν έκανε τον κόπο να δει τους μαγνήτες, να δει τα υπόλοιπα, και τον «εξέτασαν» με το «παραδοσιακό» νευρολογικό σφυράκι, αλλά και τον «βοήθησαν» (ευγενικός χαρακτηρισμός) να κινήσει τα άκρα του τη στιγμή που είχε πρόβλημα αλλά και φρυχτούς πόνους.
Το έχω γράψει πολλές φορές, πως σε ορισμένες περιπτώσεις, πολλές (όχι όλες ευτυχώς) επιτροπές των ΚΕΠΑ λειτουργούν κατά ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ και ΚΟΜΠΟΓΙΑΝΝΙΤΙΚΟ ΤΡΟΠΟ εκτελώντας ΠΙΣΤΑ τις εντολές για ΚΑΡΑΤΟΜΗΣΗ των ασθενών.
Και κάτι ακόμα, για να μη το ξεχάσω..
Από καταγγελίες ατόμων με αναπηρίες προκύπτει πως η «περιβόητη λίστα των μη αναστρέψιμων παθήσεων», για την οποία οι πρώην «καμάρωναν» αντί να ντρέπονται, ΔΕΝ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ σε πάρα πολλές περιπτώσεις.
Διάβασα μια επιστολή του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ και Βουλευτή Μεσσηνίας κυρίου Θανάση Πετράκου προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Δημήτρη Στρατούλη, στην οποία δυστυχώς υπάρχουν ΠΟΛΛΕΣ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ στα όσα αναφέρει…
«κ. Υπουργέ
Οι μνημονιακές πολιτικές που εφαρμόστηκαν τα προηγούμενα χρόνια είχαν ως αποτέλεσμα την τεράστια περικοπή των κοινωνικών δαπανών και οδήγησαν στη διάλυση του κοινωνικού κράτους. Μια ευάλωτη κοινωνική ομάδα που υπέστη τα αποτελέσματα των απάνθρωπων μνημονιακών πολιτικών ήταν η ομάδα των ατόμων με αναπηρία.
Από πολλές καταγγελίες πολιτών με αναπηρία διαπιστώνεται ότι στα χρόνια των μνημονιακών πολιτικών οι πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες επιτροπές συστηματικά μείωναν τα ποσοστά αναπηρίας ακόμα και σε περιπτώσεις με αναπηρία μη αναστρέψιμη. Τα μειωμένα ποσοστά έχουν ως αποτέλεσμα την ακύρωση του επιδόματος ή της αναπηρικής σύνταξης καθώς και άλλων παροχών όπως πρόσβαση στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ, απαλλαγή ΕΝΦΙΑ όταν αυτός υπήρχε και παροχή δελτίου δωρεάν μετακινήσεων.
Με συστηματικό τρόπο αποθάρρυναν και απομάκρυναν τους δικαιούχους από την διαδικασία των επιτροπών αφού ο χρόνος αναμονής ήταν υπερβολικός ενώ ίσχυε η διακοπή του επιδόματος. Επιπλέον η ταλαιπωρία για την συγκέντρωση νέων ιατρικών γνωματεύσεων και πιστοποιητικών καθώς και η οικονομική επιβάρυνση για συμμετοχή σε κάθε επιτροπή λειτουργούσαν αποτρεπτικά για τη συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία. Πάνω απ’ όλα όμως υπήρχε ο φόβος ότι σίγουρα θα μειωθούν τα ποσοστά αναπηρίας και έτσι οι πολίτες με αναπηρία δεν ξεκινούσαν τη διαδικασία να περάσουν από τις επιτροπές.
Είναι λοιπόν αναγκαίο να υπάρξει άμεσα πολιτική πρωτοβουλία ώστε να σταματήσει ο ευτελισμός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και των θεσμών. Μια από τις πλευρές της ανθρωπιστικής κρίσης που καλείτε να αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση είναι η εύρυθμη και αξιοκρατική λειτουργία των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ). Προκειμένου να γίνει αυτό απαιτείται:
Κατάργηση της οικονομικής συμμετοχής που απαιτείται από τους ανασφάλιστους για κατάθεση αίτησης στις πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες επιτροπές των ΚΕΠΑ.
Δικαιολόγηση της γνωμάτευσης από τους γιατρούς για το πόρισμα των ποσοστών των επιτροπών.
Δικαίωμα αναδρομικής παροχής της αναπηρικής σύνταξης ή του επιδόματος από την ημέρα διακοπής στους δικαιούχους.
Μείωση της χρονικής διάρκειας αναμονής για επανεξέταση.
Δυνατότητα υποβολής αίτησης επανεξέτασης πριν τη λήξη του διαστήματος παροχής του επιδόματος ώστε να μην υπάρχει διακοπή της επιδότησης ή της αναπηρικής σύνταξης.
Να μην επανεξετάζονται οι μη αναστρέψιμες αναπηρίες.
Είναι τουλάχιστον παράδοξο να ζητείτε, από ανθρώπους που έχουν ανάγκη επιδόματος, να καταβάλλουν χρήματα για να περάσουν από επιτροπή ώστε να επιδοτηθούν!
Με εκτίμηση
Θανάσης Πετράκος»
Αναρωτιέμαι για ΠΟΙΟΥΣ «θεσμούς» κάνει λόγο.
Σχετικά επίσης με το «μείωναν» τα ποσοστά, θα επισημάνω πως ο «χρόνος» είναι άκυρος, μια και η «μείωση» συνεχίζεται τόσο από πρωτοβάθμιες, όσο και δευτεροβάθμιες επιτροπές, αλλά και από παρεμβάσεις διευθυντών.
Επίσης, σχετικά με τις «λίστες», φαίνεται πως ο κύριος Πετράκος ΔΕΝ έχει ενημερωθεί.
Συνέλληνες, είναι ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ αυτά που συμβαίνουν στο χώρο της υγείας και έχουν να κάνουν με ασθενείς με χρόνιες παθήσεις και αναπηρίες.
ΔΥΣΤΥΧΩΣ, οι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ τακτικές συνεχίζονται, και μέχρι στιγμής, δε φαίνεται κανένα «φως» στο βάθος του τούνελ.
Ακόμα, όλοι εκείνοι που πάσχουν ΤΙΜΩΡΟΥΝΤΑΙ από το κράτος και την κοινωνία, η οποία άλλωστε ήταν πάντα ΑΔΙΑΦΟΡΗ απέναντι στις ευαίσθητες ομάδες ανθρώπων.


Βασίλης Τσούγκαρης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger