Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2015

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ Αντιδράσεις στις δηλώσεις Σταθάκη στους FT

Το ενδεχόμενο ακύρωσης δύο εκ των μεγαλύτερων αποκρατικοποιήσεων των τελευταίων μηνών, το Ελληνικό και την παραχώρηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, σε περίπτωση εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ άφησε ανοικτό ο υποψήφιος βουλευτής του κόμματος, Γιώργος Σταθάκης, σε δηλώσεις του στη βρετανική εφημερίδα Financial Times, προκαλώντας την αντίδραση, με τον υποψήφιο βουλευτή Κωστή Χατζηδάκη που τονίζει ότι o ΣΥΡΙΖΑ θέλει ανάπτυξη χωρίς επενδύσεις.
«Και οι δύο αυτές συμφωνίες δεν έχουν ακόμη επικυρωθεί από τη Βουλή, αυτό μπορεί να μη συμβεί», ήταν η χαρακτηριστική δήλωση του κ. Σταθάκη στους Financial Times. Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για δύο από τις μεγαλύτερες αποκρατικοποιήσεις, καθώς τα συνολικά έσοδα για το ελληνικό δημόσιο ξεπερνούν τα 2,1 δισ. ευρώ, ήτοι 950 εκατ. ευρώ από το Ελληνικό και 1,2 δισ. ευρώ από την παραχώρηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων.

Στην ίδια συνέντευξή του προς τη βρετανική εφημερίδα, ο κ. Σταθάκης υποστηρίζει ότι ψηλά στην ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ, σε περίπτωση πάντα εκλογικής νίκης, θα είναι να εξετάσει προσεκτικά τρεις τομείς όπου, σύμφωνα με τον υποψήφιο βουλευτή, είναι ιδιαίτερα δραστήριοι οι «ολιγάρχες» όπως τους αποκαλεί. Οι τρεις αυτοί τομείς είναι τα μέσα ενημέρωσης, οι κρατικές προμήθειες και το real estate.
Η συνέντευξη του κ. Σταθάκη προκάλεσε αντιδράσεις από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, όπως αυτή του κ. Χατζηδάκη. «Φαίνεται ότι το δόγμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι ανάπτυξη χωρίς επενδύσεις. Δεν θέλει την επένδυση των 2,1 δισ. ευρώ για τα περιφερειακά αεροδρόμια, δεν βλέπει ότι οι συμβάσεις παραχώρησης για τα αεροδρόμια γίνονται σχεδόν σε όλη την Ευρώπη και κρύβει επιμελώς ότι η επιβάρυνση ανά επιβάτη που σήμερα είναι 12,7 ευρώ θα κινείται στο ύψος των 13 ευρώ για τέσσερα χρόνια και στη συνέχεια θα είναι απολύτως συγκρίσιμη με όλα τα γειτονικά μεσογειακά αεροδρόμια», σημειώνει στην ανακοίνωσή του ο πρώην υπουργός. Και προσθέτει: «Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει τουρισμό χωρίς σύγχρονα αεροδρόμια και αύξηση απασχόλησης, χωρίς θέσεις εργασίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger