Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015

Ανακόινωση της Αριστερής Παρέμβασης στη Θεσσαλία για τα ευρωπαικά προγράμματα



Ευρωπαϊκά προγράμματα ή αλλιώς η διαρκής θηλιά στο λαιμό μας

Τι σχέση μπορεί να έχουν τέσσερα ευρωπαϊκά διακρατικά προγράμματα συνεργασίας με το ασφυκτικό πλαίσιο της ΕΕ το οποίο επιχειρεί να τσακίσει κάθε λαϊκό δικαίωμα; Τι σχέση μπορεί να έχει η συζήτηση και η θεματολογία ενός περιφερειακού συμβουλίου και κατ΄ επέκταση το σύνολο της τοπικής διοίκησης με την παγίωση του καθεστώτος επιτροπείας και την παγίωση του νομοθετικού οπλοστασίου των μνημονίων;  Κατά τη γνώμη μας τεράστια καθώς έτσι δημιουργούνται οι «συμφωνίες», οι «δεσμεύσεις» και χτίζονται οι «εταιρικές σχέσεις» που αλυσοδένουν εδώ και χρόνια το δικαίωμα της θιγόμενης πλειοψηφίας να καθορίσει το μέλλον της, απελευθερωμένη από τα δεσμά των επιχειρηματικών συμφερόντων.

Το περιφερειακό συμβούλιο της 19ης Φεβρουαρίου, είχε στην ημερήσια διάταξη του την έγκριση ουσιαστικά τεσσάρων προγραμμάτων ( «MED 2014-2020», «Αδριατική – Ιόνιο 2014-2020», «Balkan- Mediterranean 2014-2020», «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014 - 2020» ). Από αυτά τα τέσσερα συζητήθηκε τελικά μόνο το ένα ( «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014 - 2020» ) καθώς τα αρμόδια υπουργία αποφάσισαν πως δε μας πέφτει και ιδιαίτερος λόγος και εγκρίθηκαν απευθείας με υπουργικές αποφάσεις… Τέσσερα πανομοιότυπα προγράμματα που πίσω από το πέπλο της προστασίας του περιβάλλοντος, στηρίζουν το εφοπλιστικό κεφάλαιο μέσω της «μπλε ανάπτυξης» που δεν είναι τίποτα άλλο από την επιδότηση για κρουαζιέρες, «στρώνουν το έδαφος» για τη δημιουργία νέων clusters, δηλαδή επιχειρηματικών συνεργατικών σχηματισμών και «βαφτίζουν» τις Μ.Κ.Ο. «κοινωνία των πολιτών» προκειμένου να τις εντάξουν για μια ακόμη φορά στο ατελείωτο φαγοπότι των κονδυλίων.
Η περιβόητη «ανταγωνιστικότητα» την οποία υπηρετούν αυτά τα προγράμματα θα επιτευχθεί με την εμπέδωση των νέων εργασιακών μοντέλων χωρίς δικαιώματα. Συγκεκριμένα στις εισηγητικές τους εκθέσεις αναγράφεται: «….υιοθέτηση παραγωγικών μοντέλων από μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που θα τους επιτρέπουν να προσαρμόζονται στις μεταβαλλόμενες οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές - ρυθμιστικές συνθήκες (…) …μέσω προγραμμάτων επιμόρφωσής για την απόκτηση δεξιοτήτων....». Κοινώς δουλειά με το κομμάτι και χωρίς κανένα δικαίωμα για λίγους και σταθερή εργασία για κανέναν.
Το αίνιγμα του ρόλου αυτών των προγραμμάτων συμπληρώνεται με τη συμβολή τους στη λεγόμενη «ευρωπαϊκή ολοκλήρωση». Κοινώς στη δημιουργία ενός πλαισίου ασφυκτικών δεσμεύσεων, κανόνων και κατευθύνσεων που καθιστούν την ΕΕ ένα επιχειρηματικό υπερκράτος, στο πλευρό της εργοδοσίας και των τραπεζών, με δικτύωση και πλοκάμια που αγγίζουν κάθε πτυχή της ανθρώπινης ζωής και δραστηριότητας. Τα εν λόγω προγράμματα έχουν σαν στόχο την άμεση οργανική σύνδεση των περιφερειών και των δήμων με το μοντέλο διακυβέρνησης της ΕΕ, χρησιμοποιώντας ως μέσω μια σειρά χρηματοδοτικά εργαλεία τα οποία κατευθύνουν όλους τους κοινωνικούς τομείς. Αυτό προσπαθεί να παγιώσει και η συμφωνία «Στρατηγική 2020» για την Ευρώπη στην οποία υποτάσσονται τα προαναφερόμενα προγράμματα.
Το απάνθρωπο έκτρωμα που ονομάζεται ΕΕ και απειλεί να πνίξει στο βωμό του κέρδους τους λαούς της Ευρώπης, δεν πραγματώνει το καταστροφικό του έργο κυρίως μέσα από μια κλίκα υποχθόνιων συνωμοτών, αλλά μέσα από τα καθαγιασμένα από πολλούς ευρωπαϊκά προγράμματα που εδώ και χρόνια έχουν γίνει η ταφόπλακα για τους φτωχούς αγρότες και μια σειρά παραγωγικών κλάδων, για τις εργασιακές σχέσεις, για τη νεολαία. Η Αριστερή Παρέμβαση στη Θεσσαλία έχοντας τα μάτια στραμμένα έξω από τις κλειστές αίθουσες των περιφερειακών συμβουλίων, στον τιτάνιο αγώνα που κάνει ο λαός μας για να ζήσει με αξιοπρέπεια, καταψήφισε το μοναδικό πρόγραμμα που μπήκε σε ψηφοφορία τελικά, αρνούμενη να δέσει πιο σφιχτά τη θηλιά στο λαιμό μας. Από κάθε πεδίο αναμέτρησης επιχειρούμε να δημιουργηθεί ένα πλατύ λαϊκό ρεύμα που εν τέλει θα σπάσει τα δεσμά της ευρωφυλακής, θα απατήσει την έξοδο από το λάκκο των λεόντων της ΕΕ, αμφισβητώντας των καπιταλιστικό μονόδρομο και χτίζοντας μια κοινωνία στο μπόι των αναγκών και των ονείρων μας.

Αριστερή Παρέμβαση στη Θεσσαλία – Ανταρσία για την Ανατροπή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger