Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015

«Λάδι στη φωτιά» από ουκρανική κυβέρνηση και συμμάχους της

Ουκρανικά στρατεύματα είναι σε ετοιμότητα, πολύ κοντά στη ζώνη της αντιπαράθεσης
Ουκρανικά στρατεύματα είναι σε ετοιμότητα, πολύ κοντά στη ζώνη της αντιπαράθεσης
ΚΙΕΒΟ.--Η έτσι και αλλιώς εύθραυστη συμφωνία εκεχειρίας στις ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, ανάμεσα στην αντιδραστική κυβέρνηση του Κιέβου και τους ρωσόφωνους πολιτοφύλακες που υπογράφτηκε στις 12 Φλεβάρη φέτος στο Μινσκ, όλο και περισσότερο φαίνεται ότι οδηγείται σε κατάρρευση, όπως συνέβη και σε προηγούμενες συμφωνίες. Και δεν είναι τόσο οι σποραδικές μάχες που παρατηρούνται αν και όχι με βαρέα όπλα που έχουν αποσυρθεί, αλλά κυρίως η στάση της ουκρανικής πλευράς σχετικά με την αναγνώριση του ειδικού καθεστώτος αυτονομίας που προέβλεπε η συμφωνία. Ετσι με την απόφαση του Ουκρανικού Kοινοβουλίου στις 17 Μάρτη, που υπέγραψε χτες και ο Πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο, ουσιαστικά μπαίνει ως προϋπόθεση, για καθεστώς αυτονομίας, η διενέργεια τοπικών εκλογών με βάση τον ουκρανικό νόμο και όχι όπως προβλεπόταν έναρξη διαδικασίας πολιτικής διευθέτησης για νέο Σύνταγμα όπου λόγο θα έχουν και οι αρχές των αυτοαποκαλούμενων Λαϊκών Δημοκρατιών Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, που είναι και αυτοί που υπέγραψαν τη συμφωνία του Μινσκ. Τώρα η κυβέρνηση του Κιέβου μιλάει για προσωρινά κατεχόμενες περιοχές, ενώ και ο αντιδραστικός πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ, με καλές σχέσεις με την αμερικανική κυβέρνηση, ρίχνει «λάδι στη φωτιά», δηλώνοντας ότι «κανείς από την ουκρανική πλευρά δεν είχε μεγάλες ελπίδες ότι η Ρωσία και οι τρομοκράτες θα σέβονταν και θα συμμορφώνονταν με τους όρους της ειρηνευτικής συμφωνίας που υπεγράφη στο Μινσκ». «Πρώτα από όλα: για να συμμορφωθούν με τις συμφωνίες του Μινσκ, οι Ρώσοι τρομοκράτες θα πρέπει να εγκαταλείψουν τα εδάφη της Ουκρανίας και να δώσουν τη δυνατότητα στην Ουκρανία να προχωρήσει στη διεξαγωγή ειλικρινών και διαφανών εκλογών, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα», δήλωσε κυνικά ο Γιατσενιούκ κατά τη διάρκεια κυβερνητικής συνεδρίασης.

Η ρωσική κυβέρνηση, όπως ήταν αναμενόμενο, αντέδρασε έντονα. Ο ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ και ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ κάλεσαν τις ηγεσίες των Γερμανίας και Γαλλίας, που επίσης ενέκριναν τη συμφωνία του Μινσκ να παρέμβουν στην ουκρανική κυβέρνηση. Επίσης, με πρωτοβουλία της ρωσικής αντιπροσωπείας στον ΟΗΕ ζητήθηκε έκτακτη σύσκεψη του Συμβουλίου Ασφαλείας, για να εξετάσει την παραβίαση της συμφωνίας. Η συνεδρίαση αυτή έγινε χτες κεκλεισμένων των θυρών και έως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν είχε γίνει γνωστή η έκβασή της.
Νέα παρέμβαση και των ΗΠΑ
Νέα τηλεφωνική επικοινωνία είχαν χτες ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, κατά την οποία όπως αναφέρεται οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας πρέπει να συνδεθούν άμεσα με την πλήρη εφαρμογή των όρων της ειρηνευτικής συμφωνίας του Μινσκ.
«Οσο η Ρωσία συνεχίζει να πυροδοτεί τη βία και την αστάθεια στην Ουκρανία, η διεθνής κοινότητα πρέπει να είναι έτοιμη να αυξήσει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας γι' αυτές της τις ενέργειες», αναφέρεται στην ανακοίνωση. Ο Μπάιντεν χαιρέτισε αυτό που η Ρωσία και οι αρχές των αυτοαποκαλούμενων Λαϊκών Δημοκρατιών χαρακτηρίζουν παραβίαση της συμφωνίας, δηλαδή την υπό προϋποθέσεις αναγνώριση ειδικού καθεστώτος.
Είναι, δηλαδή, φανερό ότι στο ζήτημα αυτό διαμορφώνεται το νέο υλικό για τη συνέχιση της ενδοαστικής και ενδοϊμπεριαλιστικής σύγκρουσης, που γίνεται στο έδαφος του καπιταλισμού στην Ουκρανία για τη γεωστρατηγική της θέση και τον πλούτο της, με τα λαϊκά στρώματα να πληρώνουν το μάρμαρο.
Την ίδια ώρα, είναι σε εξέλιξη ΝΑΤΟικά γυμνάσια στη Μαύρη Θάλασσα και στη Δυτική Ουκρανία, ενώ και η Ρωσία κάνει γυμνάσια στη Βαλτική και την Κριμαία.
Επίσης, το ζήτημα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, το ενδεχόμενο επέκτασής τους, είναι στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, όπου ενώ υπάρχει ομοφωνία να συνδεθούν οι κυρώσεις με την εφαρμογή της συμφωνίας του Μινσκ, υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις κυβερνήσεων για το ενδεχόμενο παράτασής τους, ανάλογα με τα συμφέροντα της κάθε αστικής τάξης και των μονοπωλίων που συνδέονται με τα αντίστοιχα ρωσικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger