Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014

Συναγερμός για Εμπολα και τζιχαντιστές χθες στο λιμάνι του Βόλου, την ώρα άφιξης του «Πρωτέα».


Σε «αστακό» μετατράπηκε χθες το λιμάνι του Βόλου, την ώρα άφιξης του «Πρωτέα». Το πλοίο της γραμμής, ελλείψει άλλων διαθέσιμων πλωτών μέσων, μετέφερε τους 52 ταλαιπωρημένους μετανάστες -μεταξύ τους 10 παιδιά- οι οποίοι εγκαταλείφθηκαν από δουλεμπόρους τις πρώτες πρωινές ώρες, σε βραχώδη ακτή της «Γιούρας», ανοιχτά της Αλοννήσου.

Γιγαντιαία επιχείρηση με όσα μέσα ήταν διαθέσιμα στήθηκε από την Αλόννησο και τη Σκόπελο μέχρι και το Βόλο, όταν δόθηκε το σήμα του εντοπισμού των εξαντλημένων μεταναστών στη βραχονησίδα. Πέρα από την αλυσίδα που δημιούργησαν φορείς και υπηρεσίες μεταξύ τους για παροχή χώρου ξεκούρασης, τροφίμων και υγειονομικής περίθαλψης, η καταγωγή ή και το πέρασμα μεταναστών από χώρες, οι οποίες επηρεάζονται από το Ισλαμικό κράτος ενέτεινε τους φόβους των τοπικών αρχών για το ενδεχόμενο να έχουν βρει δρόμο για την Ευρώπη, μέσω Ελλάδος, τυχόν φανατικοί τζιχαντιστές. Η πλειοψηφία των 52 κατάγονται από το Συρία και το Αφγανιστάν, που ανήκουν στην «κόκκινη ζώνη». Ηταν τα στοιχεία που οδήγησαν σε αυξημένη ετοιμότητα σε αστυνομία και λιμενικό. Ισχυρές δυνάμεις, ακόμη και των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας και του λιμενικού, συμμετείχαν στα αυξημένα μέτρα κατά τη μεταφορά και την υποδοχή των μεταναστών, χθες στις 8 το βράδυ, στο εμπορικό λιμάνι του Βόλου, με τον «Πρωτέα».
Επιπλέον, το γεγονός ότι μεταξύ των μεταναστών υπήρχαν και ορισμένοι καταγόμενοι από την Αφρική (Ερυθραία), αύξησε τους φόβους για πιθανά κρούσματα το ιού του Εμπολα. Ολο το προσωπικό των δυνάμεων ασφαλείας φορούσε προστατευτικές μάσκες, δημιουργώντας μια πρωτόγνωρη εικόνα που δεν είχε καταγραφεί σε άλλες ανάλογες επιχειρήσεις υποδοχής μεταναστών στη Μαγνησία. Πάντως, σύμφωνα με τις πρώτες υγειονομικές εξετάσεις, αποκλείστηκε το ενδεχόμενο κρούσματος του επικίνδυνου ιού.
Οι 52 μετανάστες, 20 άντρες, 22 γυναίκες και 10 παιδιά, αφέθηκαν στην τύχη τους, πληρώνοντας ο καθένας 2.500 ευρώ για το ταξίδι της ελπίδας, στη Γιούρα. Αγνωστο μετά από πόσες ώρες και αφού οι Τούρκοι δουλέμποροι είχαν εξαφανιστεί, εντοπίστηκαν κατάκοποι και νηστικοί, από λιμενικούς της Σκοπέλου που βρίσκονταν σε περιπολία, σε συνεργασία με στελέχη των λιμενικών αρχών Σκιάθου και Αλοννήσου.

Πρώτες βοήθειες
Μέχρι αργά χθες το βράδυ συνεχιζόταν από μικτό κλιμάκιο του Νοσοκομείου Βόλου αποτελούμενο από γιατρούς και νοσηλευτές, η εξέταση των 52 μεταναστών, οι οποίοι βρήκαν προσωρινή στέγη στο Κέντρο Φιλοξενίας Μεταναστών, που είχε ετοιμαστεί με μέριμνα της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας. Από το παράρτημα Μαγνησίας της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης δέκα εθελοντές φρόντισαν για τα κλινοσκεπάσματα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης σε συνεργασία με την Εκκλησία.
Το επιχειρησιακό σχέδιο με πρόβλεψη ακόμη και για διαχείριση περιστατικού Εμπολα αναλύθηκε στα γραφεία της Διοίκησης του Νοσοκομείου, με τη συμμετοχή γιατρών- νοσηλευτών και τέθηκε σε εφαρμογή κατά γράμμα.
Το προσωπικό του Νοσοκομείου που ερχόταν σε επαφή τους μετανάστες για τις εξετάσεις τους ήταν προστατευμένο με μάσκες και γάντια για λόγους πρόληψης.
Επικεφαλής του κλιμακίου ήταν ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Βόλου Κώστας Καραμπάτσας, ο αναπληρωτής Διοικητής, Χαράλαμπος Μπαλής, στελέχη των Ιατρικών Υπηρεσιών και βέβαια γιατροί και νοσηλευτές.

Εφ. Ταχυδρόμος (ΒΑΣΩ ΣΑΜΑΚΟΒΛΗ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger