Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015

Την προστασία της σύνδεσης με τις Σποράδες και την απρόσκοπτη ανάπτυξη του λιμανιού θέτει σαν όρους ο δήμος για την νομιμοποίηση της σκάλας φόρτωσης Κυμασίου

Η παράνομη σκάλα φόρτωσης στο Κυμάσι
Το Δημοτικό Συμβούλιο χορήγησε θετική γνώμη  με όρους για την νομιμοποίηση των παράνομων κτισμάτων στη σκάλα φόρτωσης Κυμασίου καθως και την  μερική αποκατάσταση τους
για τις ανάγκες της εταιρείας ‘’ΤΕΡΝΑ ΛΕΥΚΟΛΙΘΟΙ Α.Ε.’’

Τέθηκαν οι πιο κάτω όροι:
- Αποκλειστική χρήση της σκάλας φορτώσεως για προϊόντα λευκολίθου
- Να μην κινδυνεύσει η ακτοπλοϊκή σύνδεση με τις Σποράδες
- Να μην γίνει εμπόδιο για την μελλοντική κι εμπορευματική δραστηριότητα
του λιμανιού
- Να μην χρησιμοποιηθεί για μεταφορά αποβλήτων ,επεξεργασμένων κι ανεπεξέργαστων ,ούτε για τοξικά απόβλητα ,ούτε για υγροποιημένο φυσικό αέριο.
-Οι εργασίες που θα γίνουν να παρέχουν ασφάλεια στους πολίτες
 -Να μην υπάρχουν ρύποι (οπτικοί)

(Την πρόταση ψήφισαν οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Κουτσουράς Σταύρος , Παναγιώτου Κων/νος, Χαλιούλιας Ιωάννης, Σεσοντή Μαρία, Γιαννιός Κων/νος, Δανέλης Ιωάννης ,Τάρλας Κυριάκος, Αλατζάς Ευάγγελος, Παληός Ευστράτιος , Γεωργάκαινα Ελένη, Κουκουρίκος Ηλίας, Αλεξίου Δημήτριος, Παζάρας Βασίλειο, Βούλγαρης Αναστάσιος, Λιαγκάκης Ευστάθιος,
Γεωργατζής Ευάγγελος (Ψήψοι δέκα έξη-16)

Οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Κατσούρας Δημήτριος ,Αρβανίτης Παναγιώτης Σκομπρής Νικόλαος, Μουργιάς Ιωάννης, Κανελλόπουλος Ιωάννης ,Φλώκου Κωνσταντάκη Σοφία ,Ψαρρού Ελπίδα, Καντζούρας Ιωάννης, Στέφου Κυριακή, Στεργίου Ιωάννης (Ψήφοι έντεκα-11-) διατύπωσαν την άποψη:
«Συμφωνούμε με την νομιμοποίηση και μερική αποκατάσταση λιμενικών έργων που εξυπηρετούν τις ανάγκες της εταιρείας ‘’ΤΕΡΝΑ ΛΕΥΚΟΛΙΘΟΙ Α.Ε.’’ στη θέση«Δαφνοπόταμος», του όρμου Κυμασίου Τ.Κ. Μαντουδίου Δ. Μαντουδίου Λίμνης Αγίας Άννας Ν.Ευβοίας, σύμφωνα με την ΚΥΑ
Δ10Β0004170/1396/7-5-2014.

Να σημιωθεί ότι η εν λόγω ΚΥΑ αποσκοπεί αποκλειστικά στη διατήρηση και χρήση των ήδη υφισταμένων εγκαταστάσεων ενώ για οποιαδήποτε μελλοντική κατασκευαστική μετατροπή ή νέο έργο στους χώρους της εγκατάστασης θα ακολουθηθεί η προβλεπόμενη από το νόμοι διαδικασία.


Η ΚΥΑ Δ10Β0004170/1396/7-5-2014 που δημοσίευσε το Ε.Β.  καθορίζει τη διατήρηση και χρήση από την εταιρεία ΤΕΡΝΑ ΛΕΥΚΟΛΙΘΟΙ Α.Ε. της εγκατάστασης φορτοεκφόρτωσης
μεταλλεύματος αποκλειστικά και μόνο για την φορτοεκφόρτωση των κοιτασμάτων λευκόλιθου της περιοχής.  Το αντάλλαγμα για την χρήση ης εγκατάστασης φορτοεκφόρτωσης  από την ΤΕΡΝΑ . είναι 20.000 ευρώ ετησίως.

το σχετικό απόσπασμα απο την ΚΥΑ







 Από τα πρακτικά
 Ο Πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου εισηγούμενος το θέμα υποβάλει στο δημοτικό συμβούλιο την από 3/3/2015 εισήγηση του Προϊσταμένου της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου, που αναφέρει τα εξής:
«Σας διαβιβάζουμε τα α) και β) σχετικά που αφορούν το ανωτέρω θέμα καθώς και την από 3-7-2014 Τεχνική έκθεση και το τοπογραφικό σχεδιάγραμμα του Τοπογράφου Μηχανικού κ. Μυρισιώτη με αποτυπωμένη τη θέση των έργων και σας ενημερώνουμε τα εξής:
Μετά την έκδοση της αρ. Δ10Β 0004170/1396/07-05-2014 Κοινής Υπουργικής Απόφασης χορηγήθηκε η διατήρηση και χρήση της εγκατάστασης φορτοεκφόρτωσης μεταλλεύματος και προϊόντων επεξεργασίας αυτού από την εταιρία ‘’ΤΕΡΝΑ ΛΕΥΚΟΛΙΘΟΙ Α.Ε.’’ η οποία καταλαμβάνει αιγιαλό και θαλάσσιο χώρο επιφανείας Ε=7.039,39τ.μ. στη θέση «Δαφνοπόταμος», του όρμου Κυμασίου Τ.Κ. Μαντουδίου Δ. Μαντουδίου Λίμνης Αγίας Άννας Ν.Ευβοίας, με την προϋπόθεση να υποβληθεί εντός δύο μηνών από την έκδοση της παρούσας απόφασης αίτηση νομιμοποίησης στην αρμόδια Κτηματική Υπηρεσία, σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 27 του
Ν.2971/2001.
Ακολούθως υποβλήθηκε η ανωτέρω α) σχετικό εμπρόθεσμη αίτηση νομιμοποίησης των μη καλυπτόμενων με νόμιμες άδειες έργων που υφίστανται στην ως άνω περιοχή από την εταιρία ΤΕΡΝΑ ΛΕΥΚΟΛΙΘΟΙ Α.Ε. προς την Κτηματική Υπηρεσία η οποία με τη σειρά της μας διαβίβασε την  aνωτέρω αίτηση, την Τεχνική έκθεση και το τοπογραφικό διάγραμμα όπου περιγράφονται προς νομιμοποίηση τα κατωτέρω έργα:
1.Ένα σταθερό ναύδετο (ΚΑΣΤΕΝ) από οπλισμένο σκυρόδεμα και προβλήτα (στην τεχνική περιγραφή αναφέρεται ως πλατεία), μήκους 115μ. και μεταβλητού πλάτους από 46 έως 77 μέτρα επί της οποίας εδράζεται νόμιμη σκάλα φόρτωσης μεταλλεύματος που συνδέονται μεταξύ τους με γέφυρα από σκυρόδεμα που εμφαίνονται με στοιχεία (1,2,…….52,53,1) και καταλαμβάνουν επιφάνεια αιγιαλού, θαλασσίου χώρου Ε=6.957,50τ.μ.

Επί της προβλήτας βρίσκονται δύο δέστρες, 2 ράμπες, λιθορριπή προστασίας που είναι τοποθετημένη στα ανατολικά της σκάλας φόρτωσης με στοιχεία (25,26,27,28,29,30) ενώ στην βορειοδυτική και δυτική πλευρά αυτής με στοιχεία (6,7,8,9,10,11,12) υπάρχει περιμετρικό τοιχίο αντιστήριξης που σε
κάποια σημεία παρουσιάζει φθορές (ρηγματώσεις – αποκοπή) τα οποία χρήζουν άμεσης αποκατάστασης.

Τέλος επί της προβλήτας (πλατείας) υπάρχουν τρία σημεία με έντονες ρηγματώσεις και καθίζηση στο σκυρόδεμα λόγω υποσκαφής από τη θάλασσα  και επίσης απαιτείται η άμεση αποκατάστασή τους

 2.Ένα δεύτερο σταθερό ναύδετο (ΚΑΣΤΕΝ) με στοιχεία (57,54,55,56,57) το οποίο καταλαμβάνει θαλάσσιο χώρο Ε=81,89τ.μ. 
Επίσης υπάρχει και μία δέστρα πάνω σε βράχο.





Η Κτηματική Υπηρεσία με το ανωτέρω β) έγγραφό της ζητά από το Δ.Σ. την  γνωμοδότησή του για το αν συμφωνεί στην νομιμοποίηση των ανωτέρω έργων προκειμένου να εκθοθεί γι’αυτά η προβλεπόμενη απόφαση για την νομιμοποίησή τους.


Στεργίου Ιωάννης: Είναι ξεκάθαρες οι θέσεις μας για την ανάπτυξη του τόπου. Είμαστε υπέρ για την νομιμοποίηση όπου χρειάζεται .Είναι ευκαιρία να δούμε κάτι να αλλάζει στον τόπο.

Λιαγκάκης Ευστάθιος: Θα πρέπει να μπει στην απόφαση ότι η σκάλα φορτώσεως θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά και μόνο για την εκμετάλλευση (φόρτωση-εκφόρτωση) του μεταλλεύματος.

Βούλγαρης Αναστάσιος: Είμαι υπέρ της νομιμοποίησης με κάποιες προϋποθέσεις όμως όσο αφορά την ασφάλεια των πολιτών.Το ερώτημα μου είναι τι προτίθεται να κάνει η εταιρεία για την διασφάλιση και αποφυγή οποιουδήποτε ατυχήματος

Αρβανίτης Παναγιώτης: Παρ΄όλο που καλυπτόμαστε από την ΚΥΑ θεωρώ ότι η σκάλα πρέπει να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για την φόρτωση κι εκφόρτωση μεταλλεύματος.

Καντζούρας Ιωάννης: Είναι απαραίτητο να φτιαχτεί το γρηγορότερο. Να γνωμοδοτήσουμε για να φτιαχτεί το συντομότερο δυνατόν.

Παζάρας Βασίλειος: Εφ΄όσον όλα τα έργα είναι εκτός ζώνης λιμένος τα εγκρίνω.

Κουτσουράς Σταύρος: Επειδή η σκάλα φορτώσεων και τα συναδα λιμενικά έργα και η ιδιοκτησία 7,5 στρεμμάτων ΤΕΡΝΑ που υφίσταται στην εν λόγω περιοχή είναι μέρος του υπό σύσταση Επιχειρηματικού Πάρκου τύπου Α, η σημερινή μας απόφαση με κανένα τρόπο δεν νομιμοποιεί το παραπάνω πάρκο. Για το ζήτημα αυτό αναφέρω τις δύο(2) αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου με τις οποίες εκφράσαμε την αντίθεση μας στο τύπο Α και προτείναμε την ίδρυση Επιχειρηματικού Πάρκου τύπου Β.
Η γνώμη μας είναι θετική αλλά με τους παρακάτω όρους:
- Αποκλειστική χρήση για προϊόντα λευκολίθου
- Να μην κινδυνεύσει η ακτοπλοϊκή σύνδεση με τις Σποράδες
- Να μην γίνει εμπόδιο για την μελλοντική κι εμπορευματική δραστηριότητα του λιμανιού
- Να μην χρησιμοποιηθεί για μεταφορά αποβλήτων, επεξεργασμένων κι ανεπεξέργαστων, ούτε για τοξικά απόβλητα ,ούτε για υγροποιημένο φυσικό αέριο.
-Οι εργασίες που θα γίνουν να παρέχουν ασφάλεια στους πολίτες
-Να μην υπάρχουν ρύποι (οπτικοί)

Κατσούρας Δημήτριος: Πρόταση μου είναι να εγκρίνουμε ότι λέει η σχετική ΚΥΑ, το λιμάνι είναι ανεξάρτητο από την σκάλα φορτώσεως.
http://el-vima.blogspot.com/2015/03/blog-post_41.html 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger