Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2015

Ο δήμαρχος Σκοπέλου Χρ. Βασιλούσδης, συμμετείχε στην εκδήλωση Σύμπραξη Δήμων, Μητρόπολης και Περιφέρειας κατά της φτώχειας

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΠΡΑΞΗ

Κοινωνική σύμπραξη μεταξύ των Δήμων της Μαγνησίας, της Μητρόπολης Δημητριάδος, της Περιφέρειας Θεσσαλίας και άλλων φορέων, υπογράφηκε σήμερα το μεσημέρι στο Δημαρχείο Βόλου για την επισιτιστική και βασική υλική συνδρομή για το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους απόρους.
Στόχος του προγράμματος, που χρηματοδοτείται από το ΣΕΣ, είναι η μείωση του αριθμού των ατόμων που διατρέχουν κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού και σε επίπεδο Θεσσαλίας, θα διατεθούν για το σκοπό αυτό 80 εκ. €.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, οι δήμαρχος Βόλου Αχ. Μπέος, Αλμυρού Δημ. Εσερίδης, Ρ,. Φεραίου Δημ. Νασίκας, Ζαγοράς – Μουρεσίου Παν. Κουτσάφτης, Ν. Πηλίου Νικ. Φορτούνας και Σκοπέλου Χρ. Βασιλούσδης, καθώς και εκπρόσωποι των Δήμων Σκιάθου και Αλοννήσου, αλλά και φορέων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, leader του οποίου είναι ο Δήμος Βόλου.
Το πρόγραμμα θα διανέμει στοχευμένα τρόφιμα και ρούχα (κυρίως για παιδιά και άστεγους), αλλά και συνοδευτικά μέτρα (ψυχοκοινωνική στήριξη, διατροφικές συμβουλές, συμβουλές διαχείρισης οικογενειακού προϋπολογισμού, υπηρεσίες κοινωνικοποίησης παιδιών κοινωνικά φροντιστήρια, πολιτιστικές και δημιουργικές δραστηριότητες για παιδιά, ψυχαγωγικές και εκπαιδευτικές εκδρομές κλπ.).
Στη σύμπραξη, εκτός από τη Μητρόπολη, την Περιφέρεια και τους Δήμους της Μαγνησίας, συμμετέχουν οι ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ, ο Σύλλογος Τριτέκνων Μαγνησίας «Α Αργώ», ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Τριτέκνων Αλμυρού, ο Σύλλογος Πολυτέκνων Ν. Μαγνησίας, και η ΑΜΚΕ «Εν Δράσει».
Ο δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος ευχαρίστησε τους φορείς για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα και τη Διεύθυνση Προγραμματισμού του Δήμου, που προετοίμασε τη συμμετοχή στη δράση, που θα είναι από τις πρώτες σε Πανελλαδική κλίμακα.
Ο Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος τόνισε ότι η Εκκλησία, οι Δήμοι και οι φορείς θα συνεργήσουν στο καλό και ζήτησε να γίνουν συντονισμένες προσπάθειες και με διάρκεια, ώστε να μη μείνει κανένας συμπολίτης χωρίς ένα πιάτο φαγητό, στέγη και ρούχα.
Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός έκανε λόγο για ενωμένες δυνάμεις για να δημιουργηθούν αντιστάσεις σε μια δύσκολη περίοδο και, αφού υπογράμμισε τη μεγάλη συμβολή της Εκκλησίας, τόνισε ότι η κοινωνική σύμπραξη θα κριθεί από το τελικό αποτέλεσμα.
Σύμφωνα με τον Κ. Αγοραστό, μέσω του ΣΕΣ, θα διανεμηθεί ποσό 80 εκ. € μέχρι το 2020 για την κοινωνία, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά, αφού μέχρι τώρα η διανομή γινόταν από το κέντρο «που είναι τόσο μακριά από την περιφέρεια», όπως ανέφερε. Πρόσθεσε δε ότι πρόκειται για έναν δύσκολο στόχο, που μέχρι σήμερα έχει αποτύχει, ενώ διαβεβαίωσε ότι θα γίνει εστίαση στον πυρήνα του προβλήματος και τα χρήματα θα πάνε εκεί που πρέπει.
Ο δήμαρχος Σκοπέλου Χρ. Βασιλούδηε, τόνισε ότι κανένας Σκοπελίτης δεν πρέπει να μείνει μόνος του στην κρίση, ενώ ο δήμαρχος Ν. Πηλίου Νικ. Φορτούνας εξέφρασε τον προβληματισμό του και την θλίψη του, για το γεγονός ότι 65 χρόνια μετά τη βοήθεια του εμφυλίου η σκηνή επαναλαμβάνεται και ευχήθηκε τέτοιες κινήσεις να μην χρειαστεί να ξαναγίνουν.
Ο δήμαρχος Ζαγοράς – Μουρεσίου Παν. Κουτσάφτης έκανε λόγο για μεγάλο στοίχημα που οι φορείς σε συνεργασία πρέπει να κερδίσουν. Ο δήμαρχος Αλμυρού Δημ. Εσερίδης, χαρακτήρισε πολύ σημαντική αυτή την πρωτοβουλία, ενώ εξήρε το έργο των ιερέων του Δήμου του, ενώ ευχήθηκε να μη συνεχιστεί το πρόβλημα αυτό και τυέλος ο δήμαρχος Ρήγα Φεραίου Δημ. Νασίκας τόνισε ότι διακατέχεται από αρνητικά συναισθήματα γιατί οι φορείς υπογράφουν πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της φτώχειας, αλλά χαρακτήρισε θετική τη μεταξύ τους συνεργασία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger