Σάββατο 7 Μαρτίου 2015

ΣΚΟΠΕΛΟΣ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΕ ΤΕΛΩΝΟΦΥΛΑΚΑ Τον χτύπησαν και τον έριξαν Στην θάλασσαν.

ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΕ ΤΕΛΩΝΟΦΥΛΑΚΑ
Ενδιαφέρουσα και η παρακάτω περίπτωση λαθρεμπόρων στα 1905 στη Σκόπελο που δεν δίστασαν να χειροδικήσουν κατά του τελωνοφύλακα, όταν αυτός επιχείρησε έλεγχο στο σκάφος τους. Συχνά απαντώνται ΄τέτοια περιστατικά βίας ή ακόμη και συμπλοκές με πυροβολισμούς και θύματα, ανάμεσα στους λαθρεμπόρους και τα διωκτικά αποσπάσματα .
Να τι συνέβη στη Σκόπελο:

«Επίθεσις λαθρεμπόρων κατά τελώνου . Τον εκτύπησαν και τον έρριξαν εις την θάλασσαν.
Ένα γεγονός αρκετά ενδεικτικόν της εκ του ακαταδίωκτου προελθούσης θρασύτητος των λαθρεμπόρων καταγγέλει ο τελώνης Σκοπέλου προς τας ενταύθα αρχάς . Είχε πληροφορηθεί ότι εν πλοιάριον ανήκον εις τον Δ. Ψαριανόν κατέπλευσεν εις την παραλίαν με λαθρεμπορικά είδη ζακχάρεως , καφέ και πυρείων . Αμέσως σπεύδει εις την παραλίαν και εισέρχεται εις το πλοίον δια να κατάσχη τα είδη ταύτα. Αλλ’ εκεί μόλις εισελθών υφίσταται επίθεσιν εκ μέρους των ναυτών του πλοίου οι οποίοι αφού τον έδειραν ποικιλοτρόπως  , τον εκακοποίησαν , τον έρριψαν εις την θάλασσαν και απέπλευσαν προς άγνωστον διεύθυνσιν. Μετά πολλήν ώραν ο κ. Τελώνης κατώρθωσε  να εξέλθη εις την ξηράν και προέβη εις τας κατάλληλα μέτρα προς καταδίωξιν των λαθρεμπόρων». (Θεσσαλία 12/8/1905)
Πράγματι κατά περιόδους παρουσιάζεται έξαρση του φαινομένου της λαθρεμπορίας που προέρχονταν από την ελλιπή αστυνόμευση και την αδυναμία αποτελεσματικής δίωξης ελλείψει μέσων (ταχύπλοων σκαφών ,επάνδρωση αποσπασμάτων κλπ) όπως επισημαίνεται σε διάφορα δημοσιεύματα . Το κράτος συχνά φαίνονταν αδύναμο να αντιμετωπίσει με επιτυχία και να περιορίσει σημαντικά κάθε μορφή λαθρεμπορίου.
 ΚΑΡΤΑΠΑΝΗΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΟΥ ~ ΜΕ ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΕΣ ΟΥΣΙΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger