Θρίλερ και εικόνα εμπλοκής στο Χίλτον καθώς επικρατεί αφόρητος εκνευρισμός ανάμεσα στους θεσμούς και στην ελληνική πλευρά.
Τα κλιμάκια των δανειστών ζητάνε στοιχεία για τις τράπεζες και οι συνομιλίες βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού με την ελληνική πλευρά να λέει ότι ολοκληρώθηκαν και τους δανειστές να υποστηρίζουν ότι δεν έχουν ενημερωθεί για όλα όσα ζήτησαν.
Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι η ελληνική πλευρά έδωσε τα στοιχεία που είχε να δώσει στα στελέχη των τεχνικών κλιμακίων που βρίσκονται στο Χίλτον προσθέτοντας ότι αν θέλουν μπορούν να φύγουν ακόμη και απόψε το βράδυ ή αύριο το πρωί.


Οι ίδιοι κύκλοι διευκρινίζουν ότι η κυβέρνηση δεν διώχνει τους εμπειρογνώμονες από την Αθήνα καθώς αν θέλουν  μπορούν να παραμείνουν για να επεξεργαστούν τα στοιχεία που τους δόθηκαν στην διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Η εικόνα αυτή που μεταδίδεται από το ΥΠΟΙΚ έρχεται σε ευθεία αντίθεση με αυτή που μετέφεραν στελέχη των δανειστών οι οποίοι ανέμεναν ότι οι τεχνικές διεργασίες θα συνεχίζονταν και την επόμενη εβδομάδα με την έλευση ενός ακόμη κλιμακίου αρμόδιου για τα διαρθρωτικά και τις τράπεζες.
Πηγές, πάντως, από την πλευρά των δανειστών δήλωναν άγνοια για την ανακοίνωση περί ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων από το υπουργείο Οικονομικών.
Οι θεσμοί δηλώνουν ότι θα παραμείνουν στην Αθήνα, ότι θα συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις και ότι τις επόμενες μέρες θα έρθουν και άλλα στελέχη των τεχνικών κλιμακίων, διαψεύδοντας, ουσιαστικά, ότι φεύγουν.
Μετά τη διάψευση των θεσμών, πηγές του ΥΠΟΙΚ έλεγαν: «Εννοούσαμε ότι φεύγουν σήμερα... αν τελείωσαν οι διαβουλεύσεις»...
Πηγές των δανειστών στις Βρυξέλλες αναφέρουν στο Capital.gr ότι η παρουσία τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα «θα συνεχισθεί κανονικά για πολλές ημέρες». Επισημαίνουν μάλιστα και τον προγραμματισμό έλευσης και «άλλων εκπροσώπων τις επόμενες ημέρες με επίκεντρο και τα διαρθρωτικά θέματα»...

Η ανάγκη για διευκρίνιση δημιουργήθηκε μετά την διττή εικόνα για την πορεία των διαβουλεύσεων με τους «τεχνικούς συμβούλους» που βρίσκονται από χθές στην Αθήνα, όταν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν ότι τα κλιμάκια που ασχολούνται με τα δημοσιονομικά θέματα έλαβαν από τους ομολόγους τους τα στοιχεία τα οποία ζήτησαν και αναχωρούν σήμερα το βράδυ. Λίγη ώρα αργότερα, οι ίδιοι κύκλοι διεκρίνησαν όμως ότι θα αναχωρήσουν μόνο εάν τελειώσουν την εργασία τους, διαφορετικά θα μείνουν.
Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών εθεάθησαν να εισέρχονται στο ξενοδοχείο λίγο μετά τις 11:00 την Παρασκευή.

Στο ξενοδοχείο Hilton έχει καταλύσει η αποστολή των τεχνικών κλιμακίων των δανειστών, το οποίο πολιορκείται από τηλεοπτικές κάμερες και φωτορεπόρτερ.

Πληροφορίες του βήματος αναφέρουν ότι για λόγους τήρησης της μυστικότητας που ζήτησε η ελληνική πλευρά ορισμένα στελέχη των διεθνών αποστολών που ζουν μόνιμα στην Αθήνα έκλεισαν δωμάτια στο ξενοδοχείο ώστε να μην γίνονται αντιληπτοί κατά την είσοδο ή την έξοδο από αυτό.
 
Την Πέμπτη το απόγευμα ήταν προγραμματισμένη εναρκτήρια συνάντηση (kick-off meeting).
 
Στην Αθήνα βρίσκονται κλιμάκια αρμόδια για τα δημοσιονομικά (fiscal) και την πραγματική οικονομία (real economy).
Βασικό θέμα συζήτησης θα είναι το δημοσιονομικό κενό του 2015 και παράλληλα η πορεία των βασικών δεικτών της οικονομίας.

Την επόμενη εβδομάδα αναμένονται νέες αποστολές με βασική αρμοδιότητα τα διαρθρωτικά και τον τραπεζικό τομέα, ενώ αναμένεται να εξεταστούν οι τρόποι κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού τους επόμενους 12-14 μήνες.