Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ Στόχος να εισπραχτούν τα χαράτσια των μνημονίων


Με συνοπτικές διαδικασίες, όπως προβλέπει η διαδικασία του «κατεπείγοντος» και με στόχο να εισπραχθούν από τις εργατικές - λαϊκές οικογένειες τα αβάσταχτα χαράτσια που έχουν επιβληθεί στη «μνημονιακή περίοδο», ψηφίστηκε χτες στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές Επιτροπές το κυβερνητικό νομοσχέδιο για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και εισάγεται σήμερα στην Ολομέλεια. Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε με τις ψήφους των κομμάτων της συγκυβέρνησης, της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΧΑ. Το Ποτάμι ψήφισε «παρών».Από το ΚΚΕ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, επισήμανε ότι «είναι φανερό ότι το νομοσχέδιο δεν είναι κάτι καινούργιο, πατάει στην προηγούμενη ρύθμιση που είχε φέρει η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ με κάτι μικροαλλαγές. Δηλαδή περί "όνου σκιάς" η όλη υπόθεση. Εμείς είχαμε καταψηφίσει την προηγούμενη ρύθμιση γιατί είπαμε ότι όχι μόνο δεν ανακουφίζει τα λαϊκά
νοικοκυριά, αλλά αποσκοπεί στην αύξηση των εσόδων». Από την άποψη αυτή σημείωσε: «Εμείς δεν θα ψηφίσουμε. Τι μορφή θα πάρει η αρνητική μας ψήφος θα εξαρτηθεί από το τι θα γίνει στη διάρκεια της συζήτησης που θα αναπτυχθεί και επί της αρχής και στην Ολομέλεια».
Στόχος να γεμίσουν τα ταμεία του αστικού κράτους
Η φιλοσοφία του νομοσχεδίου είναι ότι όπως και να έχει η αρχική οφειλή από φόρους και χαράτσια θα καταβληθεί στο ακέραιο, ενώ όσες περισσότερες δόσεις καθοριστούν τόσο μεγαλύτερο θα είναι το ποσοστό των προσαυξήσεων που θα πρέπει να πληρωθεί.
Σε ό,τι αφορά συγκεκριμένα τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, προβλέπεται ότι η ελάχιστη μηνιαία δόση διαμορφώνεται στα 20 ευρώ από 50. Με προκαταβολή ποσού βασικής οφειλής τουλάχιστον ίσο με το δεκαπλάσιο της ελάχιστης δόσης (δηλ. τουλάχιστον 200 ευρώ), μέχρι τις 27/4/2015, θα χορηγείται ισόποση απαλλαγή επί των συνολικών προσαυξήσεων και τόκων. Σε περίπτωση εφάπαξ πληρωμής προβλέπεται η διαγραφή του συνόλου των τόκων και των προσαυξήσεων. Είναι σαφές ότι η διάταξη αυτή αφορά αυτούς που έχουν να πληρώσουν και όχι τα φτωχά λαϊκά νοικοκυριά.


Για πληρωμές από 2 μέχρι 100 μηνιαίες δόσεις παρέχονται «εκπτώσεις» επί των προσαυξήσεων και των τόκων, κλιμακούμενες αντιστρόφως ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων, από 90% έως 30%. Η προθεσμία υπαγωγής στη ρύθμιση αυτή λήγει στις 26/5/2015.Οι όποιες ρυθμίσεις χάνονται, οπότε και καταβάλλεται υποχρεωτικά το υπόλοιπο της οφειλής, όταν ο οφειλέτης δεν καταβάλει δύο συνεχόμενες μηνιαίες δόσεις, δεν υποβάλει τις προβλεπόμενες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και του ΦΠΑ, καθ' όλο το διάστημα της ρύθμισης των οφειλών.
Επιπρόσθετα το νομοσχέδιο περιέχει διάταξη (συγκεκριμένα το άρθρο 24, του οποίου το ΚΚΕ απαίτησε την απόσυρση), η οποία προβλέπει ότι καταργείται η εταιρεία του δημοσίου «Παράκτιο Μέτωπο», και ότι η «Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου ΑΕ» (ΕΤΑΔΑΕ) απορροφάται από άλλο φορέα που θα συσταθεί στη συνέχεια. Να σημειωθεί ότι η αρχική διατύπωση του άρθρου προέβλεπε ότι η ΕΤΑΔΑΕ θα απορροφηθεί από το ΤΑΙΠΕΔ, κάτι που στη συνέχεια τροποποιήθηκε, με αυτόν τον ασαφή τρόπο, μετά και τις αντιδράσεις όλων των κομμάτων.
Η αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Ν. Βαλαβάνη έκανε σαφές ότι «έχω πει ότι η υπόθεση των 100 δόσεων κρατάει την βασική φιλοσοφία της ρύθμισης των 100 δόσεων της προηγούμενης κυβέρνησης απελευθερώνοντάς την. Η μεγάλη διαφορά είναι αυτό ότι για τον α ή β λόγο, δεν θέλατε, δε σας επέτρεψαν να ολοκληρώσετε τη ρύθμιση και αυτή έμεινε μισή με πάρα πολλές δικλείδες ασφαλείας. Αυτό προσπαθήσαμε να απελευθερώσουμε».
«Κουρεύουν» πρόστιμα και οφειλές μεγαλοεπιχειρηματιών
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Ν. Καραθανασόπουλος επισήμανε ότι «φτάσαμε στην υπερχρέωση των λαϊκών νοικοκυριών λόγω της φοροεπιδρομής από ένα άδικο φορολογικό σύστημα, που βεβαίως στον καπιταλισμό ποτέ δεν πρόκειται να υπάρξει ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα. Εμείς λέμε ότι τα δικά σας μέτρα κάνουν κάποιες μικροελαφρύνσεις, αλλά δεν ανακουφίζουν, γιατί τα χρέη από χαράτσια παραμένουν και πρέπει να τα πληρώσουν ο λαός οι μικροοφειλέτες.
Σας έπιασε ο πόνος για τις 6.500 εταιρείες που χρωστούν πάνω από ένα εκατομμύριο η κάθε μία και τους "κουρεύετε" τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις. Είναι ένα ερώτημα αυτό πολύ μεγάλο. Και επίσης εξακολουθείτε και εσείς και διατηρείτε όπως και η προηγούμενη κυβέρνηση και εντάσσετε στις ρυθμίσεις τις τελωνειακές παραβιάσεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger