Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2014

Σποράδες Σκόπελος να φοβόμαστε? Εκτακτη σύσκεψη για τους σεισμούς - Τι φοβούνται οι σεισμολόγοι και τι βλέπουν για το «φονικό» ρήγμα της Αταλάντης (upd)


Εκτακτη σύσκεψη για τους σεισμούς - Τι φοβούνται οι σεισμολόγοι και τι βλέπουν για το «φονικό» ρήγμα της Αταλάντης (upd)
Εκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο Δημόσιας Tάξης για τον συντονισμό όλων των υπηρεσιών, συγκάλεσε ο Βασίλης Κικίλιας μετά τους δίδυμους σεισμούς τα ξημερώματα.
Η διπλή ισχυρή σεισμική δόνηση, έντασης 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε κοντά στη Χαλκίδα λίγο μετά την 1 τα ξημερώματα.
Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών η πρώτη δόνηση είχε μέγεθος 5,2 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ και σημειώθηκε στην 1:05, ενώ στην 1:09 σημειώθηκε ακόμη ένας σεισμός ίδιας έντασης.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, το επίκεντρο των σεισμών ήταν 4 χλμ δυτικά της Μαλεσίνας, 28 χλμ βορειοδυτικά της Χαλκίδας και 90 χλμ βορειοδυτικά της Αθήνας. Πρόκειται για το νότιο τμήμα του ρήγματος της Αταλάντης, που ταρακούνησε όλη τη χώρα, καθώς οι δυο σεισμοί ήταν επιφανειακοί με εστιακό βάθος 20 χλμ.
Εκτακτη σύσκεψη για τους σεισμούς - Τι φοβούνται οι σεισμολόγοι και τι βλέπουν για το «φονικό» ρήγμα της Αταλάντης (upd)
Εκτός από την Εύβοια, οι σεισμοί έγιναν ιδιαίτερα αισθητοί σε Αθήνα και Αττική και χαρακτηρίζονταν από μεγάλη διάρκεια και έντονη βοή. Οι δονήσεις έγιναν αισθητές και στη Βοιωτία.
Σημειώνεται ότι μέσα σε λίγα λεπτά σημειώθηκαν δύο ακόμη σεισμοί, 3,7 Ρίχτερ στις 01:13 και 3,5 Ρίχτερ στις 01:18, στην ίδια περιοχή.
Οι αρχές της περιοχής βρίσκονται σε επιφυλακή, ενώ σύμφωνα με την πυροσβεστική, το πρώτο μισάρωρο μετά τον σεισμό δεν υπήρξαν πληροφορίες για θύματα ή ζημιές εκτός από ορισμένες κατολισθήσεις στην Εύβοια.
Εκτακτη σύσκεψη για τους σεισμούς - Τι φοβούνται οι σεισμολόγοι και τι βλέπουν για το «φονικό» ρήγμα της Αταλάντης (upd)
Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού ινστιτούτου Άκης Τσελέντης δήλωσε σήμερα το πρωί, ότι δεν αποκλείει νέο μεγαλύτερο σεισμό στην περιοχή του Ευβοϊκού, ωστόσο επεσήμανε ότι δεν υφίσταται ενδεχόμενο ενεργοποίησης του ρήγματος της Αταλάντης.
ο κ.Τσελέντης διευκρίνισε ότι το επίκεντρο του σεισμού δεν προέρχεται από το ρήγμα της Αταλάντης, είναι πολύ κοντά σ' αυτό όμως. Εκτίμησε, επίσης, ότι σεισμοί σαν τους σημερινούς δεν μπορούν να ενεργοποιήσουν το ρήγμα της Αταλάντης.
Την άποψη ότι το επίκεντρο των σημερινών σεισμών δεν βρίσκεται στο ρήγμα της Αταλάντης αλλά λίγο νοτιότερα και κοντά σε αυτό, διατύπωσε και ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ιστιτούτο, Γιώργος Δρακάτος.
Μιλώντας ζωντανά στο STAR, ο Πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμιος Λέκκας εμφανίστηκε καθησυχαστικός, εξηγώντας ότι: "Είναι παρήγορο ότι έγιναν οι πολλαπλές σεισμικές δονήσεις, καθώς εκτονώνεται το φαινόμενο και δείχνει ότι έχουμε να κάνουμε με έναν μεγάλο κύριο σεισμό".
Σε ερώτηση για το αν ο σεισμός προήλθε από το φονικό ρήγμα της Αταλάντης είπε ότι δεν προέρχεται από εκεί. Τόνισε ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο ενεργοποίησης του γνωστού ρήγματος της Αταλάντης που είχε δώσει τον μεγάλο σεισμό του 1894, καθώς σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες σε 700 με 800 χρόνια μπορεί να δώσει έναν τέτοιο μεγάλο σεισμό.
Μιλώντας στον Σκάι τόνισε ότι εκτός από τα ρήγματα Αταλάντης, Καμμένων Βούρλων και Αγίου Κωνσταντίνου υπάρχουν και άλλα, δεκάδες, μικρότερα τα οποία μπορούν να δώσουν σεισμούς σε αυτά τα μεγέθη.

Το επίκεντρο της διπλής ισχυρής σεισμικής δόνησης εντοπίστηκε στο νότιο τμήμα του βορείου Ευβοϊκού στη νότια προέκταση του ρήγματος της Αταλάντης. Ανέφερε δε σε δηλώσεις του ότι η διπλή σεισμική δραστηριότητα προήλθε από υποθαλάσσιο ρήγμα του οποίου οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν τις ακριβείς διαστάσεις και γι' αυτόν τον λόγο παρακολουθούν επισταμένα το φαινόμενο.

Είπε πως είτε μιλάμε για δύο δονήσεις από το ίδιο ρήγμα που “έσπασε” σε δύο σημεία, είτε για ενεργοποίηση δύο διπλανών ρηγμάτων.

Σε κάθε περίπτωση, είπε ο κ. Λέκκας, αυτό ήταν καλό καθώς εκτονώθηκε σταδιακά η δύναμη που είχε αναπτυχθεί και έτσι δεν υπήρξε μία μεγαλύτερη δόνηση.

Παράλληλα και σε ό,τι αφορά τον κίνδυνο ενεργοποίησης διπλανών ρηγμάτων που μπορούν να δώσουν μεγαλύτερο σεισμό ο κ. Λέκκας είπε ξεκάθαρα ότι αυτό είναι απίθανο καθώς ενεργοποίηση άλλων ρηγμάτων έχουμε μετά από πολύ μεγαλύτερους σεισμούς της τάξης των 6 Ρίχτερ και πάνω

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger