Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015

Φακές σούπα όπως κάνουμε στη Σκόπελο.

Φακές σούπα
Ένα από τα πιο αγαπημένα όσπρια, οι φακές, ειδικά στις νηστείες, τρώγονται μία φορά την εβδομάδα καθώς έχουν μεγάλη θρεπτική αξία.  Στα πλεονεκτήματά τους υπολογίστε επίσης ότι βράζουν εύκολα ενώ δεν χρειάζεται να μουλιάσουν σε νερό από το προηγούμενο βράδυ όπως τα φασόλια ή τα ρεβίθια.
Υλικά
500 γρ φακές
3 ξερά κρεμμύδια
4 σκελίδες σκόρδο
2-3 ώριμες ντομάτες
1 φλ ελαιόλαδο
3 φύλλα δάφνης
¼ κ.τ.γλ ξερή ρίγανη
1 κ.τ.σ. αλάτι, πιπέρι
3 κ.τ.σ. ξύδι
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε καλά τις φακές από πετραδάκια ή χαλασμένους σπόρους, τις ξεπλένουμε για να φύγει η σκόνη και τις ρίχνουμε σε κατσαρόλα με κρύο νερό να τις σκεπάζει. Βράζουμε για πέντε λεπτά και σουρώνουμε.
Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το λάδι, σοτάρουμε τις σκελίδες του σκόρδου ολόκληρες ή κομμένες στη μέση αν είναι μεγάλες, και το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, μέχρι να γίνουν διάφανα. Προσθέτουμε τις φακές, τις ντομάτες ξεφλουδισμένες και λιωμένες στο μούλτι, τη δάφνη, και κρύο νερό να τις σκεπάζει. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να σιγοβράσουν σε χαμηλή φωτιά για περίπου μισή ώρα. Τέλος προσθέτουμε τη ρίγανη, το αλατοπίπερο και το ξύδι και αφήνουμε να βράσουν για μισή ώρα ακόμη μέχρι να χυλώσουν ανακατεύοντας κατά διαστήματα με ξύλινη κουτάλα για να μην κολλήσουν.
Σερβίρισμα
Σερβίρουμε τις φακές χλιαρές με φρυγανισμένο χωριάτικο ψωμί και μια πράσινη σαλάτα. Βάζουμε στο τραπέζι λάδι και ξύδι για να προσθέσει κανείς όσο θέλει. Προαιρετικά, τις συνοδεύουμε με αλίπαστα ή καπνιστά ψάρια ή με ψητό χωριάτικο λουκάνικο. Πίνουμε μια καλή ρετσίνα.
Τιπς
∙      Μπορούμε να νεροβράσουμε τις φακές μαζί με όλα τα υλικά χωρίς να σοτάρουμε σκόρδο και κρεμμύδι και να προσθέσουμε το λάδι στο τέλος ωμό (βάζει ο καθένας όσο θέλει στο πιάτο του). Ετσι, είναι πιο υγιεινές καθώς το ελαιόλαδο δεν ζεσταίνεται και διατηρεί όλα τα ωφέλιμα συστατικά μου.
∙      Αν τις θέλουμε πιο κόκκινες, προσθέτουμε 1-2 κ.τ.σ. πελτέ ντομάτας διαλυμένο σε ένα φλιτζάνι ζεστό νερό.
∙      Με τις φακές ταιριάζουν επίσης καρότα, πράσα και πιπεριές που μπορούμε να ψιλοκόψουμε και να σοτάρουμε μαζί με το κρεμμύδι. Επίσης λίγο πριν τις κατεβάσουμε από τη φωτιά μπορούμε να προσθέσουμε και 2-3 δαμάσκηνα ψιλοκομμένα, όπως κάνουν στη Σκόπελο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger