Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2014

Χοιρινό με κυδώνια από την Καριά Σκοπέλου , μήλα και κάστανα από τον καλόγερο Σκοπέλου από τα πηγάδια

xirino kidonia kastana ska
Το χοιρινό μαρινάρεται πρώτα σε μέλι και κρασί και στη συνέχεια σιγομαγειρεύεται παρέα με κάστανα, κυδώνια και μήλα. Το αποτέλεσμα; Θεσπέσιο!

Υλικά

  • 1½ κιλό χοιρινή σπάλα, σε κύβους
  • ½ κιλό κάστανα
  • 2 κυδώνια μεγάλα, σε χοντρές φέτες, με τη φλούδα
  • 4 μήλα κόκκινα, σε χοντρές φέτες, με τη φλούδα
  • 2 κρεμμύδια μέτρια, ψιλοκομμένα
  • χυμό από 1 λεμόνι
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 2 κουτ. σούπας βούτυρο
  • 1 φλιτζάνι κρασί λευκό
  • 3 κουτ. σούπας μέλι
  • 2 δαφνόφυλλα
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • αλάτι, πιπέρι

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε επίπεδο σκεπαστό σκεύος, διαλύετε το λευκό κρασί με μια γεμάτη κουταλιά μέλι. Αλατοπιπερώνετε και βάζετε μέσα το χοιρινό. Το αφήνετε μια νύχτα. Την επόμενη μέρα βάζετε το κρέας σε ένα σουρωτήρι -που από κάτω έχετε τοποθετήσει μια λεκανίτσα- για να στραγγίξει από τη μαρινάδα του. Δεν πετάτε τη μαρινάδα.

Βήμα 2

Αφού το κρέας στραγγίξει από τα υγρά του, ξεκινάτε το μαγείρεμα: ζεσταίνετε το λάδι με το βούτυρο σε φαρδιά κατσαρόλα και σοτάρετε το κρέας μαζί με τα κρεμμύδια. Όταν πάρει χρώμα, ρίχνετε το κρασόμελο της μαρινάδας και λίγο νερό, χαμηλώνετε τη φωτιά, το σκεπάζετε και το μαγειρεύετε μέχρι να μαλακώσει. Αν χρειαστεί, προσθέτετε λίγο νερό ακόμα.

Βήμα 3

Στο μεταξύ χαράζετε τα κάστανα, τα ψήνετε στη σχάρα, κι αφού κρυώσουν τα ξεφλουδίζετε.

Βήμα 4

Βάζετε πάνω από το κρέας τα φρούτα, τα κάστανα, τα δαφνόφυλλα και την κανέλα και τα περιχύνετε με το χυμό από το λεμόνι. Σκεπάζετε την κατσαρόλα και συνεχίζετε το μαγείρεμα σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν τα φρούτα χωρίς να ανακατέψετε το φαγητό. Μόλις η σάλτσα του δέσει, κατεβάζετε το φαγητό από τη φωτιά και σερβίρετε

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger