Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014

Είσπραξη μέχρι κεραίας των «οφειλών» των λαϊκών νοικοκυριών

Το φυλλάδιο με τις θέσεις του ΚΚΕ
Στην ενεργοποίηση των διατάξεων σχετικά με τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την Εφορία, προχώρησε χτες το υπουργείο Οικονομικών, με τη δημοσίευση της σχετικής εγκυκλίου στην «Εφημερίδα της Κυβερνήσεως». Στόχος είναι η παραπέρα αύξηση των φορολογικών εσόδων που εισρέουν στο κρατικό ταμείο, πρώτα και κύρια από τους βεβαιωμένους και ανείσπρακτους αντιλαϊκούς φόρους και τα άλλα ασήκωτα χαράτσια που εφαρμόζονται στο πλαίσιο των μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων. Σε κάθε περίπτωση, με ή χωρίς «διευκολύνσεις», οι λαϊκές οικογένειες αδυνατούν να πληρώσουν τα χαράτσια που τους έχουν επιβληθεί για λογαριασμό του κεφαλαίου. Ο πυρήνας των μέτρων θα παραμείνει σε ισχύ και για την «επόμενη μέρα», ενώ παράλληλα θα εμπλουτίζεται με νέα αντιλαϊκά μέτρα - προσφορά στην ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου. Ανάλογη «λύση διευκόλυνσης» έχει προτείνει και η πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ. Με τη σχετική πρόταση νόμου που κατέθεσε στη Βουλή αναγνωρίζει μία προς μία και όλες μαζί τις «οφειλές» του λαού από τα κάθε είδους μνημονιακά χαράτσια. Με την πρότασή του, επιβάλλει την αποπληρωμή τους, διευκολύνοντας δήθεν με την εισοδηματική δυνατότητα κάθε νοικοκυριού, αντί να τα απαλλάξει από το βραχνά.Η κυβερνητική ρύθμιση προβλέπει τα παρακάτω:
-- Στο ακέραιο καταβάλλεται το αρχικό ποσό της οφειλής, όπως αυτό προσδιορίστηκε από τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό.

-- Στη ρύθμιση υπάγεται το σύνολο των βεβαιωμένων οφειλών έως και την 1η Οκτώβρη 2014 και των ληξιπρόθεσμων έως και την ημερομηνία της αίτησης. Ετσι για παράδειγμα υπάγονται και οφειλές, όπως από το φετινό χαράτσι του ΕΝΦΙΑ, που δεν έχουν χαρακτηρισθεί ληξιπρόθεσμες. Δυνατότητα αίτησης προβλέπεται μέχρι το τέλος Μάρτη 2015.
-- Η ελάχιστη μηνιαία δόση φτάνει στα 50 ευρώ. Ετσι, για χρέος ύψους 1.000 ευρώ, ο μέγιστος αριθμός δόσεων που μπορεί να επιλεγεί από ένα λαϊκό νοικοκυριό διαμορφώνεται τελικά στις 20 μηνιαίες.
-- Για χρέη μέχρι 15.000 ευρώ, η επιμήκυνση μπορεί να φτάσει μέχρι τις 100 μηνιαίες δόσεις (όπως για παράδειγμα σε περίπτωση οφειλής ύψους 5.000 ευρώ) και μέχρι 72 δόσεις για οφειλές πάνω από 15.000. Στη ρύθμιση περιλαμβάνονται οφειλές μέχρι 1 εκατ. ευρώ, δηλαδή σε αυτήν μπορούν να συμμετάσχουν και ισχυρές επιχειρήσεις, οι οποίες εξομοιώνονται με τα λαϊκά νοικοκυριά.
-- Προϋπόθεση για την υπαγωγή στη ρύθμιση είναι οι φορολογούμενοι να είναι φορολογικά ενήμεροι, να έχουν δηλαδή εξοφλήσει κανονικά οφειλές που έχουν προκύψει μετά την 1η Οκτώβρη, όπως, για παράδειγμα, την τρέχουσα δόση του ΕΝΦΙΑ. Με το συγκεκριμένο, εκβιάζουν λαϊκά νοικοκυριά να ανταποκριθούν σε τρέχοντα χρέη, προκειμένου να ενταχθούν στα «ευεργετήματα» της ρύθμισης για τις παλαιότερης κοπής οφειλές.
-- Παρέχονται «εκπτώσεις» επί των προβλεπόμενων σήμερα προστίμων, που θα κλιμακώνονται από 20% μέχρι και 100%, αντιστρόφως ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων που θα επιλέξουν οι φορολογούμενοι. Μείωση των προσαυξήσεων στο 100% προβλέπεται σε περίπτωση αποπληρωμής ολόκληρου του ποσού σε μια δόση, στο 90% μέχρι 12 δόσεις, 80% σε 24 δόσεις, 70% σε 36 δόσεις, 60% σε 48 δόσεις, 50% σε 60 δόσεις, 30% σε 72 δόσεις, 20% σε 100 δόσεις. Η προσαύξηση (επιτόκιο) για όσους ενταχθούν στη ρύθμιση διαμορφώνεται σε 4,56% ετησίως για το χρόνο της καθυστέρησης (από 8,75%).
Τα «ευεργετήματα» της ρύθμισης χάνονται εφόσον:
α) Δεν πληρωθεί εμπρόθεσμα έστω και μία δόση κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου της ρύθμισης.
β) Δεν πληρωθούν εμπρόθεσμα μέχρι δύο δόσεις ανά έτος.
γ) Δεν πληρωθεί εμπρόθεσμα μία δόση ανά έτος για χρονικό διάστημα μέχρι δύο μήνες.
Το ΚΚΕ
Το ΚΚΕ με παρεμβάσεις εντός και εκτός της Βουλής απαιτεί:
Την πλήρη απαλλαγή της πρώτης και δευτερεύουσας κατοικίας, που καλύπτουν τις στεγαστικές ανάγκες και τις ανάγκες αναψυχής της λαϊκής οικογένειας. Οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα έχουν πληρώσει ακριβά και φορολογηθεί ήδη βαριά για να έχουν ένα σπίτι ή και ένα εξοχικό.
Να μη φορολογηθεί η αγροτική γη και να φορολογηθεί η μεγάλη ακίνητη περιουσία.
Να καταργηθούν τώρα οι φόροι στο πετρέλαιο θέρμανσης και το φυσικό αέριο. Να καταργηθεί ο ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, σε αγροτικά εφόδια, μηχανήματα και στο πετρέλαιο κίνησης. Να καταργηθούν όλα τα διόδια.
Αφορολόγητο όριο για τη λαϊκή οικογένεια 40.000 ευρώ το χρόνο προσαυξημένο κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.
Να φορολογηθούν με συντελεστή 45% τα διανεμόμενα και αδιανέμητα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου. Να καταργηθούν οι «αναπτυξιακές» φοροελαφρύνσεις και το ειδικό φορολογικό καθεστώς για τους εφοπλιστές.
Να αναγνωριστούν τα λογιστικά βιβλία ως μοναδική πηγή προσδιορισμού εισοδήματος των ΕΒΕ. Κατάργηση των αντικειμενικών κριτηρίων, των ειδικών δημοτικών φόρων και των χαρατσιών για κλείσιμο χρήσεων.
Διαγραφή και πάγωμα χρεών για ανέργους, φτωχούς μισθωτούς, αγρότες και αυτοαπασχολούμενους.
Ουσιαστικά μέτρα προστασίας των ανέργων και των φτωχών οικογενειών.
Καμιά κατάσχεση και πλειστηριασμός. Καμιά διακοπή ρεύματος, νερού, σταθερού τηλεφώνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger